וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

"חומת יריחו" נפלה - בין הכסאות: כך איבד צה"ל את תוכנית חמאס לפני הטבח

עודכן לאחרונה: 28.2.2025 / 22:54

כבר במאי 2022 הכירו בצמרת צה"ל את המסמך שכונה "חומת יריחו", המפרט את הכנות חמאס למלחמה. בדיון קריטי שנערך חודשים בודדים לאחר מכן, היא כבר לא מופיעה - ונפתח פער מודיעיני עצום, שבגינו צה"ל לא נערך למתקפת פתע אף שהמסמך היה בידיו

מסתערבי מג״ב מחלצים אזרחים ביישובי עוטף עזה/דוברות משטרת ישראל

תחקיר תפיסת האיום מרצועת עזה והמענה לאיום מגלה שהמסמך המכונה "חומת יריחו" נחשף במאי 2022, והוצג לראש אמ"ן דאז, האלוף אהרון חליוה על ידי אוגדת עזה ומפקד פיקוד הדרום האלוף אליעזר טולדנו. לא היה ידוע אז האם מדובר בתוכנית ממשית או ברעיון. הקביעה היתה שכשירות חמאס לביצוע התוכנית היא נמוכה מאוד.

ב-24.5.22 טען טולדנו שעל צה"ל להתייחס לתוכנית, מבלי להתייחס לכוונה לממש אותה. עוד נטען כי התוכנית הוצגה ביולי 2022 לראש חטיבת המבצעים, ומי שלימים יתמנה למפקד פיקוד הדרום, האלוף ירון פינקלמן, שפחות משלושה חודשים אחרי שהחליף את טולדנו פרצה המלחמה.

ראש אגף אסטרטגיה ומעגל שלישי, אלוף אליעזר טולדנו. דובר צה"ל
אלוף אליעזר טולדנו/דובר צה"ל

במסמך נוסף שמכונה "דיוקנה של מערכה", שנכתב בנובמבר 2022, מופיעות אמירות על מכת פתע של חמאס בהיקף מצומצם מאוד. התוכן הוגדר על ידי פיקוד הדרום כ"תוכנית עתידית". להערכת צה"ל באותם ימים, חמאס כשיר לפשיטה ברמה של עד שתי פלוגות, עם סדר כוחות של עד 70 פעילים. זאת בעוד שבפועל, חמאס היה ערוך עם אלפים. עוד מגלים המסמכים המודיעיניים שחמאס שקל בשני מועדים לממש את התוכנית בהפתעה לפני נובמבר 2022. במסמך הסיכום הנזכר של טולדנו, מסמך "חומת יריחו" כבר לא מופיע כלל!

התחקיר קובע שצה"ל לא נערך למתקפת פתע, אלא למלחמה כתוצאה מהסלמה. לא היה תרחיש של מתקפת פתע מתוזמנת, ואם נערכו לתרחיש מסוכן, היה זה להיקף של שתי פלוגות, ולא של אלפי מחבלים.

למה לשלם הרבה?

4 מנויים ב-100 שקלים וגם חודש חינם! וואלה מובייל חוסכת המון

לכתבה המלאה

ירון פינקלמן מפקד פיקוד דרום ברצועת עזה, פעילות קרקעית של כוחות צה״ל ברצועת עזה. דובר צה"ל
ירון פינקלמן מפקד פיקוד דרום ברצועת עזה, פעילות קרקעית של כוחות צה״ל ברצועת עזה/דובר צה"ל

התחקיר קובע שבנקודת זמן זו נפתח פער משמעותי, שהיה קשה לסגור אחר כך. עוד קובע התחקיר שחלק מיסודות צורת קרב ההגנה בשגרה נשחקו.


הלקחים שאותם מציין התחקיר בנוגע לניהול סיכונים בראייה רב זירתית בעתיד: אסור להגיע למצב של איומים חמורים על הגבול. כצבא יש לקטוע איומים חמורים כמו אויב מאומן וחמוש שפועל בסמוך לגבול, תוך שקילת מתקפת מנע. חלק מהפעולות שצה"ל נוקט בגבולות בימים אלו כוללים זאת.

התחקיר מתייחס, כמו כן, להיעדר תפיסה של מלחמה בהפתעה, לגודל הצבא, ליכולת להתאמן באופן רציף, ולהתעצמות בהיקף כוח האדם והכלים. כל אלה מחייבים בחינה מחודשת. כל דרג חייב להיות ערוך למלחמה בהפתעה בתקופות מתוחות ובשגרה, כולל בתרגילים, ביקורות, ומשחקי מלחמה.

לקח נוסף נוגע לחזרה ליסודות בהגנה, בדגש על הרמה הטקטית ועל שימור יתרונות טכנולוגיה וקידמה.
עוד מתייחס התחקיר לניהול הסיכונים הלאומי מול מנעד האיומים הרב זירתיים, תוך קביעת סדרי עדיפויות.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    3
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully