בבית הלבן ובלשכת ראש הממשלה בירושלים עדיין ממתינים לתגובת חמאס להצעה לעסקת חטופים והפסקת אש בעזה שהציג שליחו של הנשיא טראמפ, סטיב ויטקוף, אך בכירים אמריקנים וישראלים נשמעו פחות אופטימיים ביום חמישי בלילה לגבי האפשרות להגיע לפריצת דרך בימים הקרובים.
למה זה חשוב:
- דוברת הבית הלבן, קרוליין לוויט, אמרה אתמול שישראל אישרה את ההצעה לפני שוויטקוף העביר אותה לחמאס. אך בחמאס טוענים שחלק מההצעה כוללת ויתורים חדשים לטובת ישראל במקום פשרה הדדית.
- לוויט אמרה: "השיחות נמשכות ואנו מקווים שתהיה הפסקת אש בעזה כדי שנוכל להשיב את כל החטופים הביתה... אם תהיה הפסקת אש, תשמעו על כך ישירות ממני, מהנשיא או מהשליח המיוחד ויטקוף."
פרטי ההצעה:
- ההצעה החדשה להפסקת אש בת 60 ימים אינה שונה משמעותית מהצעות קודמות. היא כוללת שחרור של 10 חטופים חיים ו-18 חטופים חללים - מחצית ביום הראשון ומחצית ביום השביעי של הפסקת האש.
- בתמורה, ישראל תשחרר 125 אסירים פלסטינים המרצים מאסרי עולם, 1111 פלסטינים שנעצרו על ידי צה"ל בעזה לאחר ה-7 באוקטובר 2023, ואת גופותיהם של 180 פלסטינים שנהרגו במהלך פיגועים.
- לפי ההצעה, הנשיא טראמפ יתחייב שישראל תקפיד על הפסקת האש בת 60 הימים. צה"ל ייפרס מחדש בעזה בשתי פעימות - הפרטים ייקבעו במו"מ לפני כניסת הפסקת האש לתוקף.
- סיוע הומניטרי לעזה יתחדש בערוצים המוסכמים - דרך האו"ם והסהר האדום. לא ברור מה המשמעות של כך לגבי מנגנון הסיוע ההומניטארי החדש שהושק השבוע.
מאחורי הקלעים:
- ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר למשפחות החטופים ביום חמישי שישראל מוכנה להתקדם לעסקה בעזה על בסיס ההצעה של ויטקוף - כך לפי מקור שהיה בפגישה.
- בכיר ישראלי ומקור נוסף המעורה בפרטים אמרו שההצעה גובשה בתיאום מלא עם ישראל בעקבות פגישת ויטקוף עם השר רון דרמר בבית הלבן ביום שלישי.
נקודת המחלוקת:
- ההצעה כוללת התחייבות לנהל מו"מ על הפסקת אש קבועה במהלך הפסקת האש הזמנית. לפי ההצעה, המו"מ יעסוק במספר האסירים הפלסטינים שישוחררו בתמורה לחטופים הנותרים, בהשלמת נסיגת צה"ל מעזה, בסידורי ביטחון, ובשאלת ניהול הרצועה לאחר המלחמה, "כאשר כל צד יציג את עמדותיו".
- עוד מצוין בהצעה כי טראמפ יפעל לכך שהמו"מ על הפסקת האש הקבועה "אם יושלם בהצלחה - יוביל להסדר קבע לסיום הסכסוך".
- ההצעה קובעת שעל הצדדים להגיע להסכם על הפסקת אש קבועה בתוך 60 יום. אם יושג הסכם - שאר החטופים ישוחררו. אם לא - הפסקת האש תוכל להתארך "בתנאים ולפרק זמן עליו יסכימו שני הצדדים, כל עוד ינהלו מו"מ בתום לב".
- ההצעה קובעת שארה"ב, קטר ומצרים יתחייבו לקיומו של מו"מ רציני להפסקת אש קבועה "ויפעלו בכל דרך כדי להביא להשלמתו המוצלחת".
- לפי ההצעה, הנשיא טראמפ יכריז בעצמו על הפסקת האש הזמנית ו"יפעל להבטיח ניהול מו"מ בתום לב עד להשגת הסכם סופי".
- חלקים אלה בהצעה אכזבו את בכירי חמאס שטענו שמדובר בשינוי בעמדת ארה"ב לטובתה של ישראל - כך לפי שני מקורות המעורים בפרטים.
- בכירי חמאס טענו כי הארגון רצה ערבויות חזקות הרבה יותר לכך שהפסקת האש הזמנית תוביל להפסקת אש קבועה, ושישראל לא תוכל לחדש את הלחימה חד-צדדית כפי שעשתה בחודש מרץ האחרון.
- בכירים בחמאס גם זעמו על כך שההצעה אינה מציינת במפורש שישראל חייבת לסגת לקווים שבהם עמד צה"ל לפני קריסת הפסקת האש הקודמת בחודש מרץ.
- בכירי חמאס גם התנגדו לכך שההצעה לא קובעת בבירור שהסיוע ההומניטרי יועבר רק לפי המודל הקודם, ולא דרך הקרן ההומניטרית החדשה לעזה שהושקה לאחרונה.
למה לשם לב:
- הדיונים הפנימיים בחמאס על ההצעה נמשכים. קטאר, מצרים וטורקיה לוחצות על בכירי הארגון לקבל את ההצעה.
- בכירים בחמאס בדוחא הביעו תסכול מההצעה החדשה - חלקם דוחפים לדחות אותה, אחרים מציעים לקבלה עם הסתייגויות. בנוסף מנהיגי חמאס ברצועה טרם הביעו את עמדתם הסופית.
- חמאס טרם מסרה תשובה סופית. בהודעה רשמית שפרסמה ביום חמישי, נמסר כי היא בוחנת את ההצעה, אך מעוניינת בהסכם שיוביל להפסקת אש קבועה.