וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

חשיפה: ההצעה האמריקנית להסכם הגרעין מאפשרת לאיראן להעשיר אורניום ברמה נמוכה

עודכן לאחרונה: 2.6.2025 / 21:24

שני מקורות המעורים בנושא מסרו לוואלה את פרטי ההצעה האמריקנית לאיראן, וציינו כי היא אינה כוללת פירוק של כלל מתקני הגרעין האיראניים - ותאפשר לאיראן להמשיך להעשיר אורניום לרמה של 3%. ההצעה עלולה להחריף את המחלוקת בין ממשל טראמפ לממשלת נתניהו

בוודיאו: נתניהו: "הסכם עם איראן - בתנאי לפיצוץ כל מתקני הגרעין"/וידאו: רועי אברהם, סאונד: ניר שרף

ההצעה שארצות הברית העבירה לאיראן להסכם גרעין לא כוללת פירוק של כלל מתקני הגרעין האיראניים, ותאפשר העשרה מוגבלת של אורניום ברמה נמוכה על אדמת איראן למשך פרק זמן שיוסכם במשא ומתן בין המדינות - כך לפי שני מקורות המעורים בפרטי ההצעה.

למה זה חשוב:

  • שליח הבית הלבן סטיב וויטקוף ושר החוץ האמריקני מרקו רוביו אמרו בפומבי כי ארצות הברית לא תאפשר לאיראן להעשיר אורניום כלל, ותדרוש פירוק של מתקני הגרעין האיראניים. אך ההצעה הסודית שארצות הברית העבירה לאיראן מעידה על גמישות רבה יותר מצד הנשיא טראמפ.
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ מברך את ראש הממשלה בנימין נתניהו רגע לפני פגישתם בבית הלבן 25 במרץ 2019. רויטרס
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ מברך את ראש הממשלה בנימין נתניהו רגע לפני פגישתם בבית הלבן 25 במרץ 2019/רויטרס

הרקע:

  • איראן חזרה ואמרה שלא תחתום על שום הסכם גרעין שיאסור העשרה של אורניום למטרות אזרחיות - קו אדום שאינו מתיישב עם העמדה הפומבית של ארצות הברית.
  • אך ההצעה שהשליח האמריקני וויטקוף העביר לאיראן, ושתוארה לוואלה על ידי שני מקורות בעלי ידע ישיר - שאחד מהם אף סיפק פירוט של ההצעה, סעיף אחר סעיף - מציגה כי קיים מסלול ברור יותר להסכם.
  • הבית הלבן לא הכחיש אף פרט מההצעה המתוארת בכתבה.
  • דוברת הבית הלבן, קרולין לויט, אמרה לוואלה: "נשיא ארצות הברית טראמפ הבהיר כי איראן לעולם לא תוכל להשיג פצצה גרעינית. שליחו המיוחד, סטיב וויטקוף, העביר למשטר האיראני הצעה מפורטת ומקובלת, ולטובתם - כדאי להם לקבל אותה. מתוך כבוד לתהליך המתנהל, הממשל לא יתייחס לפרטי ההצעה בתקשורת".

הצד השני:

  • ראש הממשלה נתניהו דוחף לפירוק מוחלט של תשתיות הגרעין ולעצירת כל העשרת האורניום בשטח איראן. ההצעה האמריקנית צפויה להרחיב את המחלוקת בין ארצות הברית לישראל בנושא הגרעין האיראני.
תחנת הכוח הגרעינית, בושהר, איראן, 26 באוקטובר 2010. רויטרס
תחנת הכוח הגרעינית, בושהר, איראן, 26 באוקטובר 2010/רויטרס

הפרטים:

  • לפי שני מקורות המכירים את ההצעה האמריקנית - שאחד מהם הציג פירוט מלא שלה - ההצעה כוללת "רעיונות ראשוניים" שיידונו בסבב השיחות הבא בין ארצות הברית לבין איראן.
  • על פי ההצעה, הסרת הסנקציות תתבצע רק לאחר שאיראן תציג "מחויבות אמיתית", ורק לאחר שהסוכנות הבין־לאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) תאשר זאת.
  • איראן לא תוכל להקים מתקני העשרה חדשים, ותידרש לפרק תשתיות קריטיות להמרה ולעיבוד של אורניום.
  • איראן תידרש להפסיק מחקר ופיתוח של צנטריפוגות חדשות.

ההסכם יכלול גם הקמת קונסורציום אזורי להעשרה של אורניום, תחת התנאים הבאים:

  • איראן לא תוכל לפתח יכולות העשרה מקומיות מעבר לנדרש למטרות אזרחיות.
  • לאחר החתימה, איראן תידרש להפחית זמנית את רמת ההעשרה ל־3% - למשך תקופה שתיקבע במשא ומתן.
  • מתקני ההעשרה התת־קרקעיים של איראן יהפכו ל"בלתי פעילים" לפרק זמן שיוסכם בין הצדדים.
  • פעולות ההעשרה במתקני הגרעין שמעל הקרקע באיראן יוגבלו זמנית לרמה הנדרשת עבור דלק לכורים גרעיניים, בהתאם להנחיות הסוכנות הבין־לאומית לאנרגיה אטומית.
  • ההסכם יכלול "מערכת קשוחה של פיקוח ואימות", כולל אישור מיידי של "הפרוטוקול הנוסף" של הסוכנות לאנרגיה אטומית, שבמסגרתו ייקבעו מנגנוני פיקוח הדוקים על תוכנית הגרעין האיראנית.

מה הם אומרים:

  • דובר משרד החוץ האיראני, אסמאעיל בקאאי, אמר ביום שני כי עד כה ארצות הברית לא סיפקה לאיראן ערבויות מספקות בנוגע לעיתוי ואופן הסרת הסנקציות. בקאאי הוסיף כי טהראן עדיין בוחנת את ההצעה שקיבלה מארצות הברית.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully