וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

גורם איראני: אנו צפויים לדחות את ההצעה "החד-צדדית" של ארה"ב להסכם גרעין

עודכן לאחרונה: 2.6.2025 / 14:30

הקווים האדומים של שני הצדדים במשא ומתן "מתנגשים": האיראנים לא מוכנים להתחייב לבטל את העשרת האורניום, ואילו ארצות הברית לא מוכנה להסיר את הסנקציות הקשורות לגרעין. דיפלומט טוען באיראן מעריכים כי ההצעה האמריקנית לא יכולה לשרת את האינטרסים של טהרן

כטב"מים איראנים מצלמים פעילויות של צבא ארה"ב במפרץ הפרסי , בסיס תת-קרקעי לכטב"מים של חיל-הים במשמרות המהפיכה/הטלויזיה האיראנית

איראן צפויה לדחות את ההצעה "החד-צדדית" של ארה"ב להסכם גרעין, כך אמר היום (שני) דיפלומט איראני לסוכנות הידיעות רויטרס - וטען כי זו "הצעה לא מוצלחת" שאינה מתחשבת באינטרסים של טהרן ומותירה את העמדה האמריקנית בנוגע להעשרת אורניום כמו שהייתה.

"איראן מנסחת תגובה שלילית להצעה האמריקאית, שעלולה להתפרש כסירוב להצעה האמריקנית", אמר לרויטרס הדיפלומט הבכיר, המקורב לצוות המשא ומתן של איראן. ההצעה האמריקנית להסכם גרעין חדש הוצגה לאיראן ביום שבת על ידי שר החוץ של עומאן, סייד בדר אלבוסאידי, שהיה בביקור קצר בטהראן ומתווך בשיחות הגרעין בין טהרן לוושינגטון.

עלי ח'אמנאי,המנהיג העליון של איראן, ביקר בתערוכה בה הוצגו ההישגים ויכולות חדשים כמו טילים בליסטים, טילי שיוט, תחמושת חכמה, מל"טי-קרב, 12 בפברואר 2025. ערוץ הטלוויזיה האיראני בשפה הערבית, "אל-עאלם"., אתר רשמי
המשא ומתן בדרך למסלול התנגשות, ח'אמנאי - המנהיג העליון של איראן/אתר רשמי, ערוץ הטלוויזיה האיראני בשפה הערבית, "אל-עאלם".

מי תוותר על דרישותיה?

לפני יומיים, השליח האמריקני למזרח התיכון סטיב ווויטקוף העביר לצוות המשא ומתן האיראני "הצעה מפורטת וניתנת לקבלה" להסכם גרעין, כך לפי הודעת דוברת הבית הלבן. אך לאחר חמישה סבבי שיחות בין שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י לשליח וויטקוף , כדי לפתור את המבוי הסתום בנושא הגרעין, נושאים רבים נותרו בלתי פתורים.

איראן דחתה לאחרונה דרישה אמריקאית להתחייב לביטול העשרת האורניום, מה שנחשב בעיני המערב כנתיב לפיתוח נשק גרעיני. טהראן ממשיכה לטעון כי מטרותיה בתחום הגרעין הן אזרחיות בלבד ודוחה את ההאשמות מצד ארה"ב ושותפותיה. גורם דיפלומטי טען כי עמדת ארה"ב בנוגע להעשרה לא השתנתה, ולדבריו ההצעה הנוכחית אינה כוללת הסבר ברור להסרת הסנקציות.

האיראנים דורשים הסרה מיידית של כל הסנקציות הכלכליות שמטילה עליה ארה"ב, במיוחד אלו הפוגעות בתעשיית הנפט והמערכת הפיננסית שלה. מנגד, בוושינגטון מעוניינים בהסכם מדורג שיכלול צעדים מצידה של איראן להגבלת תוכניתה הגרעינית לפני הקלה בסנקציות. מאז 2018 הוטלו סנקציות חמורות על מוסדות איראניים מרכזיים לאחר שהנשיא טראמפ יצא מהסכם הגרעין.

sheen-shitof

עוד בוואלה

זה כל כך טעים ופשוט: מתכון לבננות מקורמלות

בשיתוף חברת גליל

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. רויטרס
הסנקציות החמירו מאז שיצא מהסכם הגרעין, הנשיא טראמפ/רויטרס

מדיניות "הלחץ המקסימלי" של הנשיא האמריקני חודשה עם שובו לבית הלבן בינואר, והובילה להחמרת הסנקציות ולאיומים צבאיים כלפי איראן אם לא ייחתם הסכם חדש. למרות הכל - לפי שני גורמים איראניים, ייתכן שטהראן תסכים להשהות את העשרת האורניום אם ארה"ב תשחרר כספים איראניים מוקפאים ותכיר בזכותה להמשך פעילות גרעינית אזרחית, כצעד לקראת הסכם רחב יותר.

בשבוע שעבר פורסמו שתי דו"חות של הסוכנות הבינלאומית לארנגיה אטומי (סבא"א), בו צויין כי איראן אינה משתפת פעולה בצורה רצינית עם חקירת סבא"א בעניין שלושה אתרי גרעין חשודים במדינה וכי קיים חשש שחומרים גרעיניים לא מןכרזים מוסתרים על ידי איראן. בדוח השני נכתב כי איראן הצריכה בהעשרת אורניום לרמה גבוהה של 60 אחוז וצברה מעל 130 קילוגרם של אורניום מועשר לרמה של 60 אחוז. לפי הערכות סבא"א מדובר בכמות שאם תועשר לרמה של 90 אחוז תספיק ל-10 פצצות אטום.

לשכת ראש הממשלה הגיבה לאותם דו"חות בחריפות והפצירה בקהילה הבינלאומית "לפעול כעת כדי לעצור את איראן".

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully