בניגוד לנרטיב השלילי שניסו חברי ממשלה להדביק לרמטכ"ל רא"ל אייל זמיר ביחס להמשך הלחימה בעזה בשלב הנוכחי, תוך הדלפות מגמתיות מהקבינט הביטחוני, גורמי ביטחון טוענים שהמציאות הפוכה לחלוטין. לוואלה נודע כי הרמטכ"ל הציג בחודש מרץ השנה את החלופות השונות לדרג המדיני, קיבל על כך שבחים, ולבסוף בהסכמה ברורה הוחלט לאשר את מבצע מרכבות גדעון.
לפי הערכות של גורמי ביטחון בעוד שבועות יגיע מבצע מרכבות גדעון למיצוי עם ההגעה לכיבוש 75% משטחי רצועת עזה והשלמת כלל היעדים שהציב הדרג המדיני לצה"ל. על רקע ההתקדמות במטרות המבצע, הציג הרמטכ"ל השבוע שלוש חלופות אפשרויות ליום שאחרי מבצע "מרכבות גדעון" בניגוד לפרסומים מגמתיים.
החלופה הראשונה, הפחות מועדפת על צה"ל וגורמים בכירים במערכת הביטחון, היא כיבוש מלא של רצועת עזה, או במילים אחרות, ממשל צבאי. מדובר באתגר מבצעי גדול מאוד משתי סיבות עיקריות: מהלך שכזה יעמיד בסיכון גבוה את החטופים שמוחזקים בעיר עזה ובמחנות המרכז, ומהווים מגן אנושי לבכירי חמאס, ויאתגר מאוד את כוחות המילואים והסדיר השחוקים, ואת המלאים של צה"ל בדגש על כוחות היבשה. כמוכן, לא ניתן להתעלם שמדובר בריכוז גדול מאוד של אוכלוסיה פלסטינית (למעלה ממיליון וחצי פלסטינים) ויהיה קשה להניע את כולם.
החלופה השנייה כוללת את כיתור העיר עזה ומחנות המרכז, ומעבר לפעולות התשה ופשיטה של צה"ל על מעוזי חמאס מהאוויר ומהקרקע. לפי הערכות של גורמי ביטחון מפקדי השטח של חמאס מותשים מאוד מהלחימה ותצורת הקרב הזו עשויה לדחוק אותם עם הגב לקיר.
החלופה השלישית היא הסכם לשחרור חטופים, בשילוב הפסקת אש שתאפשר לצה"ל להיערך לאיומים בכלל הזירות, ולאוורר את הכוחות ביבשה ובאוויר.
בהתאם לדיוני הקבינט צה"ל עמד בכל לוחות הזמנים וביעדים שהדרג המדיני הציב לצה"ל. מתחילת מבצע מרכבות גדעון נהרגו למעלה מ-1,200 מחבלים. רק בימים האחרונים נהרגו יותר מ-100 מחבלים, ביניהם מפקד הכוח הימי ועוד שבעה מחבלים ותיקים שישבו בבית קפה. בניגוד לפרסומים, טוענים גורמים במערכת הביטחון שלא מדובר בסטודנטים תמימים. כמו כן, חוסל מ"פ בנוח'בה שהשתתף בטבח ב-7.10 וברצח ישיר של ישראלים. הפגיעה של חיל האוויר היתה מדויקת, אך מאחר ההתקרה היתה רעועה מאוד, היא קרסה על הדירה מתחתיה, והרגה בשוגג בני משפחה של רופא שגר מתחת.
קצינים בכירים בפיקוד הדרום הוסיפו כי ההישגים של מבצע מרכבות גדעון מרשימים מאוד במישור התת קרקעי, והם מאלצים את המחבלים לעבור ללחימה מעל הקרקע, שם פועלים נגדם כוחות היבשה והאוויר וגורמי המודיעין. במידה שחמאס יחזיר תשובה שלילית לעסקת החטופים, או שהדרג המדיני יסרב למתווה לשחרורם, יידרש הדרג המדיני להכריע על החלופות הנוספות.