הסלמה קשה במצרים: לפחות 34 בני אדם נהרגו היום (ראשון) ברחבי המדינה במהלך עימותים בין תומכיו של הנשיא המודח מוחמד מורסי לבין כוחות הביטחון זאת בצלם של האירועים לציון 40 שנה למלחמת יום הכיפורים. שבעה מההרוגים נורו למוות בכיכר רעמסס, שהייתה מוקד החיכוכים גם בסבב האלימות הקודם. במשרד הבריאות המצרי אישרו את מספר ההרוגים, והוסיפו כי ישנם מעל 100 פצועים שהועברו לטיפול בבתי החולים השונים. לפחות 26 מההרוגים נמנו בבירה קהיר, ועוד שניים בהרים דלגה ובני סואף שמדרום לבירה. עוד נמסר כי בעיר ובסביבותיה נעצרו לפחות 200 מאנשי האחים המוסלמים.
עוד באותו נושא:
מצרים: אלפים ציינו 40 שנה למלחמת אוקטובר בקהיר
להיכנס לראשה של הממשלה החדשה במצרים
אלי זעירא: צריך לתת למצרים צלש על ההונאה במלחמה
בניסיון לדכא את המהומות שעוררו אנשי מורסי וכדי למנוע מהם להיכנס לכיכר תחריר, שם התאספו אלפים מתומכי המשטר הצבאי לחגוג את ה"ניצחון" במלחמת אוקטובר (שמה של מלחמת יום הכיפורים במצרים), השתמשה המשטרה בגז מדמיע ובירי באוויר. בעיר הדרומית דלגה נאלצו כוחות הביטחון לירות כדורים חיים לעבר קהל אלפים שיידה לעברם אבנים. עימותים נרחבים אירעו גם בעיר איסמאעילייה שלחופי תעלת סואץ.
לנוכח האירועים, פנה ראש ממשלת מצרים, חאזם בבלאווי, לציבור במדינה בנאום ששודר בטלוויזיה, בו אמר כי זהו "זמן קריטי" למצרים וקרא לבני עמו "לעמוד איתנים יחד ולהיות אופטימיים לגבי העתיד".
לפי דיווחים, פרצו גם התפרעויות בסביבות קהיר, שעה שכוחות הביטחון מנעו מהמוני מוחים נגד ההפיכה מלהגיע לתוך העיר, והלאה לכיכר תחריר. "ככל שהצעדה התקדמה לעבר קהיר, מספר המשתתפים גדל", סיפר כתב אל-ג'זירה שהיה עם המפגינים. "כרגע כבר מדובר בצעדה בודדת של יותר מ-4,000 אנשים". לדבריו, תומכי מורסי נחושים להגיע לכיכר תחריר חרף החשש מהאלימות של כוחות הביטחון. "הם חושבים שיש להם זכות להיות שם, כמו אלה שמגבים את המשטר הזמני".
על פי דיווחים אחרים, וכדי להעיד על הנחישות של הצד השני נודע כי המשטרה פרושה בשלושה מעגלי אבטחה מסביב לכיכר תחריר.
לאור החשש מהאלימות, כבר אתמול הוזהרו תומכי מורסי על ידי הצבא והנשיאות הזמנית לבל ייצאו להפגין ולהתעמת עם הרשויות. האזהרות האלה, כך ניתן ללמוד, לא הועילו. "הברית נגד ההפיכה", אוסף של גופים שונים המתנגדים לשלטון הצבאי במצרים, קרא למפגינים לא להירתע ולהתחיל היום את צעדות המחאה מנקודות שונות בקהיר דבר שיהתל בכוחות הביטחון, ולהתכנס בכיכר תחריר בשעות אחר הצהריים.
לדברי מומחים, קריאתם של האיסלמיסטים להפגנות מהווה ניסיון לצמצם את מקומן של המורשת הצבאית והגאווה הפטריוטית בסכסוך הערבי-ישראלי במצרים. פרופ' חסן נפא מאוניברסיטת קהיר העריך בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית כי המפגינים "ינסו להראות שהצבא אינו שייך לכל האזרחים מצרים, אלא רק לאלו שתמכו בהפיכה".
מצרים סבלה מאי-שקט פוליטי מאז הפלתו של הנשיא מובארק, אך האלימות עלתה מדרגה מאז הדחתו של מחליפו, מוחמד מורסי, ב-3 ביולי השנה. אתמול, הנשיא הזמני עדלי מנסור אמר שהרשויות "יחסלו טרור ואלימות עיוורת באמצעות שלטון החוק, שיגן על חירותם של האזרחים".
עדכון ראשון: 19:11