יום העצמאות של מדינת ישראל יחול בג' באייר תשפ"ה. ב-ה' באייר התש"ח הכריז ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, דוד בן-גוריון, על הקמת המדינה בסיום המנדט הבריטי. השנה נציין 77 שנים להקמתה של מדינת ישראל. ההכרזה נעשתה תוך כדי מלחמת העצמאות, שפרצה על רקע דחיית מדינות ערב והוועד הערבי העליון את תוכנית החלוקה של האו"ם, שהתקבלה בכ"ט בנובמבר 1947 ונמשכה עד ינואר 1949.
כך, ביום ה' ה-14 במאי 1948, קרא דוד בן-גוריון בבית דיזנגוף בתל אביב את מסמך ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, המכונה מגילת העצמאות, וחתם עליו עם חברי מועצת העם. בהכרזה תיאור תולדות העם היהודי ומאבקו לחידוש חייו המדיניים וההכרה הבין-לאומית בזכותו זו, הכרזה על הקמת מדינת ישראל, הצהרה על העקרונות שינחו את המדינה ופנייה לאו"ם, לתושבים הערבים של המדינה, למדינות ערב וליהדות הגולה.
אולם השנה, נציין את חגיגות העצמאות ה-77 של מדינת ישראל בצל המשך הלחימה בעזה שהחלו עם אירועי ה-7 באוקטובר - והחטופים שעדיין מוחזקים ברצועה.
מתי נכנס ויוצא יום העצמאות?
יום העצמאות ה-77 של מדינת ישראל ייפתח השנה בערב יום רביעי, 30 באפריל 2025, ב' באייר תשפ"ה - עם סיום אירועי יום הזיכרון ופתיחת טקס הדלקת המשואות.
יום העצמאות יימשך למחרת, יום חמישי, 1 במאי 2025, ג' באייר תשפ"ה ויסתיים עם רדת החשיכה.
מתי טקס הדלקת המשואות של יום העצמאות?
בשעה 20:00 ביום רביעי, ה-30 באפריל 2025, ה' באייר תשפ"ה, ייערך טקס הדלקת המשואות שנועל את אירועי יום הזיכרון ופותח את אירועי יום העצמאות. הטקס יתקיים בהר הרצל שבירושלים בסימן "גשרים של תקווה" בהנחיית העיתונאיות ליטל שמש ונטעלי שם טוב. במהלך הטקס, במעמד יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, מורם דגל ישראל לראש התורן ומתחילים להדליק את 12 המשואות. המשיאים נבחרים כאות הוקרה על תרומתם לחברה ולמדינה. הטקס כולל גם חלק אמנותי ומופע דגלנים בו דגלני צה"ל יוצרים תבניות מורכבות על הרחבה.
רגב, שרת התחבורה והבטיחות בדרכים וחברת הקבינט הממונה על הטקס, התייחסה לטקס השנה: "טקס הדלקת המשואות גם השנה יתקיים בצילה של המלחמה הרב זירתית, והתלבטתי רבות לגבי הנושא המרכזי. כולנו חווים את המחלוקות והמכאובים השוררים בחברה הישראלית, אך לצד זאת רב המאחד על המפריד בינינו. החלטתי שהנושא מביא לידי ביטוי את ההכרה שהגם, שלכאורה לעתים נדמה כי תהום פעורה בין שני צדדים, קיימים גשרים של תקווה".
חופש יום העצמאות
- יום העצמאות ה-77 של מדינת ישראל יחול ביום חמישי, ג' באייר, 1 במאי 2025. ביום זה לא יתקיימו לימודים.
- חזרה ללימודים ביום שישי, ד' באייר, 2 במאי 2025.
- חשוב לציין שבערב יום העצמאות הלימודים מתקיימים כרגיל.
- ככלל, לפי חוק יום העצמאות, תש'"ט- 1949, יום העצמאות הוא יום שבתון בתשלום, אשר אינו מנוכה ממכסת ימי החופשה.
- לוח החופשות המלא של משרד החינוך >>
האם מטס יום העצמאות יתקיים השנה ומה בדבר הזיקוקים?
בשנה שעברה, בצל המשך הלחימה ואירועי הטבח הנורא שביצע חמאס ב-7 באוקטובר ביישובי עוטף עזה, לא התקיים המטס המסורתי של חיל האוויר. בנוסף, בעיריות רבות לא פעלו זיקוקים מתוך התחשבות בהלומי הקרב ונפגעי החרדה. נכון לכתיבת שורות אלו, לא פורסם האם השנה ייערך המטס ויפעלו הזיקוקים.
למה עושים על האש ביום העצמאות?
אין סיבה מדויקת לכך, אם כי ישנה תאוריה שזה קשור למסורת הקומזיץ של הפלמ"ח. תאוריה אחרת אומרת שזה קשור באופן לא מודע לרגשות פגאנים דתיים של העלאת קורבן לאל. כך או כך, המנגל הפך לאחד הסממנים המזוהים ביותר עם יום העצמאות הישראלי מאז הקמתה של המדינה.
לכל המתכונים הכי שווים ליום העצמאות לחצו כאן >>
מתי ייערך חידון התנ"ך 2025?
חידון התנ"ך העולמי יערך ביום העצמאות, ג' באייר תשפ"ה, יום חמישי ה-1 במאי 2025.
"עוד לא תמו כל פלאייך" | שירי יום העצמאות
"עוד לא תמו כל פלאייך" | מילים: יורם טהרלב; לחן: רמי קליינשטיין
ארצנו הקטנטונת, ארצנו היפה
מולדת בלי כותונת, מולדת יחפה
קבליני אל שירייך, כלה יפהפייה
פתחי לי שערייך אבוא בם אודה יה.
בצל עצי החורש, הרחק מאור חמה
יחדיו נכה פה שורש אל לב האדמה
אל מעיינות הזוהר, אל בארות התום
מולדת ללא תואר וצועני יתום.
עוד לא תמו כל פלאייך
עוד הזמר לו שט
עוד לבי מכה עם ליל
ולוחש לו בלאט:
את לי את האחת
את לי את, אם ובת
את לי את המעט
המעט שנותר.
נביאה בבגדינו את ריח הכפרים
בפעמון ליבנו יכו העדרים,
ישנה דממה רוגעת
וקרן אור יפה,
ולאורה נפסעה ברגל יחפה.
"נולדתי לשלום" | מילים ולחן: עוזי חיטמן
אני נולדתי אל המנגינות
ואל השירים של כל המדינות
נולדתי ללשון וגם למקום
למעט להמון שיושיט יד לשלום.
אני נולדתי לשלום שרק יגיע
אני נולדתי לשלום שרק יבוא
אני נולדתי לשלום שרק יופיע
אני רוצה אני רוצה להיות כבר בו.
אני נולדתי אל החלום
ובו אני רואה שיבוא השלום
נולדתי לרצון ולאמונה
שהנה הוא יבוא אחרי שלושים שנה.
אני נולדתי לשלום שרק יגיע...
נולדתי לאומה ולה שנים אלפיים
שמורה לה אדמה ולה חלקת שמיים
והיא רואה צופה הנה עולה היום
והשעה יפה זוהי שעת שלום.