מה שמתרחש בין ארצות הברית לבין ישראל הוא קלאסיקה של ניהול משברים. במעטפת הכוללת של התנהלות זו ממשלו של ברק אובמה פועל לשמור את ישראל מרוצה מאוד כדי להתחרות בביקורת החריפה שמטיח בנשיא יריבו הרפובליקני, מיט רומני. בדרגה הגבוהה במעטפת ניצבת הסוגיה האירנית.
ככלל, רומני הרחיק לכת יותר מכל מועמד אחר לנשיאות, ובעומדו בירושלים כינה אותה בירת ישראל. אובמה אינו רוצה או אינו יכול להתבטא כך, או שניהם גם יחד, אבל יש לו עט ופנקס המחאות לאומי והוא מוסיף 70 מיליונים למיזם כיפת ברזל כדי שאהוד ברק יכריז כי מעולם לא היו הקשרים הביטחוניים בין שתי המדינות טובים יותר.
המצב נוח ומביך כאחד. תומס פרידמן מה"ניו יורק טיימס" טען אתמול כי תמיכת רומני בישראל מזיקה בדביקותה, וזאת לא במנותק מתמיכת העיתונאי באובמה. בפועל בנימין נתניהו נתפש כמקורב לרומני וברק קיבל על עצמו להיפתח לעבר הנשיא המכהן אובמה, ומניפת עמדות ראש הממשלה ושר הביטחון נראית כמזעור סיכונים. גם זו שיטה נחוצה בניהול משברים, שהצדדים אינם יודעים לאן יובילו וכיצד יסתיימו.
לממשל אובמה יש יותר מה להפסיד במאבקי החיזור על תמיכת היהודים, שכן הנטייה הטבעית של רובם היא להצביע באורח מסורתי בעד הדמוקרטים. בהקשר זה העניין האירני גורלי. לפיכך ביקור אישים בכירים מממשל אובמה בישראל הפך לשיירה מתמדת. בפי כולם מסר אחד ויחיד - אירן לא תהיה גרעינית, סימכו על ארצות הברית. שר ההגנה ליאון פנטה, שהוא איש חם ולבבי, בעל הומור ומנוסה, כמעט העמיד התחייבות זאת על מילת כבוד אישית שהעניק לנשיא שמעון פרס.
אך השיחות החשובות התנהלו עם בנימין נתניהו ועם אהוד ברק, והרושם אצל הצופה מן הצד היה ששני הצדדים כמעט מדקלמים טקסטים, שהם אמנם מאמינים בהם, אבל יודעים כי מימושם אינו קרוב. העובדה היא שיש ממש בטענת נתניהו כי הסנקציות טרם האטו את מיזם הגרעין האיראני. אולי הסדק יתגלה בקרוב, ואולי רובד הסנקציות שהוסיף עתה אובמה יהיה הקש שישבור את גב הגמל האטומי של האייתוללות, אבל עד כה אין תוצאות, ולפיכך: לאן פני אמריקה?
ברק החדיר למילון את כניסת האירנים למתחם החסוי שבו הפגיעה בהם על ידי ישראל הופכת קשה יותר ויותר. לארצות הברית יש אמצעים יעילים יותר ללחום גם במצב כזה, והרמז העולה מדבריו של ברק הוא שראוי להעמידם לרשות ישראל.
אובמה אינו יכול לצפות שישראל תתחייב כבר עתה לא לעשות דבר לפני הבחירות בארצו בנובמבר. נתניהו לא יבטיח זאת, גם אם בכוונתו להיענות לו. אפילו אם עד נובמבר מדובר בניסוי כלים בלבד, ישראל חייבת לעורר את הרושם כי במזרח התיכון נושבות רוחות מלחמה. פנטה שמע. סביר שגם הבין.