המגעים לפירוק חיזבאללה מנשקו ממשיכים: לבנון עוסקת ללא הרף בתשובה שהממשל הרשמי במדינה ימסור מחרתיים (שני) למסמך הדרישות של ארצות הברית. מסמך זה כולל בין היתר דרישה לפירוק מנשק של ארגון הטרור חיזבאללה. בהתאם לכך, במדינת לבנון מתגברות הקריאות לפירוק חזבאללה מנשקו וגובר החשש שאם המהלכים הנוכחיים לא יישאו פרי, אז תתגברנה תקיפות צה"ל בארץ הארזים - ואולי אף ייפתח סבב לחימה נוסף.
תומאס ברק, שליח הממשל האמריקני, מסר בביקורו האחרון בלבנון בחודש שעבר את מסמך הדרישות של ארצו. לצד הדרישות העוסקות בנושאים של פירוק חזבאללה מנשקו, האמריקנים דורשים קידום רפורמות כלכליות בלבנון. בנוסף, ארצות הברית דורשת את הסדרת הקשר בין לבנון לסוריה - כולל סימון ופיקוח הגבול בין שתי המדינות וסוגיית הפליטים הסורים בלבנון.
במהלך הימים האחרונים, גבר קצב השיחות בין ראשי מדינת לבנון במטרה לגבש תשובה מאוחדת לאמריקנים. יושב ראש הפרלמנט, נביה ברי, הוא האחראי על השגת הסכמה מול חזבאללה לאור קשריו הטובים עם הארגון.
מקורות חשפו אתמול בפני ערוץ "א-שרק" הסעודי חלק מהסעיף של פירוק חזבאללה מנשקו: ישראל תיסוג מאחת מחמש הנקודות בהן היא שולטת בדרום לבנון בתמורה לכך שחיזבאללה ימסור את נשקו המצוי בשטח שבין נהר הליטני ועד לעיר צידון, שבדרום לבנון. לאחר מכן, ישראל תיסוג מנקודה נוספת -כשבמקביל חיזבאללה ימסור את ארסנל הנשק של הבירה ביירות, לרבות רובע הדאחייה.
דיווח נוסף בערוץ אל-חדת' הסעודי טוען כי חיזבאללה לא ציין במפורש שהוא יוותר על נשקו, שכן הוא תופס את מסמך הדרישות האמריקני כמסמך כניעה. עם זאת, מקורות מסרו שבכירי מדינת לבנון מסכימים ביניהם על כך שהסתיים העידן בו ארגונים מחזיקים בנשק מלבד מדינת לבנון, ושהם לא יאפשרו לשום גורם לגרור את לבנון להרס נוסף. עוד ציינו המקורות בדיווח כי נשיא לבנון, ג'וזאף עאון, ביקש לפני כחודש מחזבאללה שימסור לידי צבא לבנון את הטילים שברשותו - אך חזבאללה עדיין לא הגיב על כך.
בערוץ אל-ג'דיד הלבנוני דווח כי חזבאללה העביר את תגובתו לדרישות וכי הארגון דבק בהסכם הפסקת האש שהושג בחודש נובמבר 24' ומדגיש שעל ישראל ליישם הסכם זה. עוד דווח כי נטען שחזבאללה מוכן לדון בסוגיית הפירוק מנשק, רק במסגרת אסטרטגיית הגנה או דיון פנים-לבנוני.
"התקווה של לבנון מתעוררת!", כתב השליח האמריקני ברק ברשת החברתית X, טוויטר לשעבר. "ההזדמנות היא עכשיו. זהו רגע היסטורי בו יוחלף הקונסוציאליזם (שיטת ממשל המחלקת כוח פוליטי באופן פרופורציונלי בין קהילות במדינה- ל"א) ותתממש סוף סוף ההבטחה האמיתית של לבנון לתקווה של 'מדינה אחת, עם אחד וצבא אחד'. כפי שהנשיא טראמפ שיתף בעקביות עם העולם: 'לבנון היא מקום נהדר עם אנשים נהדרים. בואו נהפוך אותה לגדולה שוב'".
ציוצו של שליח ארה"ב תומאס ברק
Lebanon's hope awakens!!! The opportunity is now. This is a historic moment to supersede the strained confessionalism of the past and finally fulfill ??'s true promise of the hope of "One country, one people, one army." As @POTUS has consistently shared with the world, "Lebanon…
— Ambassador Tom Barrack (@USAMBTurkiye) July 5, 2025
בעולם המוסלמי מציינים היום את יום העשוראא', שנחשב לחשוב במיוחד עבור השיעים. מתחילת החודש התקיימו ברובע הדאחייה שבביירות טקסים דתיים לקראת יום זה, כשבחלק מהימים גם שודר על גבי מסכים בטקס המרכזי בדאחייה מילים שנשא נעים קאסם, מזכ"ל חזבאללה. בנאומיו, קאסם התייחס ללחצים על אירגונו להתפרק מנשקו וטען כי מדובר בנשק המיועד לשם הגנה על לבנון. לכן, רק אם ישראל תיסוג מדרום לבנון ותפסיק את תקיפותיה בלבנון - אז צריך להתקיים לשיטתו דיון פנים-לבנוני לגבי אפשרות הפירוק מנשק של חזבאללה. כמו כן, קאסם קרא שוב ושוב בנאומיו למנהיגי מדינת לבנון שילחצו קודם על הקהילה הבין-לאומית שתכפה על ישראל לעמוד בהפסקת האש. "תדרשו את הפסקת התוקפנות ולא את כניעת הלבנונים", הוא נאם.