נשיא המדינה, יצחק הרצוג, קיים היום (חמישי) בפתח מצעד החיים, פגישה מדינית עם נשיא פולין, אנדז'יי דודה. במהלך הפגישה דנו השניים במאמצים לשחרור החטופים ובהתמודדות עם תופעות של אנטישמיות ברחבי העולם. כמו כן, הדגישו את החשיבות שבהנחלת זיכרון השואה לדורות הבאים ושימורו בקהילה הבינלאומית.
לאחר מכן ביקרו השניים בביתן 27 (הביתן היהודי) שבאתר מחנה ההשמדה אושוויץ, פקדו את ספר השמות, ונשאו הצהרות משותפות לתקשורת.
בנוסף, נפגשו הנשיאים עם משלחת נוער משותפת מישראל ומפולין ודנו עמם על זכר השואה ועל דור העתיד. נשיא המדינה שוחח עם בני הנוער על המשמעות העמוקה של המסע למחנות, על הצורך להמשיך ולספר את סיפור השואה ובייחוד בדור בו ניצוליה הולכים ומתמעטים, ועל חשיבות שיתוף הפעולה בין צעירים משתי המדינות לחיזוק ההבנה ההיסטורית וליצירת עתיד משותף.
הנשיא הרצוג נשא לפני שעה קלה (חמישי) דברים נרגשים בטקס יום הזכרון לקורבנות השואה, במסגרת מיזם 'מצעד החיים', לצד הנשיא דודה.
"חצי משישה מיליון יהודים שנספו בשואה - שלושה מיליון - היו פולנים. הגעתי לכאן היום עם משלחת גדולה מישראל, שכוללת גם את שר החינוך יואב קיש, כדי להוביל את מצעד החיים באושוויץ - שבו נרצחו מעל מיליון יהודים - רק בשל היותם יהודים. אני מציין בברכה את נוכחותו של הרב הראשי של יהדות פולין".
"אדוני הנשיא", אמר, "כאן נספתה אחת הקהילות היהודיות המפוארות בהיסטוריה - יהדות פולין, ובלב שבור אני מזכיר לכולנו שעל-אף שלאחר השואה נשבענו "לעולם לא עוד" - היום, בעודנו כאן - הנשמה של עשרות יהודים עוד כלואה בכלוב - 59 מאחינו ואחיותינו חטופים בעזה. אני קורא מכאן לקהילה היהודית כולה לשים סוף לפשע ההומניטרי הזה!.
בתוך שש שנים בלבד, הושמדה כמעט לגמרי - על אדמת פולין הכבושה- על ידי הנאצים, עוזריהם ושותפיהם - אחת הקהילות היהודיות המפוארות בהיסטוריה: יהדות פולין. גם אשתי וגם אני צאצאים של הקהילה העצומה הזו. המחנך היהודי-פולני יאנוש קורצ'אק, שייסד וניהל את בית היתומים היהודי בוורשה עד שנרצח יחד עם תלמידיו, תיאר ביומנו את החיים הקשים מנשוא בגטו: "הצמא למים ולמעוף, לחירות ולאדם... הנשמה כמהה בכלוב הצר של הגוף. הבריות חשים את המוות, ודנות בו מנקודת הראות של הקץ.
בימים בהם האנטישמיות מרימה את ראשה המכוער עלינו לעמוד איתנים ולהפיח תוכן בהבטחה "לעולם לא עוד" - בחקיקה, באכיפה, בחינוך ובתרבות".
ישראל תמיד ראתה בפולין מדינה חשובה בעולם ובאירופה. ביקורי כאן היום משקף שאיפה של ישראל להעמיק את היחסים. אני מאמין שהשותפות בינינו היא מקור עוצמה ובפני מדינותינו ניצבות הזדמנויות משותפות".
"בימים אלה, שעה שישראל עדיין נתונה למתקפות במספר חזיתות, מתקפות הממומנות ומונהגות על-ידי תמנון השנאה והטרור האיראני - עלינו להקל את מעגל השותפות מול ציר הרשע, איראן לא מאיימת רק על ישראל אלא גם על השותפות העולמית", סיכם.
"אנחנו מקווים שבזמן הקרוב המלחמות האלה יסתיימו בשלום", אמר נשיא פולין במעמד הנשיא הרצוג בטקס. "חבריי היקרים מישראל, זה כבוד גדול עבורי להיות פה היום עם הנשיא הרצוג, במקום המיוחד מאוד הזה, קודם-כל עבור העם היהודי, אבל גם עבור העם הפולני. מקום שהוקם בידי הנאצים, שנכבש בידי הגרמנים במלחמת העולם השניה.
זהו זמן מיוחד, בו אנו מציינים 80 לשחרור מחנות ההשמדה. היום הנשיא הישראלי נוכח איתנו ובעוד כמה דקות נלך כולנו למצעד החיים. זהו אירוע שמציין חיים, אבל בעיקר לעולם לא עוד".
הנשיא הפולני הוסיף: "שיתפתי עם הרצוג כמה חשוב עבורנו, הפולנים, שהמקום הזה הוא הרבה עבור העולם כולו - לא רחוק מאיתנו יש מלחמות קשות: מלחמה שרוסיה פתחה על אוקראינה - וגם המלחמה במזרח התיכון. שוחחנו עם הנשיא גם על הסיטואציה בישראל - על ההשפעה של רוסיה במזרח התיכון, ועל השותפות של רוסיה עם איראן והאתגרים שישראל מתמודדת איתם, והמלחמה בעזה - שהחלה במתקפת חמאס".
שורד השבי אלי שרעבי נשא אף הוא דברים בטקס: "את הזוועות של השואה לא נשכח ולא נסלח. עם זאת, כל הנציגים שהגיעו לכאן ממשלחת השבעה באוקטובר זה ניצחון האור של העם היהודי ותזכורת שהעם היהודי יהיה קיים לנצח-נצחים. העם היהודי מקדש את החיים ולא את המוות, בתקווה שהחוזה בין המדינה לבין אזרחיה שכלל החטופים יחזרו, הן החיים לבתיהם והן החללים לקבורה.
החומה האנושית הזו הרבה יותר חזקה מכל החומות שהיו בגטו, החומה הזו לא עשויה רק מגוף, יש בה את כל המשאבים הנדרשים, יש בה את הרוח היהודית, את החומה הזו אי-אפשר להפיל. נדע כעם שלם לבוא חשבון על הדם שנשפך בשבעה באוקטובר ופה - בשואה הקשה שעברו הסבים שלנו. אנחנו לא נוותר, לא נרים ידיים, כעם אחד, נלך ישר".