וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

בחירות דמוקרטיות ושינוי באופי ההתנגדות: התוכנית של פת"ח ליום שאחרי המלחמה

עודכן לאחרונה: 6.4.2025 / 12:31

ארגון פת"ח הציג בפני המצרים שלבים לדיאלוג מול חמאס שיובילו לפיוס פנים-פלסטיני, ולניהול המו"מ ליום שאחרי: הדרך המדינית, הארגונית והצעדים שחמאס שצריך לנקוט. התוכנית כוללת גם ויתור על השליטה בעזה, התנגדות עממית לא-אלימה כצעד אסטרטגי ומחויבות להחלטות האו"ם

כניסת דחפורים מצרים אל מעבר רפיח בדרכם לרצועת עזה עבור שיקום הרצועה , 18 בפברואר 2025/לפי סעיף 27 א

משרד החוץ המצרי מסר אמש כי משלחת מטעם פת"ח נפגשה עם שר החוץ המצרי, בדר עבד אל-עאטי, והציגה בפניו מפת דרכים לדיאלוג עם חמאס - כך מסר היום (ראשון) מקור פלסטיני לערוץ "סקיי ניוז" בשפה הערבית.

לפי משרד החוץ המצרי, בראש המשלחת עמד ג'יבריל רג'וב, מזכיר המועצה המרכזית של הפת"ח; רוחי פתוח, ראש המועצה הלאומית של אש"ף; ומוחמד אשתיה, חבר המועצה המרכזית בפת"ח ולשעבר ראש ממשלת הרשות הפלסטינית.

המקור פלסטיני מסר שהמשלחת הציגה שני שלבים לדיאלוג עם חמאס, שהראשון מחולק לשלושה - הדרך המדינית, הדרך הארגונית והצעדים שחמאס צריך לנקוט בשלב זה. בשלב הראשון יתקיים תהליך מדיני חסוי שינוהל בחדרים סגורים, וזאת כדי להציב מסגרת עבודה שמטרתה להשיג הסכמה בין פת"ח לחמאס ובתיאום מול מצרים. למשל, וחמאס ופת"ח יצטרכו לקבל את החלטות האו"ם כמקור סמכות לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ויהיה עליהם לקבל גם את ההתנגדות העממית המלאה כצעד אסטרטגי.

פגישת שר החוץ המצרי ומשלחת תנועת הפת"ח, 5 באפריל 2025. משרד החוץ של מצרים, אתר רשמי
פגישת שר החוץ המצרי ומשלחת תנועת הפת"ח, 5 באפריל 2025/אתר רשמי, משרד החוץ של מצרים

הדרך הארגונית היא השלב שבו הארגונים יצטרכו לקבל את ההתחייבויות של אש"ף ברמה הלאומית, האזורית והבינלאומית. כמו כן, יהיה על פת"ח ועל חמאס לקבל את עיקרון המשטר הפוליטי - כולל בנושאי השלטון, הביטחון, הנשק והחוק האחיד - וביחד עם פלורליזם פוליטי. על שני הארגונים גם לקבל את עיקרון השותפות באמצעות קיום בחירות.

הצעדים שחמאס צריך לנקוט בשלב זה, כלומר, על חמאס יהיה לקבל את עיקרון "אחדות האדמות הפלסטינית הכבושות משנת 1967 ואת אחדות המערכת הפוליטית". על חמאס יהיה לאחד את המוסדות המנהלתיים ונותני השירות בכל מנגנוני הביטחון - מרפיח ועד לג'נין. בנוסף, יהיה על חמאס להכריז על סיום השליטה האזרחית והביטחונית שלו ברצועת עזה ועליו יהיה להתחיל בצעדים בפועל לעבר "שילוב מחדש של הגדה המערבית והרצועה כיחידה אחת - זאת בתיאום בין הרשות הפלסטינית ומצרים".

sheen-shitof

עוד בוואלה

פריצות הדרך, הטיפולים ומה צופן העתיד? כל מה שצריך לדעת על סו

בשיתוף סאנופי

השלב השני הוא התחלת דיאלוג לאומי בהשתתפות כל "הפלגים הלאומיים הפלסטיניים" על בסיס העקרונות הבאים: הפתרון המדיני - מחויבות לאחדות מדינית ודבקות בהחלטות האו"ם; אופי ההתנגדות - הסכמה על משמעות מאוחדת לעיקרון ההתנגדות והוא התנגדות לא-אלימה שלא יכלול שפיכות דמים; חזון המדינה - תהיה הסכמה על מדינה מתקדמת המתבססת על פלורליזם פוליטי, על חופש הביטוי, על שלטון החוק ועל העברה בלתי-אלימה של השלטון; ומנגנון השותפות - בניית שותפות באמצעות תהליך דמוקרטי שיוביל לבחירות.

לטענת משרד החוץ המצרי, השר דן עם המשלחת ב"הסלמה הישראלית המסוכנת ברצועת עזה ובגדה המערבית" ובהתפתחויות הנוגעות למאמצים של מצרים לחידוש הפסקת האש ברצועה ולהכנסה מחדש של סיוע הומניטרי. עוד הובהר כי השר טען בפגישה שמצרים מתנגדת באופן מלא ל"תוקפנות הישראלית המתמשכת ברצועה ובגדה המערבית ולמדיניות העוינת של ישראל באזור". בנוסף, השר הביע בפגישה את התנגדותה של מצרים לגירוש של הפלסטינים מאדמותיהם.

פגישת שר החוץ המצרי ומשלחת תנועת הפת"ח, 5 באפריל 2025. משרד החוץ של מצרים, אתר רשמי
פגישת שר החוץ המצרי ומשלחת תנועת הפת"ח, 5 באפריל 2025/אתר רשמי, משרד החוץ של מצרים

בעבר היו ניסיונות של מדינות מתווכות, ביניהן, מצרים, אלג'יריה ורוסיה להביא לפיוס פנים-פלסטיני בין פת"ח לחמאס, גם לפני המלחמה וגם במהלכה. אולם, כל הניסיונות הללו נכשלו ולאור הדיווח שלפיו בעצם הפת"ח דורש, כמו בפעמים הקודמות, שחמאס יוותר כמעט על כל עקרונותיו - אז סביר להניח שגם ניסיון זה ייכשל כמו קודמיו.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully