קבוצה של מומחי סרטים תתכנס היום בלונדון כדי לדון בבעיית מספרם המצומצם של הנשים בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה. הפאנל מתכנס ביוזמת ארגון "נשים בקולנוע ובטלוויזיה", המכנה את התופעה "תיקרת הצלולואיד". במהלך הכינוס תעלה בין היתר ההצעה לכפות על חברות השידור לשכור נשים במאיות על פי מכסה קבוע מראש. "זה עדיין עולם של גברים בתחום הבימוי בקולנוע ובטלוויזיה", אמרה לבי.בי.סי מנכ"לית הארגון, ג'יין קוסונס.
נתונים עדכניים מראים, כי נשים עדיין נאבקות כדי להיכנס לתחום הבימוי בטלוויזיה. גורמים בתעשיה מאמינים, שקביעת מכסה לנשים במאיות ברשתות השידור לא רק תסייע להביא לאיזון בין המינים בטלוויזיה, אלא גם תעלה את מספר הנשים העוסקות בתחום.
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת סן דייגו בקליפורניה מראה, כי תשעה מכל עשרה סרטים ששוחררו להקרנה בשנת 2001 בארה"ב, בוימו בידי גברים. כמו כן, שיעור הסרטים שבוימו בידי נשים ברשימת 250 הסרטים שזכו לרווחים הגבוהים ביותר, ירד מ-11 אחוז בשנת 2000 ל-6 אחוז בשנה שעברה. הבעיה אינה קיימת בארה"ב בלבד. נתונים בבריטניה מראים, כי מתוך 118 סרטים שהופקו במדינה ב-2002, רק עשרה בוימו בידי נשים.
בין השמות המופיעים ברשימת הבמאיות שזוכות לביים סרטים עתירי תקציב: ג'ודי פוסטר, נורה אפרון ופני מרשל. לטענת קוסונס, "מרבית שוברי הקופות מלאים באפקטים מיוחדים, ומסיבות מסוימות הדעה הרווחת היא שנשים אינן מסוגלות לביים אותם".
מקור הבעיה אינו בחינוך. על פי הנתונים, מספר הנשים והגברים הלומדים בבתי הספר לקולנוע דומה. הבעיה נוצרת במעבר לשוק העבודה. "כשאתה הולך לאתר צילומים, הנשים היחידות שאתה רואה נמצאות באזורים המסורתיים", אומרת קוסונס - "אזורי האיפור ועיצוב השיער".
עולם הקולנוע והטלוויזיה שייך עדיין לגברים
10.11.2002 / 0:00