איראן לקראת פיוס עם המערב? העיתון הגרמני "דר-שפיגל" דיווח היום (שני) מפי מקורות מודיעיניים כי נשיאה החדש של איראן, חסן רוחאני, מוכן להשבית את מתקן ההעשרה המתקדם בפורדו ולהתיר לגורמים בינלאומיים לפקח על הוצאת הסרכזות מהמקום. בתמורה, כך לפי הדיווח, ידרוש נשיא איראן מארצות הברית ומאירופה להסיר את הסנקציות שפגעו קשות בכלכלה של הרפובליקה האיסלאמית, לבטל את החרם על הנפט האיראני ולאפשר עסקות בינלאומיות על הבנק המרכזי של איראן פשרה שהציעו המעצמות לאיראן בראשית השנה. פורדו הוא אחד המתקנים המתקדמים ביותר בתכנית הגרעין האיראנית. מיקומן של הסרכזות בעומק של כ-70 מטרים מתחת לאדמה מעניקה להן חסינות מפצצות חודרות בונקר.
עוד לפי הדיווח, רוחאני צפוי להודיע על פרטי ההצעה, וייתכן כי הדבר יהיה בנאום שיישא בפני העצרת הכללית של האו"ם בשבוע הבא. בשבוע הבא ייוועד בניו יורק שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, עם שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון. לפי הפרסום ב"דר שפיגל", זריף ימסור לידי אשטון את עיקרי התכנית.
אתמול התבטא זריף בנושא, ואמר כי ארצו מוכנה "לבנות אמון עם ארצות הברית בעניין תכנית הגרעין האיראנית למטרות שלום". בראיון לערוץ הלבנוני "אל-מיאדין" המזוהה עם ארגון הטרור חיזבאללה קרא זריף לאמריקנים לפעול בכנות ו"להפסיק לדבר בשפה של איומים ואלימות". לטענתו, שר החוץ הבריטי וויליאם הייג ביקש להיפגש עמו והוא נענה בחיוב. בריטניה בירכה על אפשרות לפגישה שכזו, אולם הכחישה כי איראן הציעה אותה.
גם נשיא ארצות הברית ברק אובמה התייחס אתמול למגעים עם איראן. בראיון שהעניק לרשת ABC אישר הנשיא האמריקני כי ניהל חלופת מכתבים עם רוחאני בנושא המשבר סוריה. אובמה אמר כי איראן מודעת לחשש במערב מפני פיתוח תכניתה הגרעינית. הוא הטיל ספק באשר לאפשרות שרוחאני יגלה עמדות מתונות במשא ומתן סביב סוגיית הגרעין, והדגיש את הצורך להמשיך ללחוץ על טהראן בנושא. עם זאת, הדגיש: "השקפתי היא שאם יש לך איום כוחני מהימן, בשילוב מאמצים דיפלומטיים קשוחים, ניתן להגיע להסכם".
בניגוד לפרסומים האופטימיים על הסכם אפשרי בין איראן לבין המערב, בשבוע שעבר הביע שגריר ארצות הברית לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) חשש מכך שאיראן ממשיכה לפתח את תכנית הגרעין שלה. בכינוס בווינה אמר השגריר כי לארצו נכונות לעבוד עם רוחאני "על מנת למצוא פתרון דיפלומטי שיענה באופן מלא על חששותיה של הקהילה הבינלאומית". הוא אף הביע תקווה כי טהראן "תפעל בשקיפות ובשיתוף פעולה על ידי נקיטת צעדים ממשיים בחודשים הקרובים". לדבריו, אם איראן "תמשיך במדיניותה העקשנית והמעורפלת, נפעל בפגישה הבאה במטרה לראות בה אחראית למעשיה".
עוד על הגרעין האיראני:
ארה"ב: "התפתחות מדאיגה בתכנית הגרעין של איראן"
איראן: "מוכנים לבנות אמון עם ארה"ב בנושא הגרעין"
ביקורת בירושלים על "הריכוך" האיראני: "טהראן מנסה לקנות זמן"