אגף המבצעים במטה הכללי החליט אתמול (שני) לתגבר את גבול רצועת עזה בכוחות נוספים, על רקע הצהרת חמאס להשהות את שחרור החטופים עד להודעה חדשה, וכן בשל החשש מהידרדרות ביטחונית.
צה"ל הופתע מהיקף הפרות הסדר האלימות לאורך הגבול, שעות בודדות לאחר הנסיגה מציר נצרים. בחלק מהאירועים, הכוחות בשטח הגיבו בירי לעבר חשודים שניסו לחדור למרחב החיץ, וכתוצאה מכך נהרגו שלושה פלסטינים. אולם, במקרים נוספים שאירעו בגזרת החטיבה הדרומית של אוגדת עזה, הכוחות פעלו ב"היסוס" לדברי גורמים בצבא. בנוסף, בצה"ל נערכים לניסיונות של אירועי חדירה נוספים בעידוד חמאס.
הצהרת חמאס הובילה לכינוס הקבינט היום (שלישי) בשעה 11:00 כדי לדון בהתפתחויות, חרף ניסיונות של בכירי חמאס לרכך את ההצהרה. במערכת הביטחון נדהמו מהביטחון של בכירי חמאס להוציא הודעה כזו, במיוחד לאחר הביקורת שהופנו כלפי ארגון הטרור על המצב הקשה בו שוחררו שלושת החטופים, שאפילו נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ התייחס לכך ואמר שהזכירו לו מראות מהשואה.
צה"ל נערך למגוון תרחישים בגזרת הדרום, תוך הסתמכות על כוחות קרקעיים, חיל האוויר, חיל הים ויכולות מבצעיות נוספות. נכון להיום, ההגנה במרחב עוטף עזה מתבססת על שתי אוגדות - 162 ו-143.
מאז אתמול גויסו כוחות סדירים רבים לתגבור המרחב, לצד יחידות מיוחדות שישתלבו תחת פיקוד האוגדות. בנוסף, מספר חטיבות פועלות כעת כעתודה מבצעית וייפרסו בדרום במקרה הצורך. כוחות נוספים, בהם אוגדות סדירות וכוחות מילואים, נמצאים בשלבי היערכות לקראת אפשרות להפעלתם בהתאם להתפתחויות בשטח.
בשל המתיחות, הוטל עוצר יציאות לכוחות הלוחמים עד להודעה חדשה. במקביל, צה"ל ממשיך באישור תוכניות מבצעיות ונהלי קרב לקראת כל תרחיש אפשרי.
נכון לעכשיו, אין שינוי בהנחיות לעורף מלבד ביטול אירוע הנטיעות, אך בצה"ל מדגישים כי הערכת המצב נמשכת ויעודכנו הנחיות נוספות בהתאם לצורך.
אמש, התקבל דיווח על חדירה משטח רצועת עזה אך לאחר תגבור כוחות ובתום סריקות באזור, הוחלט להכריז על חזרה לשגרה, אולם רוב הכוחות נותרו בשטח למקרה של תרחישים נוספים. חזרת הפלסטינים לצפון רצועת עזה מעלה במערכת הביטחון את החשש שגורמי טרור ינסו לנצל את המצב כדי לבצע פיגוע. כמו כן, הועלה תרחיש קיצון לפיו ישראל וחמאס לא יגיעו להסכמות עד לסוף השבוע, ובשל כך הפעימה תידחה וישראל תידרש לנקוט פעולות בשטח שיובילו להחרפה.
בעקבות החשש מהסלמה כאמור, הוחלט על ביטול כלל החופשות בסוף השבוע הקרוב, הגברת הדריכות והעלאת היקף הכוחות, בדגש על מרחב החיץ, הגבול והיישובים. כמו כן, לאור התגובות בצה"ל ושל שר הביטחון ישראל כ"ץ, נתפס אגף אסטרטגיה ואיראן בפיקודו של האלוף אליעזר טולדנו בהפתעה לנוכח הודעת החמאס.
דובר צה"ל: "בהתאם להערכת המצב, הוחלט על העלאת כוננות ועוצר יציאות לכוחות הלוחמים ולמערכים המבצעיים בגזרת פיקוד הדרום. בנוסף, הוחלט על תגבור כוחות משמעותי למשימות הגנה במרחב. תגבור הכוחות יחזק את ההגנה במרחב, והיערכות הכוחות לתרחישים שונים בגזרה".