בתום שבוע שבו הזירה הכלכלית הרגישה את הזעזועים הגדולים ביותר מאז 1929, הממשל האמריקאי הודיע אמש (שישי) על תוכנית חירום להצלת המערכת הפיננסית ולהשבת הביטחון בשוק המניות. משרד האוצר האמריקאי בראשותו של שר האוצר הנרי פולסון הודיע כי בכוונתו להקצות מאות מיליארדי דולר לתוכנית. על פי מקורות, במסגרת התוכנית יקח על עצמו הממשל האמריקאי חובות בסך 500-800 מיליארד דולרים.
"אנחנו חייבים לנקוט בצעדים החלטיים כדי להגיע לשורשי הקשיים של המערכת הפיננסית" אמר פולסון במסיבת עיתונאים. לדבריו, "על הממשל להוציא לפועל תוכנית שתסיר את כל הנכסים הלא נזילים שמכבידים על המערכת שלנו ומאיימים על הכלכלה".
נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש אמר קודם לכן: "כלכלת ארה"ב ניצבת בפני אתגרים חסרי תקדים, ואנו מגיבים באמצעים חסרי תקדים". המועמד הרפובליקני לנשיאות, ג'ון מקיין, תקף את התוכנית באומרו שהממשל נוקט בגישה בלתי מתוכננת, אולם יריבו הדמוקרטי ברק אובמה הביע תמיכה בתוכנית.
גורם בקונגרס אמר כי ככל הנראה חברי הקונגרס יקבלו תדריך בנושא היום בבוקר (שעון וושינגטון). הנציגים היו צפויים לסיים את פעילותם בוושינגטון ביום שישי הבא ולשוב למדינותיהם על מנת להתגייס למסע הבחירות לנשיאות, אך יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי הודיעה כי המחוקקים יישארו בבירה כמה זמן שיידרש על מנת להעביר את התוכנית.
בתגובה להתפתחות זו, הבורסות ברחבי העולם הגיבו בעליות שערים חדות. בוול סטריט, הנאסד"ק עלה ב-3.4% ובסיכום שבועי ב-0.6%, והדאו גונס הוסיף לערכו 3.3%. הבורסות באירופה רשמו את הזינוק היומי החד מעולם. בורסות לונדון ופאריס המריאו בכ-9% ובורסת פרנקפורט עלתה ב-5.6%. עם פתיחת המסחר בבורסה של אירלנד קפצו המניות ביותר מ-25%, ולבסוף נסגר שם המסחר בעליות של 9%.
ארה"ב תקצה מאות מיליארדים לכלכלה
19.9.2008 / 8:00