נשיא איראן מסעוד פזשכיאן הודיע היום (רביעי) כי החוק העוצר את שיתוף הפעולה עם סוכנות הגרעין הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) נכנס לתוקף, ימים אחרי הפצצת מתקני הגרעין על ידי ארצות הברית וישראל.
טהראן האשימה את סבא"א בעמידה לצד מדינות המערב נגדה ובמתן תירוץ לתקיפות של ישראל נגדה. המלחמה בת 12 הימים החלה יום לאחר שמועצת הנגידים של הסוכנות הכריזה שאיראן מפרה את התחייבויותיה תחת האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.
לפי החוק, כל פיקוח עתידי של סבא"א על מתקני הגרעין ידרוש אישור של המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן.
שר החוץ גדעון סער קרא למדינות אירופה להפעיל את המנגנון המשית מחדש את הסנקציות על איראן, בשל הפסקת שיתוף הפעולה עם סבא"א. "זו התנערות מוחלטת מכל מחויבויותיה הגרעיניות הבינלאומיות", אמר סער על איראן.
"לאחר פעולת ישראל וארצות הברית- הקהילה הבינלאומית חייבת לפעול כעת ובנחרצות בכל הכלים העומדים לרשותה לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית".
במהלך הלילה, שר החוץ של איראן, עבאס עראקצ'י הודה כי נגרם נזק משמעותי למתקן הגרעין בפורדו בעקבות ההפצצה האמריקנית. הדברים של עראקצ'י נאמרו על רקע הוויכוח בין ממשל טראמפ לבין גורמי מודיעין שונים לגבי היקף הנזק שנגרם לתכנית הגרעין של איראן.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ טוען שהמתקפה "השמידה לחלוטין" את תוכנית הגרעין האיראנית. עם זאת, בכירים בצבא האמריקני ובקהילת המודיעין הדגישו כי נדרש זמן נוסף כדי להעריך את מלוא ממדי הפגיעה.
"אף אחד לא יודע בוודאות מה בדיוק התרחש בפורדו. עם זאת, ממה שידוע לנו עד כה - המתקנים ניזוקו באופן רציני וחמור", אמר עראקצ'י בריאיון ששודר הלילה ברשת הטלוויזיה האמריקנית CBS.
לדבריו, הארגון לאנרגיה אטומית של הרפובליקה האסלאמית עורך כעת הערכה מקצועית של ממדי הנזק, ודוח סופי יועבר בקרוב לממשלת איראן לצורך קבלת החלטות נוספות. מדובר באחת ההצהרות הפומביות הישירות של בכיר איראני בנוגע לתקיפה ישירה של תשתית גרעינית.
המתקן התת-קרקעי בפורדו, שנמצא במחוז קום, נחשב לאחד האתרים האסטרטגיים ביותר של תוכנית הגרעין האיראנית, ושם הועשר אורניום לרמה של 60% - מרחק טכני בלבד מהרמה הדרושה לפיתוח נשק גרעיני.