הנהלת הנאסד"ק שוקלת להקל בכללים הנדרשים מחברות הרשומות למסחר בבורסה, בשל נפילתן של מניות רבות מתחת לסף הנדרש כיום. לפי הערכות, 13% מ-3,800 המניות הרשומות היום בנאסד"ק נסחרות מתחת למחיר של דולר.
כללי המחיקה מהשוק הראשי (national market) של הנאסד"ק קובעים כי מניה שנסחרת במשך חודש בממוצע של פחות מדולר תימחק מהמסחר, ותעבור להיסחר בשווקים אחרים של הנאסד"ק. קריסת השווקים העולמית פגעה קשות בשוויו של הנאסד"ק. משווי שוק כולל של כ-6.5 טריליון דולר בשלהי 1999 נפל שוויו של הנאסד"ק לכ-2.5 טריליון דולר. הנפגעים העיקריים, כמובן, היו המשקיעים.
בין החברות שנמחקו מהנאסד"ק בשל נפילת שוויין היו לדוגמה UPC, חברת הכבלים הגדולה באירופה, ומרקוני, יצרנית ציוד התקשורת. בקרב החברות הישראליות נמצאות רבות בסכנת מחיקה, כמו למשל לוול 8 , אשר הודיעה אמש על קבלתה של אזהרת מחיקה מהנאסד"ק, וטי.טי.אר, שקיבלה הודעה דומה באותו היום. בין החברות שנמחקו מהמסחר ברשימה הראשית של הנאסד"ק היו ראדא, בקווב ואראל.
חברות רבות מנסות לבצע איחוד מניות כדי להימנע ממחיקה מהנאסד"ק. איחוד מניות, מהלך הפוך מפיצול, גורם באופן טכני לעלייה במחירה של המניה, תוך צמצום מספרן של המניות הנסחרות של החברה. נורטל , יצרנית ציוד התקשורת הקנדית, הודיעה על כוונתה לבצע איחוד מניות כדי להימנע ממחיקה מהמסחר בבורסת ניו יורק (NYSE), מתחרתה של הנאסד"ק.
הנהלת הנאסד"ק לא אמרה מהן ההקלות שהיא שוקלת. יצוין כי לאחר התקפות הטרור של ספטמבר 2001 השעו בורסות וול סטריט את כללי המחיקה שלהן בגלל הקריסה שהיתה בעקבות האירועים. אולם מדדי וול סטריט נסחרים היום ברמות נמוכות יותר מרמות ספטמבר 2001.
הנהלת הנאסד"ק שוקלת להקל בכללי מחיקת מניות
דפנה מאור
11.10.2002 / 9:38