פיקוד הצפון בפיקודו של האלוף אורי גורדין, ייערך מחדש החל מהיום בבוקר (שלישי) בשטח הלבנוני בחמישה מוקדים שונים: תל-חממיס מול מטולה, רכס הצבעוני מול מנרה, רכס השקד מול אביבים, ג'בל בלאט מול זרעית, ורכס הסולם מול שלומי. בשאר המוקדים שבהם שהה עד כה ייסוג מלבנון אל ישראל. קצינים בפיקוד הצפון העריכו כי הסיכוי של אזרחים ישראלים לראות בקרוב דגלי חיזבאללה מעבר לגבול הוא גבוה.
שר הביטחון, ישראל כ"ץ, הודיע היום כי צה"ל יישאר ברצועת חיץ בשטח לבנון, תוך שליטה בחמישה מוצבים אסטרטגיים לאורך הגבול. לדבריו, כוחות צה"ל ימשיכו לפעול בתקיפות וללא פשרות מול כל הפרה מצד חיזבאללה, במטרה להבטיח ביטחון מלא ליישובי הצפון.
בהתאם להחלטת הדרג המדיני, נותרו כוחות צה"ל ברצועת החיץ, תוך תיגבור מוצבים נוספים בצד הישראלי של הגבול. המהלך נועד לשמר את ההרתעה ולהבטיח הגנה אפקטיבית מפני איומים ביטחוניים מלבנון. במקביל, נמשכת פעילות צה"ל לאכיפת התנאים שנקבעו להפסקת האש, תוך דרישה לנסיגת חיזבאללה מעבר לקו הליטני ולפירוקו מנשק תחת פיקוח המנגנון האמריקני. "אנחנו נחושים להעניק ביטחון מלא לכל יישובי הצפון בהתאם לעיקרון שנקבע לאחר 7 באוקטובר - כי רק צה"ל יבטיח את ביטחון היישובים בכל הגזרות מול כל איום אפשרי", הדגיש כ"ץ.
הכעס הציבורי
בישובים סמוכי הגדר קיימת ביקורת כלפי צה"ל שראשיתה מ-7 באוקטובר. עד כה מפקד פיקוד הצפון ומפקד עוצבת הגליל היוצא תא"ל שי קלפר לא סיפקו תשובות מניחות את הדעת לציבור ולהנהגה המקומית על "ההפקרות" כדבריהם ולשאלות: מה היה קורה לו מזכ"ל חיזבאללה המחוסל חסן נסראללה היה פוקד על כוחות רדואן לפשוט על היישובים.
בצבא יש קושי גדול מאוד לחזק את תחושת הביטחון של התושבים ולשכנע אותם לחזור. בראשם של התושבים וההנהגה המקומית עוברות צמד המילים "משבר אמון". קציני מילואים בפיקוד הצפון אמרו לוואלה: "הציפיה של התושבים שצה"ל ישלוט בכל דרום לבנון ולא יניח את הביטחון שלהם בידי צבא לבנון".
עוד טענו תושבים כי חדירות כלי הטיס של חיזבאללה פגעו בתחושת ביטחון. התושבים לא יכולים לחזור אל הבתים ההרוסים בתחילת חודש מרץ הקרוב. אלו שכן שוקלים לחזור, חוששים מאוד שפעילי חיזבאללה יחזרו לכפרים קילא, אל עדייסה, ועייטא א - שייב שחלקם נהרס.
המבחן של צה"ל
קציני מילואים בפיקוד הצפון אמרו כי המבחן האמיתי של צה"ל יהיה "אפס סבלנות כלפי כל הפרה של הצד הלבנוני, כלפי כל ניסיון לאתגר את כוחות צה"ל או כל ניסיון של חיזבאללה להשתקם, להתחזק ובסוף גם לחזור אל הגבול".
לדברי הקצינים, "לא מדובר במבחן של חודש או חודשים, הפוך. זהו מבחן לטווח ארוך, של שנים, בדיוק כמו שקרה בשנת 2006 לאחר מלחמת לבנון השנייה. האיראנים הזרימו כסף, חיזבאללה השתקם והפך להיות הרבה יותר חזק ממה שהיה במלחמה. החשש הוא שזה מה שיקרה הפעם, את זה צריך למנוע".
החשש הישראלי
לפי גורמי ביטחון מהר מאוד יהיה ניתן להבין מי עומד מאחורי השיקום של כפרי דרום לבנון ומי יתמוך בחיזבאללה שהשקיע מאות מיליוני דולרים בהקמת ביצורים, תשתיות טרור, מחסני נשק, ומערכות צבאיות בין הבתים בלב הכפרים. האם יהיו אלו האיראנים שיזרימו שוב כספי עתק? הטורקים? הסעודים או איחוד אמירויות.
השורה התחתונה
ממשל ביידן כפה על ממשלת נתניהו הסכם 1701 משודרג (הסכם שנולד אחרי מלחמת לבנון ה-2 וחרף הסעיפים שבו חיזבאללה התעצם) למרות ההישגים הגדולים של צה"ל במלחמה, רק כדי להביא להפסקת אש כשברקע מתנהל לחץ אדיר מאירופה בדגש מצרפת.
קצינים בפיקוד הצפון טוענים שהדרג המדיני לא תרגם את ההישגים הצבאיים להישגים בהסכם. "בפועל, חיזבאללה מוכה וחלש. בזמן הפסקת האש הרגנו לו מחבלים והוא חשש מאוד להגיב. זה מצביע על מצבו. בעבר היינו נכנסים לסבב לחימה בגלל הרג של נהג משאית לבנוני בגבול".
העתיד תחת טראמפ
קציני מטה בפיקוד הצפון סיפרו כי בשבוע שעבר הגיעה נציגה של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לביקור באוגדה 146 בפיקודו של תא"ל יפתח נורקין. הוצגה בפניה הפעילות בכפרים הלבנונים וכששאלה הבהרות על סוג הפעילות הבהירו לה כי מדובר בפעילות הנדסית שנועדה להגן על הכוחות. הנציגה מיהרה להביע את עמדתה בפני קציני המטה ואמרה כי בראייתה אסור לישראל לסגת מהשטח הלבנוני כדי לשפר את ההגנה על הגבול.