וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

שר החוץ האיראני: "אנחנו לא חותרים להשיג נשק גרעיני"

עבאס עראקג'י נאם בכנס בקטאר והוסיף כי "איראן מתעקשת על זכותה להשתמש בגרעין למטרות שלום". לדבריו, "אם המטרה של המו"מ היא להבטיח שלא נשיג נשק גרעיני, אז ניתן להגיע להסכם". השר האיראני תקף גם את ישראל והגדיר אותה כ"איום הגדול ביותר על השלום באזור"

בוודיאו: נתניהו: "הסכם עם איראן - בתנאי לפיצוץ כל מתקני הגרעין"/וידאו: רועי אברהם, סאונד: ניר שרף

הסבב הרביעי של השיחות בין ארצות הברית לאיראן על תכנית הגרעין של טהראן התקיים היום (ראשון) בעומאן, ושני הצדדים הסכימו להיפגש שוב.

שליח ארצות הברית למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, אמר שהדיונים במסקט, בירת עומאן, היו מעודדים, בעוד ששר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, תיאר אותם כ"קשים אך מועילים".

ארצות הברית מתעקשת שאיראן חייבת להפסיק את העשרת האורניום שלה כדי למנוע ממנה לפתח נשק גרעיני, אך טהראן מכחישה כי זו כוונתה. היום היא הדגישה שוב שאין בכוונתה לוותר על התוכנית.

בכיר אמריקני אמר לכלי תקשורת בארצות הברית שהדיונים האחרונים נמשכו יותר משלוש שעות, והוסיף: "הושגה הסכמה להמשיך בשיחות ולעבוד על פרטים טכניים. אנו מעודדים מהתוצאה של היום ומצפים לפגישתנו הבאה, שתתקיים בקרוב".

בדברים לערוץ הטלוויזיה הממלכתי של איראן, אמר עראקצ'י שהשיחות היו "רציניות וישירות יותר" מאשר בעבר. "לשני הצדדים יש כעת הבנה טובה יותר של עמדותיהם. אנו יכולים לתאר את השיחות כצעד קדימה". עם זאת, הוא הוסיף כי "העמדות הסותרות שמפרסמת ארצות הברית בתקשורת אינן מקובלות עלינו, שכן הן אינן תורמות למשא ומתן".

הנשיא דונלד טראמפ פרש מהסכם הגרעין הקודם בין איראן לחמש מעצמות עולמיות נוספות ב-2018, ואיים בעבר כי ייתכן שיינקטו פעולות צבאיות נגד מתקני הגרעין של איראן אם הסבב החדש של השיחות, שהחל באפריל, לא יצליח. שני סבבים קודמים של המשא ומתן התקיימו במסקט, וסבב נוסף נערך בשגרירות עומאן ברומא.

השיחות התקיימו באותו שבוע שבו אמר וויטקוף בראיון לכלי התקשורת האמריקני Breitbart News שארצות הברית מצפה מאיראן לפרק את פעילויות העשרת האורניום שלה, בניגוד להצהרות מרוככות שלו בנושא מהעת האחרונה.

בתגובה, אמר שר החוץ האיראני ש"העשרת אורניום היא נושא שאיראן לא תוותר עליו ואין מקום לפשרה בנושא זה. עם זאת, היקפה, רמותיה או כמויותיה עשויים להשתנות לזמן מסוים כדי לאפשר בניית אמון".

איראן מתעקשת כי פעילויותיה הגרעיניות מיועדות למטרות שלום בלבד וכי לעולם לא תשאף לפתח או לרכוש נשק גרעיני. המערב וישראל טוענים שלטהראן הייתה תכנית גרעין צבאית עד תחילת המילניום.

מאז פרישתו של טראמפ מהסכם הגרעים שנחתם ב-2015, ושתוקפו יפוג בסוף השנה, הפרה איראן בהדרגה את ההגבלות שהוטלו עליה במסגרת ההסכם, כתגובה לסנקציות הכלכליות המחודשות של ארצות הברית. היא אף הצטיידה בכמות מספיקה של אורניום מועשר ברמה גבוהה כדי לייצר כמה פצצות. על פי הסכם הגרעין המקורי, איראן התחייבה להעשיר אורניום עד לרמה מקסימלית של 3.67% בלבד למשך 15 שנה.

בפברואר, דיווחה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA) כי טהראן אגרה אורניום שהועשר לרמה של 60% ושאותו ניתן להעלות במהירות ל-90%, רמה המתאימה לייצור נשק גרעיני. להסכם שנחתם ב-2015 קדמו שנתיים של משא ומתן, וכעת איראן נמצאת במצב מתקדם הרבה יותר בתכנית הגרעין שלה בזמן שהאזור עובר שינויים היסטוריים מאז מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully