הנשיא טראמפ צפוי לקיים פסגה עם מנהיגי מדינות המפרץ במהלך ביקורו בסעודיה באמצע מאי, כך אמרו בכיר אמריקני ושני בכירים ערבים לוואלה.
למה זה חשוב:
- הנסיעה לסעודיה תהיה ביקורו הרשמי הראשון של טראמפ בחו"ל מאז כניסתו לתפקיד בחודש ינואר.
- הביקור משקף את החשיבות הגוברת שממשלו מייחס לשיתוף פעולה כלכלי והשקעות בין ארה"ב למדינות המפרץ.
- הפסגה תהיה הזדמנות עבור טראמפ להציג את חזונו למעורבות ארה"ב במזרח התיכון ולפרוש את יעדי המדיניות שלו באזור.
במוקד החדשות:
- יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, מתכנן להזמין לפסגה את מנהיגי כל מדינות מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ (GCC) - איחוד האמירויות הערביות, בחריין, כווית, עומאן וקטאר.
- טראמפ צפוי להגיע לסעודיה ב-13 במאי ולקיים פגישות בילטרליות. הפסגה מתוכננת להתקיים בבוקר ה-14 במאי.
- נכון לעכשיו, אין תוכניות להזמין מנהיגים של מדינות ערביות אחרות לפסגה, אך זה עשוי להשתנות, אמר בכיר ערבי.
- לאחר הפסגה, טראמפ ייסע לדוחא לפגישה עם אמיר קטאר, שייח' תמים אל-ת'אני. ב-15 במאי הוא יבקר באבו דאבי וייפגש עם נשיא איחוד האמירויות, מוחמד בן זאיד (MBZ).
- הבית הלבן מסר כי פרטים רשמיים על הנסיעה יפורסמו בקרוב. שגרירות סעודיה בוושינגטון סירבה להגיב.
תמונת המצב:
- בכירים אמריקנים וערבים אמרו כי ביקורו של טראמפ בשלוש מדינות המפרץ יתמקד בנושאים בילטרלים, ובמיוחד השקעות, מכירות נשק ושיתוף פעולה בתחום הבינה המלאכותית.
- ביום שישי, משרד החוץ האמריקני הודיע כי אישר מכירה אפשרית של טילי אוויר-אוויר לטווח בינוני וציוד תומך לערב הסעודית בשווי 3.5 מיליארד דולר.
- הפסגה בערב הסעודית תהיה החלק היחיד בביקורו של טראמפ עם מיקוד אזורי רחב יותר, והוא לא צפוי לנצל את הנסיעה למזרח התיכון כדי לקדם יוזמות דיפלומטיות חדשות.
בין השורות:
- טראמפ אינו מתכנן כרגע לבקר בישראל במהלך הנסיעה הזו.
- בכירים אמריקנים וישראלים אמרו כי טראמפ לא יכול להפיק דבר מביקור בישראל כרגע, במיוחד לאור העובדה שהסכם שחרור חטופים והפסקת אש בעזה לא צפוי בקרוב.
התמונה הגדולה:
- טראמפ יגיע לאזור בזמן שארה"ב מנהלת משא ומתן על הסכם גרעין אפשרי עם איראן.
- גורמים אמריקנים אמרו כי סעודיה, איחוד האמירויות הערביות ומדינות אחרות באזור הביעו תמיכה בהסכם גרעין בין ארה"ב לאיראן ועודדו את בכירי ממשל טראמפ להמשיך ולדחוף אליו.
תזכורת:
- בכהונתו הראשונה כנשיא, ביקורו הראשון של טראמפ בחו"ל היה בסעודיה. במהלך ביקור זה בשנת 2017 הוא קיים פסגה בריאד עם מנהיגי עשרות מדינות ערביות ומוסלמיות.
- במהלך ביקורו של הנשיא ביידן בערב הסעודית בשנת 2022, הוא קיים פסגה עם מנהיגי מדינות המפרץ, עיראק, ירדן ומצרים.