ועדת הבריאות של הכנסת קיימה היום (שני) דיון סוער בנושא שמירה על צנעת הפרט של מטופלים במערכת הבריאות, בעקבות חוזר (מסמך הכולל הוראות ונהלים - א.ח.) חדש של משרד הבריאות, המתיר תיעוד בווידאו ובאודיו של טיפולים רפואיים בחדרי טראומה וטיפול נמרץ - ללא צורך בהסכמה פרטנית מהמטופלים.
החוזר, שנועד לשפר את איכות הרפואה באמצעות למידה ממצבים רפואיים מורכבים, עורר ביקורת חריפה מצד ארגוני זכויות אדם, משפטנים ונציגי ציבור. "המצלמות אינן חובה, אך אם מוצבות - יש לעמוד בתנאים מחמירים. מדובר בכלי קריטי ללמידה ולשיפור הטיפול הרפואי", הסביר פרופ' מאיר (אירי) ליברגל, יו"ר המועצה הלאומית לטראומה ולרפואה דחופה.
מנגד, יעל שרר, מנכ"לית הלובי למלחמה באלימות מינית, מתחה ביקורת על החוזר ואמרה כי "מדובר בהפרה בוטה של התחייבות לשיתוף ציבור. קראתי את החוזר והתחלחלתי - מאות אנשי צוות נחשפים למטופלים עוד לפני שהתעוררו. אין לכך תקדים במדינות אחרות".
עורכת הדין נועה דיאמונד, מהקליניקה לפרטיות באוניברסיטת תל אביב, טענה כי החוזר פוגע בזכות החוקתית לפרטיות. "צילום ללא הסכמה מדעת הוא פגיעה חמורה בכבוד האדם. לא ניתן לרפא את הפגיעה הזו, גם אם הצילומים מאובטחים או מטושטשים", הוסיפה.
במהלך הדיון עלה גם נושא השימוש הנרחב של רופאים בטלפונים ניידים לצילום מטופלים. שרר חשפה כי הגיעו אליה כ־200 תמונות שצולמו ללא ידיעת המטופלים, חלקן אף הופצו ברשתות החברתיות. לדבריה, מדובר בתופעה רחבה הכוללת "צילומי מורל", ואף שימוש בתמונות לצרכים שיווקיים.
משרד הבריאות השיב כי אינו מכיר את פרטי התלונות הספציפיות, אך מינה צוות פנימי לבחינת הנושא. בלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית ציינו כי מתקבלות תלונות בנושא, והן נבדקות.
יו"ר הוועדה, ח"כ יונתן משריקי, סיכם את הדיון בדרישה ממשרד הבריאות לקיים שיח עם כלל הגורמים, לפרסם את החוזר להערות הציבור, לבחון החמרת ענישה ולעגן את ההמלצות בנוהל מסודר. כמו כן, הוועדה דרשה לקבל דיווח על תלונות שהתקבלו בנוגע ל"צילומי מורל" כבר במועד הדיון הבא בנושא.
ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, טען מנגד כי הרפואה כולה, מראשיתה, היא למידה מהחולה הזה אל החולה הבא - והליך זה נעצר בעקבות "חוק זכויות החולה". לדבריו, "יש לברך על העבודה שנעשתה, ולהילחם ברעה החולה של פגיעה והדלפת מידע פרטי ופרסומו בציבור - כולל הטלת סנקציות ברף הגבוה. יחד עם זאת, בצד המקצועי, ולמען הטיפול בחולים - חייבים לאפשר העברת מידע רפואי ובעזרת הטכנולוגיה למחוק את הפרטים לאחר הטיפול".