הרמטכ"ל אייל זמיר ביקר הערב (שבת) בחטיבת בנימין לאחר ההתפרעויות האלימות של מתנחלים כנגד חיילי צה"ל אמש וקיים שם תחקיר ראשוני. ""אני מגנה בכל תוקף אלימות נגד חיילי צה"ל, מג"ב וכל כוחות הביטחון. אני מצפה שכל גורמי אכיפת החוק, הגורמים המשפטיים וגורמי הרווחה יטפלו בתופעה בצורה רחבה ונחרצת", אמר זמיר בהודעתו.
לדבריו של הרמטכ"ל, אותם מקרי אלימות פוגעים ביכולות של הכוחות באיזור לבצע את משימותיהם, ביניהם שמירה על מרקם החיים, הנגה על ההתיישבות וסיכול טרור. "יש כאן התיישבות נהדרת ושומרת חוק, פעולות כאלה של קבוצת קיצוניים פוגעת ראשית באוכלוסיה, מערערת את הביטחון בגזרה ומסיתה את הכוחות ממשימתם המרכזית. האלימות והמעשים הקיצוניים, במידה ולא יטופלו בצורה נחרצת ומערכתית, יכולים להיגמר באסון", הוסיף זמיר.
בשיחה שערך עם החיילים בשטח, הוא שיבח אותם על כך שזו הפעם השלישית שהם מגיעים לשירות מילואים מאז השבעה באוקטובר. "אני מחזק אתכם, כל עם ישראל צריך להודות לכם על מה שאתם עושים פה. זה לא קל, זה מתמשך, וצריך לומר לכם תודה. אתם העוצמה של עם ישראל", אמר. הרמטכ"ל אף שיבח את מפקד הגדוד, ג: "הערכה רבה לך, לגדוד ולאנשי המילואים שלך שמתייצבים פעם אחר פעם. אני רוצה להודות לך גם באופן אישי".
ב-90% מהזמן אנחנו מתעסקים בלמנוע מנערי גבעות להצית מרחבים"
סא"ל במיל' ג', מפקד גדוד 7114, שהותקף על ידי המתנחלים הגיב לאירועים והדף את טענות המתנחלים. "זה אירוע מתגלגל, זה לא התחיל אתמול, זה אותם האנשים שמתועדים בהצתות בכפר מאלכ, עם נשקים שלופים. ראינו אותם חונקים את אחד הלוחמים, לי אישית נתנו אגרופים, רגמו באבנים את אחד הרכבים, ניגחו את אחד הדוידים, פינצ'רו את הגלגלים של הרכבים, איימו על החיים שלנו שלא נצא משם בחיים", סיפר.
עוד אמר סא"ל ג' כי הוא בגזרה הזאת כבר 20 שנה וכי בנימין יקרה לו יותר מכל דבר. "אני 20 שנה בבנימין, גם בתור חייל, התקופה האחרונה שלי היא הכי שקטה שהייתה בחיים מבחינת טרור. זה תמיד יכול להתעצם ואנחנו לא שאננים אבל הקשב שלנו צריך להיות שם ולא באירועי אלימות כאלו", תיאר ג' את המציאות כפי שהוא רואה אותה ."הם הביאו אותנו למצב שב-90% מהזמן שלנו במקום הזה אנחנו מתעסקים בלמנוע מנערי גבעות להצית מרחבים. הגדוד עוסק לילה לילה בסיכול של פעולות טרור לעורף ישראל".
הקצין הבכיר שיתף על התחושות לאחר תקיפת המתנחלים את הכוח: "אנחנו מגיעים למילואים פעם אחר פעם בתחושת שליחות ועכשיו אנחנו צריכים להתעסק באירועים כאלה. יום לפני קיבלתי גידופים, קראו לי נאצי וחטפתי קללות ויריקות. המשימה שלנו היא לשמור על התושבים בישובים ובצירים ואירועי חיכוך כאלו מסיתים אותנו ובכך מסכנים את התושבים".
לאחר שהוציאו הודעה חריגה בזמן השבת, כשזאת יצאה, הגיבו נערי הגבעות לאירוע האלימות. בהודעה הכחישו המתנחלים את טענות צה"ל על אלימות, דריסה, חנק ויידוי אבנים כנגד הכוחות.
לדבריהם, קצין צה"ל הגיע במטרה לפנות "נקודת התיישבות", ירד מרכבו והחל לירות ירי חי מעל ראשי התושבים תוך שהוא מאיים: "אהרוג את כולכם". לאחר מכן הם טוענים כי בוצע ירי של רימוני גז והלם בכינון ישיר, ואחד הרימונים פגע בנער כבן 14 שנפצע באורח בינוני עד קשה. אותו נער פונה לבית החולים הדסה הר הצופים.
לטענת התושבים, לא נקטו באלימות ולא ביצעו כל פעולה פיזית כלפי הכוחות. לדבריהם, המג"ד פתח בירי מיד כשירד מהרכב, כיוון נשק טעון וסמן לייזר לעברם, ובתגובה הבחורים הרימו ידיים ונשכבו על הקרקע. עוד ציינו כי דובר צה"ל נמנע לאורך כל השבת מלהזכיר את פציעת הנער.
"בעקבות הדיווחים על ירי שבוצע לעבר התושבים, פצועים שנמצאים בנקודה וחשש לפיקוח נפש, הוזעקו למקום כוחות הצלה, תושבים מחוות סמוכות ואזרחים נוספים, שנתקלו גם הם בירי מסיבי של רימוני גז והלם ללא אבחנה", כתבו בהודעתם.
ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה בחריפות את אלימות המתנחלים בבנימין. "יש לחקור את האירועים עד תום ולמצות את הדין עם כל מי שהפר חוק ופעל נגד חיילינו", אמר. "אנשים אלה הם מיעוט קטן שאינו מייצג את הרוב המוחלט של אנשי ההתיישבות, ששומרים על החוק ומשרתים בצה"ל ובכוחות הביטחון".
נשיא המדינה יצחק הרצוג אמר בתגובה על האירועים כי מדובר ב"מעשה חמור ומסוכן שיש להוקיע". "אין שום הצדקה לאלימות נגד מי שמקדישים את חייהם להגנה על ביטחון המדינה. אני מצפה לחקירה מקיפה שתביא למיצוי הדין עם כל מי שעבר על החוק" הוסיף.
שר הביטחון ישראל כ"ץ גינה "בכל תוקף" את אירועי האלימות נגד החיילים וקרא להנהגת ההתיישבות ביהודה ושומרון לגנות בעצמם את התקיפה. "וקורא לרשויות החוק לפעול באופן מיידי כדי לאתר את כל מי שנקט באלימות ולמצות איתו את הדין, כפי שנעשה הדבר בכל מקום", הוסיף השר כ"ץ.