ארגון האו"ם לקניין רוחני (World Intellectual Property Organization) WIPO), החליט במושב האסיפה השנתית בז'נבה להכיר בישראל כמרכז חיפוש ובחינה בינלאומי לפטנטים.
הכרה זו מצרפת את ישראל לרשימה של 15 המדינות המובילות בעולם בתחום, ומהווה הכרה ביכולתה הטכנולוגית של ישראל לשמש מרכז המסוגל לבדוק פטנטים מרחבי העולם.
רשם הפטנטים במשרד המשפטים, ד"ר מאיר נועם, מסר בעקבות ההחלטה כי "ההכרה של ארגון האו"ם לקניין רוחני, והצטרפות ישראל לרשימת 15 מהמדינות המובילות בתחום הפטנטים, תאפשר שדרוג של רשות הפטנטים לסטנדרטים הגבוהים ביותר, בכל הנוגע לחיפוש ובחינות פטנטים.
"אין ספק שהחלטה זו תגרום לשיפור איכות העבודה ברשות הפטנטים בכל הנוגע לבחינות הפטנטים, הן בבקשות הבינלאומיות שנקבל והן בבקשות הרגילות בישראל שייבחנו אף הן בסטנדרטים הבינלאומיים", אמר נועם.
עוד נמסר ממשרד המשפטים כי ההכרה בישראל כאחת המדינות המובילות בתחום הפטנטים, מחייבת עמידה במספר תנאים. ביניהם, לפחות 100 בוחני פטנטים, מינימום דוקומנטציה לחיפוש פטנטים באמצעות מאגרי מידע ודרישות סף גבוהות למערכות בקרת איכות.
עורך הדין ועורך הפטנטים אליאב קורח, ממשרד עורכי הדין ועורכי הפטנטים בורוכוב קורח אומר כי להחלטה יש שתי השלכות מרכזיות - הורדת העלויות לרישום פטנטים והעלאה של סטנדרטים לבחינת הפטנטים: "ככל הנראה העלויות הכלליות של מבקשי הפטנטים מישראל יירדו, ואנחנו מאוד מקווים שזה יקרה. קורח מעריך עוד כי רמת הבחינה של הפטנטים תמשיך לעלות, "שכן אנחנו רואים עלייה מתמדת בדרישות המקצועיות ועלייה בסטנדרטיזציה".
לדבריו, גם רמת הניסיון וההכשרה של בוחני הפטנטים הישראלים תעלה, וישראל תצויין כמרכז בחינה, בנוסף לארה"ב ומדינות אירופה האחרות שנכללות ברשימת המדינות המובילות בתחום הפטנטים. כמו כן, עליה בפעילות הפטנטים בישראל תביא לעליה בהכנסות רשות הפטנטים בישראל.
עם זאת, לא נראה כי ההחלטה של ארגון האו"ם תשנה את אופן הגשת הפטנטים בידי חברות מסחור פטנטים וחברות סטארט-אפ.
פרופ' זאב ויינפלד, מנכ"ל חברת רמות, העוסקת במסחור הפטנטים של אוניברסיטת תל אביב: "אני לא משוכנע שלהחלטה זו ישנן השלכות רבות על חברות מסחור פטנטים. הסיבה לכך היא שהשווקים למוצרים שלנו הם בינלאומיים, מה שלא משנה את שיטת העבודה. אולם כן יש שינוי בהסתכלות הבינלואמית על מעמדה של ישראל בתחום".
"ישראל - מרכז חיפוש בינלאומי לפטנטים"
מאת פז וייסמן
27.9.2009 / 15:51