המשרד לאיכות הסביבה מכריז מלחמה על אחד המזהמים הסביבתיים המזיקים ביותר - שמן מכונות משומש של כלי רכב. המזהם, שעד עתה בוצעה פעילות אכיפה מועטה לגביו, מצוי גם במסנני שמן משומשים. מסננים אלו מושלכים על פי רוב לפסולת הרגילה, ולא נשלחים לאתר הפסולת הרעילה ברמת חובב - כפי שקובעות התקנות. ליטר אחד של שמן מכונות עלול פסול לשימוש מיליון ליטר מי תהום.
בדיקות שערך המשרד לאיכות הסביבה בחודשים האחרונים במוסכים ברחבי הארץ, העלו כי 90 אחוז מתוך 143 מוסכים שנבדקו, אינם מקיימים את התקנות בנושא. בין המוסכים שנבדקו היו כאלה השייכים לרשויות, בהם מוסכי צבא ומשטרה. בעקבות הבדיקה הודיע המשרד לאיכות הסביבה, על כוונתו לפתוח בהליכים משפטיים נגד המוסכים הפועלים בניגוד לתקנות. העונש הקבוע בחוק על אי מילוי תקנות השמן המשומש הוא עד שישה חודשי מאסר או קנס בסך 9,600 שקל.
השמן אינו מסכן רק את מי התהום: ראש אגף תעשיות ורישוי עסקים במשרד לאיכות הסביבה, ד"ר מוטי סלע, מדגיש כי ציפת השמן על פני המים יוצרת שכבה אטומה הפוגעת בפעילות הביולוגית במקווי מים, ובמתקני טיפול בשפכים. התוצאה מתבטאת באיכות הירודה של השפכים המטוהרים המוזרמים לנחלי הארץ ולים.
מתוך 3 מיליון מסננים -טופלו רק 15.4 אלף
מנתונים שמסרה ראש אגף חומרים מסוכנים במשרד לאיכות הסביבה, מיכל בר טוב, עולה שבישראל נמכרים מדי שנה כ- 45 אלף טון שמן לצורכי כלי רכב. מתוכם ניתנים לאיסוף במוסכים כ-25 אלף טון וכ- 3 מליון מסנני שמן. לעומת זאת, בשנת 2001 נאספו כ- 14 אלף טון שמן משומש בלבד, וכ- 15.4 אלף מסנני שמן משומשים בלבד.
עוד התברר, כי למכוני טיהור השפכים הגדולים בגוש דן ובחיפה, מגיעות כמויות גדולות מאוד של שמן מינרלי. מהנתונים שמסר המשרד עולה, כי מדובר ב-738 טון שמן בשנה במכון טיהור שפכי דן, ו- 486 טון בשנה במכון טיההור שפכים חיפה. לפי הערכת מומחי המשרד לאיכות הסביבה חלק ניכר משמן זה מקורו בשמן המשומש הנמצא בשפכי מוסכים.