משרד הבריאות מפרסם היום (חמישי) את הדו"ח שנתי שעוסק במוסדות האשפוז בישראל. על פי הדו"ח, נמשכת הירידה במספר ובשיעור מיטות האשפוז, במיוחד באשפוז הכללי ובאשפוז הפסיכיאטרי. באשפוז למחלות ממושכות חל שינוי, בעשור האחרון שיעור המיטות היה יציב ובשנתיים האחרונות נרשמה ירידה, זאת לאחר מגמת עלייה מאז מחצית שנות השבעים. תפוסת המיטות ממשיכה להדאיג: 96% בממוצע שנתי באשפוז הכללי.
בסוף 2009 היו 42,119 מיטות אשפוז בתקן, למעלה ממחציתן מיטות אשפוז למחלות ממושכות ושליש לאשפוז כללי. מספר המיטות הכולל במגמת ירידה מאז מחצית שנות האלפיים. בהשוואה לשנה שעברה, מספר המיטות למחלות ממושכות ירד, ומספר המיטות לאשפוז כללי עלה.
ד"ר ערן הלפרן, יו"ר איגוד מנהלי בתי החולים בישראל ומנהל המרכז רפואי "רבין" בפתח-תקווה, מסר לוואלה! חדשות בעקבות ממצאי הדו"ח, כי "מערכת הבריאות סובלת משני דברים: חוסר בתקנים במערכת בריאות ציבורית שאינו מאפשר קליטה של רופאים ואחיות טובים. מצד שני, לא מייצרים אחיות או רופאים, כי אנשים יודעים שאין מספיק תקנים ואין איך לתגמל את העובדים. בתוך כל זה יש ירידה בסך מיטות אשפוז במוסדות רפואיים למרות שהאוכלוסייה מזדקנת".
המחסור במיטות אינו מתבטא לדברי הלפרן רק "פיזית" במיטות, אלא במכלול כוח האדם והציוד מסביב למיטת חולה פעילה. "במיטה אחת פעילה", הוא אמר, "יש צוות של רופאים, אחיות, כח עזר ועוד שהם מסביב לחולה והבעיה היא שיש מחסור עצום בתקנים. יכולה להיות מיטה ריקה, כי אין מסביבה תקנים של צוות רפואי שמטפל בחולה"
המחסור החמור ביותר במיטות הוא במערך הטיפול נמרץ. ד"ר הלפרן מסביר, כי הרופאים בטיפול נמרץ מחליטים כתוצאה מחוסר ברירה . לדבריו, "אנחנו דוחים ניתוחים מורכבים שמצילי חיים, כי אנחנו לא יודעים להבטיח שיהיה לחולה טיפול נאות. ואם יהיה סיבוכים - מי יטפל בו. גם שיש עומס נאלצים כבר יש חשש מזיהומים, וחוץ מזה הרופאים גם כאן נאלצים לגזור גורלות"
פרופ' זאב קפלן, יו"ר הפסיכיאטריה הארצית, מסר לוואלה! חדשות: "שיעור המיטות בבריאות הנפש ירד משמעותית. הקשישים שהיו מאושפזים בבתי חולים פסיכיאטריים מרביתם העבירו לבתי אבות. מי שהיה צריך מוסדות סיעודיים עבר לשם ומי שהיה צריך דיור בקהילה או דיור מוגן גם הועבר. בצורה הזאת במשך שנים צמצמו את יחידות מיטות האשפוז בבתי החולים הפיסכיאטריים"