70 שנה לפלישה לנורמנדי: מאות מבוגרי מלחמת העולם השנייה מציינים היום (שישי) שבעה עשורים לתחילתו של המהלך שהוביל לניצחונן של בעלות הברית על גרמניה הנאצית, שכבשה חלקית גדולים מהיבשת, ולמה שמוגדר כמבצע הנחיתה הימי הגדול בהיסטוריה.
ביום המכונה D-Day, ב-6 ביוני 1944, החל מבצע צבאי שנמשך 80 ימים לשחרור צפון צרפת והבירה פריז, כשבמקביל לו נלחם הצבא האדום של ברית המועצות בגרמניה בחזית המזרחית. כ-156 אלף חיילים, רובם מצבאות ארצות הברית, בריטניה וקנדה, נחתו במהלכו בחופי נורמנדי. לפי ההערכה, 4,000-2,500 חיילים של בעלות הברית נהרגו ב-D-Day, וכן כ-9,000 חיילים גרמנים.
עוד חדשות מהעולם:
בכיר בארה"ב: "הנזק של סנודן קטן משחששנו"
"ברגדאל התאסלם בשבי והכריז על עצמו לוחם ג'יהאד"
קנדה: צעיר שירה למוות ב-3 שוטרים נעצר בתום מצוד
באירועים ובטקסים השונים שהתקיימו בחופי נורמנדי ובאחרים המתוכננים להמשך היום משתתפים מנהיגים רבים, בהם נשיא ארצות הברית ברק אובמה, נשיא צרפת פרנסואה הולנד, ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון, קנצרלית גרמניה אנגלה מרקל, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מלכת אנגליה אליזבת השנייה ובנה הנסיך צ'רלס וכן אישים נוספים. גם נשיאה החדשה של אוקראינה, פטרו פורושנקו, בא לצרפת, וייתכן שייוועד שם עם פוטין.
האירועים החלו בחצות הלילה בגשר פגסוס שליד אויסטראם, נקודת הכיבוש הראשונה של צבא בריטניה. ב-6:30 בבוקר, השעה שבה החלה הפלישה, הורדו הדגלים בחוף אומהה לחצי התורן, וגמלאים מהחטיבה ה-29 של חיל הרגלים, כשלצדם חיילים סדירים, עמדו דקת דומייה. מאות תושבי נורמנדי וצופים אחרים מחאו להם כפיים ויצרו שרשרת אנושית על החוף.
בשעת בוקר מאוחרת התאספו המנהיגים בחוף באיו בנורמנדי, שם הניחה המלכה אליזבת השנייה זר. נשיא צרפת הולנד נאם בטקס בבית העלמין האמריקני בקולוויל, שבו קבורים כ-10,000 חיילים, ואמר כי כל אדם שהשתתף ב-D-Day הוא גיבור. הוא הוסיף כי ארצו לעולם לא תשכח מה עשתה עבורה ארצות הברית ואת הסולידריות עמה. עמיתו האמריקני אובמה אמר: "מחויבותנו לחירות, לשוויון, לחופש, לכבוד הבסיסי של כל אדם ואדם המחויבות הזאת כתובה בדם על החופים האלה, והיא נצחית". בטקס נוסף בעיר קאן אמר הולנד: "היום הזה, שהחל בכאוס ובאש, הסתיים בדם ובדמעות, בדמעות ובכאב, בדמעות ובשמחה, בסוף של 24 שעות ששינו את העולם והותירו חותם נצחי על נורמנדי".
עבור רבים מוותיקי מלחמת העולם השנייה, הייתה החזרה לנורמנדי טעונה ביותר מבחינה רגשית, על אף השנים הרבות שחלפו מאז. "פחדתי על חיי", סיפר רב-טוראי ביל בריאנט מחיל הנחתים המלכותי הבריטי ל-BBC. "יש לי יותר מדי זיכרונות".
ראש ממשלת בריטניה קמרון אמר אמש בטקס בגשר פגסוס כי בני דורו "מתקשים להאמין מה אנשים מהדור של סבי עשו כדי להבטיח שכולנו נוכל להיות חופשיים. כששומעים את הסיפורים של אנשים שחזרו לכאן בשנות ה-90 לחייהם, מה הם עשו וכמה אמיצים הם היו, כמה אבדות היו זה מרגש מאוד מאוד להיות עם האנשים האלה ולציין את מה שקרה לפני 70 שנה".
אובמה פרסם הבוקר הצהרה בנושא, ובה נכתב: "70 שנים אחר כך, אנו חולקים כבוד לאלה שהגנו על החופים חסרי הרחמים הפטריוטים שאומץ לבם וההקרבה שלהם שינו את מהלך העניינים של המאה כולה. כיום, כשעודנו נאבקים לחירות ולזכויות אדם בעולם כולו, מי ייתן ונשאב כוח מהרגע שבו אומות חופשיות הדפו את כוחות הדיכוי ונתנו תקווה חדשה לעולם".