חוקרים מהמשרד למלחמה בטרור בצרפת פתחו בחקירות בנוגע ל"שיתוף פעולה ברצח עם" ו"הסתה לרצח עם" בעקבות חסימת משאיות סיוע לעזה בשנה שעברה - כך הודיע אתמול (שישי) המשרד, בעקבות תלונות משפטיות שהוגשו בנושא. בנוסף לכך, ייבחנו גם חשדות ל"שיתוף פעולה בפשעים נגד האנושות" שבוצעו לכאורה בין ינואר למאי 2024.
מקורות המעורים בפרטי המקרים מסרו לסוכנות הידיעות הצרפתית כי מדובר בחקירות הראשונות בצרפת שבוחנות הפרות לכאורה של החוק הבינלאומי בעזה. זאת במקביל להחרפת הטון של הנשיא עמנואל מקרון נגד המלחמה, ואזהרותיו מפני נקיטת "צעדים קונקרטיים" נגד ישראל.
החקירות בצרפת נפתחו בעקבות שתי תלונות משפטיות נפרדות. בתלונה הראשונה, שהוגשה בנובמבר על ידי האיחוד היהודי הצרפתי למען שלום (UFJP) ואזרח פלסטיני-צרפתי, נטען כי חברים צרפתים בארגונים "ישראל לנצח" ו"צו 9" מנעו באופן פיזי ממשאיות סיוע לעבור במחסומי גבול שבשליטת צה"ל.
עורכות הדין של המתלוננים, דמיה טהארוי ומריון לפוז', אמרו לסוכנות הידיעות הצרפתית שהן שמחות על פתיחת החקירה בנוגע לאירועים מינואר 2024, "תקופה שבה איש לא רצה לשמוע דבר על רצח עם", לדבריהן.
מקור המקורב לפרשה מסר כי התובעים דחקו בחודש שעבר לפתוח בחקירה בנוגע לאירועים במעבר ניצנה שבין מצרים לישראל ובמעבר כרם שלום מישראל לעזה.
באותה תקופה, מפגינים, כולל חברים ובני משפחה של חטופים המוחזקים בעזה, חסמו משאיות סיוע מלהיכנס לשטח עזה ואילצו אותן לשוב על עקבותיהם במעבר כרם שלום.
תלונה שנייה, שהוגשה על ידי קבוצה בשם "עורכי דין למען צדק במזרח התיכון" (CAPJO), האשימה חברים ב"ישראל לנצח" בחסימת משאיות סיוע, תוך שימוש בתמונות, סרטונים והצהרות פומביות לתמיכה בתלונה שלה.
במקרה נפרד, ז'קלין ריבו, סבתם של שני ילדים בני שש ותשע שנהרגו בתקיפה ישראלית, הגישה תלונה משפטית בפריז, שבה האשימה את ישראל ב"רצח עם" ו"רצח", כך מסר עורך דינה, ארי אלימי. התלונה הוגשה למחלקה לפשעים נגד האנושות בבית המשפט בפריז.
התלונה, שהוגשה באופן רשמי נגד גורמים לא מזוהים, מציינת מפורשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, ממשלת ישראל וצה"ל. היא מציינת כי טיל ישראלי הרג את ג'אנה, בת שש, ואת עבד א-רחים עבודהר, בן תשע, בצפון עזה ב-24 באוקטובר 2023.
"אנו מאמינים כי הילדים הללו נהרגו כחלק ממדיניות מכוונת ומאורגנת שמכוונת נגד כלל אוכלוסיית עזה, עם כוונה אפשרית לבצע רצח עם," אמר אלימי.
אחיהם של הילדים, עומר, בן חמש כיום, נפצע קשה אך ממשיך לחיות בעזה עם אמם, המוזכרת כיסמין ז', כך נכתב בתלונה. בית משפט צרפתי הרשיע ב-2019 את יסמין ז' בהיעדרה במימון ארגון "טרוריסטי" לאחר שנתנה כסף בעזה לחמאס והג'יהאד האסלאמי.
המערכת המשפטית הצרפתית מוסמכת לדון במקרים שבהם מעורבים אזרחים צרפתים. ארגוני זכויות אדם, עורכי דין וכמה היסטוריונים ישראלים תיארו את המלחמה בעזה כ"רצח עם". ישראל, שקמה על חורבות השואה, דוחה בתוקף את ההאשמה.
אף בית משפט לא קבע עד כה כי הסכסוך המתמשך בעזה מהווה רצח עם. עם זאת, בפסיקות מינואר, מרץ ומאי 2024, בית הדין הבינלאומי לצדק, הגוף השיפוטי הבכיר של האו"ם, הורה לישראל לעשות כל שביכולתה כדי "למנוע" מעשים של רצח עם במהלך פעולותיה הצבאיות בעזה, כולל באמצעות אישור כניסת סיוע הומניטרי דחוף.
קשיים בחלוקת הסיוע בעזה
ישראל הודיעה בחודש שעבר כי היא מקלה על המצור המלא שהטילה על עזה ב-2 במרץ, אך ב-30 במאי האו"ם דיווח כי כלל אוכלוסיית הרצועה, המונה למעלה משני מיליון איש, עדיין נמצאת בסכנת רעב.
קרן הסיוע לעזה, קבוצת סיוע הנתמכת על ידי ארצות הברית, החלה בשבוע שעבר בחלוקת מזון בעזה, אך דיווחים על כך שצה"ל ירה למוות בעשרות פלסטינים שניסו לאסוף מזון עוררו גינוי בינלאומי נרחב ולשיבושים בפעילותה.
האו"ם וארגוני סיוע מרכזיים סירבו לשתף פעולה עם קרן הסיוע ההומניטרי לעזה בתמיכת ארה"ב, מחשש שהיא נועדה לשרת מטרות צבאיות של ישראל, בניגוד לחוק הבינלאומי.