ג'ון קרי, המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב, אמר אמש כי ארה"ב צריכה לבצע "דה-אמריקניזציה" של תהליך הרפורמות בעיראק, בכך שתחליף את המושל האזרחי האמריקאי פול ברמר במישהו כמו שליח האו"ם המיוחד לחדאר ברהימי.
קרי, שהציג חלופה למה שכינה "הדיפלומטיה הכושלת" של הנשיא ג'ורג' וו. בוש, אמר "אילו הייתי נשיא היום, ברגע זה, הייתי הולך ישירות לאו"ם והייתי מזמן את העולם להשתתף במאמץ שלדעתי יש לעולם אינטרס בו".
הרפובליקאים, וכן חלק מהדמוקרטים, ביקרו את קרי על שאינו מסביר לעם האמריקאי מה יעשה בעיראק בניגוד למדיניותו של בוש.
הסנאטור ממסצ'וסטס, שפוסע על חבל דק בין תמיכה בכוחות ארה"ב בעיראק לבין ביקורת על ניהול המלחמה והשלב שאחריה בידי בוש, ניסה למקד את הופעותיו במהלך הקמפיין בסדר היום הכלכלי שלו.
אולם הוא מצא את עצמו נאלץ שוב ושוב להשיב לשאלות בנוגע למניין החללים האמריקאים הגדל והולך ושפיכות הדמים הכללית בעיראק, שהשתלטו על מהדורות החדשות והעיתונים בארה"ב.
ענאן הציע לעזור, "וביסודו של דבר נדחה"
קרי אמר, בנאום בפני סטודנטים באוניברסיטת ניו המפשייר, שיהיה מוכן להעביר את הסמכות לרפורמות הפוליטיות בעיראק, וכן לשיקום המדינה, לידי האו"ם.
עם זאת אמר קרי כי "ישאיר את השליטה במרכיב הצבאי בידי ארה"ב". "המרכיב החיוני מכל, שעליו חזרו רבים מאיתנו פעמים רבות, הוא לערב כמה שיותר אנשים, לדאוג שיותר אנשים יחלקו בנטל, יותר אנשים יחלקו בסיכון, יותר אנשים יחלקו באחריות בשטח", אמר. "כך שהצעד שלי יהיה לעבוד כדי לבנאם את המאמץ".
קרי הודה שאינו יכול להתחייב כי הדבר יקרה מיד, מפני שממשל בוש "הרחיק אנשים יותר ויותר". קרי הזכיר כי לאחר נפילת פסלו של סדאם חוסיין בבגדד אשתקד, הציע מזכ"ל האו"ם קופי ענאן את עזרתו, אולם "ביסודו של דבר נדחה", בידי בוש.
"אני חושב שאנחנו צריכים רמה ואיכות שונות לגמרי מבחינה דיפלומטית מכפי שקיבלנו מן הממשל הזה", אמר קרי.
איך ולמי תועבר הריבונות?
משלחת של האו"ם בראשות ברהימי הגיעה לבגדד החודש כדי לייעץ לעיראקים בנוגע לממשלת המעבר שתכהן לאחר העברת הריבונות המתוכננת על ידי ארה"ב ל-30 ביוני.
ברהימי, יועץ בכיר של ענאן ולשעבר שר החוץ של אלג'יריה, הגיע לעיראק בפברואר כדי לבחון את האפשרות לקיום בחירות במדינה ולדון באפשרויות לממשלת מעבר. "הוא אחד האנשים המיומנים והמוכשרים ביותר בכל הנוגע לעיראק ולמזרח התיכון", אמר קרי. "הוא יכול לדבר עם כל הצדדים. הוא דוגמא מצוינת לאדם שבאמת אפשר לבקש ממנו לקחת על עצמו את מה שעושה פול ברמר. הוא יוכל לבצע דה-אמריקניזציה של שהמאמץ ולהציב אותו תחת מטריית האו"ם". ברהימי עצמו כבר אמר בעבר כי אינו מעוניין בתפקיד קבוע בעיראק, בין אם מטעם ארה"ב או האו"ם.
קרי אמר כי דרוש שינוי "בדינמיקה בשטח" בעיראק, כדי שמדינות אחרות יראו דבר-מה אחר מאשר "כיבוש אמריקאי". הוא מודה כי המחיר של העברת הסמכות לאו"ם יהיה גבוה. "אבל זה יכול היה להיעשות קודם בצורה כל-כך יותר יעילה, עם סיכון כל-כך הרבה יותר נמוך של אובדן חיים אמריקאיים מכפי שראינו, ואני חושב שהעם האמריקאי חש בכך בצורה חזקה ביותר".
קרי גם האשים את בוש כי הוא "שותק" בנוגע לשאלה, כיצד תעביר ארה"ב את הריבונות, ולמי. "אני חושב שיש הרבה מאד הסברים שהממשל הזה חייב לאמריקה בנוגע למדיניותו ולאופן בו הוא מתכוון להמשיך בימים הבאים".