ארבעה שרים וסגני שרים עשויים להיות מפוטרים אם לא יצביעו נגד "חוק ההסדרה" בהצבעה היום (רביעי) בכנסת, זאת לאור האיום שהציב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למצדדים בחוק. שר ההסברה והתפוצות, יולי אדלשטיין, תקף בשיחות ליליות עם מקורותיו את השרים שהודיעו תחילה כי יתמכו בחוק, ולאחר מכן שינו את עמדתם. "אני חש נבגד, הופקרתי על ידם", אמר אדלשטיין לגורמים עמם נפגש. בנוסף לאדלשטיין, אם נתניהו יעמוד במילתו ואם אלה לא ישנו עמדתם ברגע האחרון, יפוטרו גם יו"ר הבית היהודי ושר המדע, דניאל הרשקוביץ, סגנית השר במשרד ראש הממשלה לענייני צעירים ונשים, גילה גמליאל וסגן השר לפיתוח הנגב והגליל, איוב קרא. מי שלא יתמכו בחוק אך לא ייעדרו מהמליאה הם שרי מפלגת ש"ס.
סערת "חוק ההסדרה": כיצד יצביעו חברי הממשלה?
שר הבינוי והשיכון, אריאל אטיאס, אמר בשיחה עם וואלה! חדשות כי "ההודעה על תמיכה בהצעת החוק הייתה כפופה לחופש הצבעה לשרים. ככל שאין חופש הצבעה, השרים לא יתמכו בפינוי אך לא יוכלו להצביע בעד ההצעה. צריך להתמקד בעיקר - שיבנו יותר ויאשרו כמה שיותר יחידות דיור כדי להקל על מצוקת הדיור".
"לאפשר הצבעה על פי צו המצפון"
בין אלו שיצביעו בעד ההצעה ניתן למנות את חברי סיעות האיחוד הלאומי והבית היהודי, שלושת חברי הכנסת של יהדות התורה שאינם סגני שרים ישראל אייכלר, משה גפני ואורי מקלב, שישה חברי כנסת מש"ס שאינם שרים וסגני שרים, 13 חברי סיעת הליכוד כולל אדלשטיין, גמליאל, קרא ויו"ר הכנסת ראובן ריבלין וכן תשעת חברי הכנסת שאינם שרים מסיעת ישראל ביתנו. כך שלמעשה, 38 חברי כנסת בלבד יתמכו בהצעת החוק. מפלגת ישראל ביתנו תקיים הבוקר התייעצות לקביעת העמדה הרשמית.
ובאשר למתנגדים - 28 חברי הכנסת של קדימה (מלבד ח"כ עתניאל שנלר הנמצא בחו"ל), לפחות שבעה חברי כנסת מהליכוד: ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים משה (בוגי) יעלון, בני בגין, דן מרידור, מיכאל איתן וכנראה גם גדעון סער ויוסי פלד, וכן חברי הכנסת מסיעות העבודה, העצמאות, מרצ והסיעות הערביות (מלבד שני ח"כים שהתקזזו עם השרים ישראל כץ וסילבן שלום, השוהים בחו"ל ותומכים בהצעת החוק), מה שמהווה 62 חברי כנסת שיתנגדו להצעת החוק.
בליכוד היו כאלה שתקפו את החלטת ראש הממשלה להטיל משמעת סיעתית, בעוד אחרים העדיפו לתקוף את מערכת המשפט. "אני מאוד מצר על החלטת ראש הממשלה", אמר יו"ר הקואליציה, זאב אלקין, בשיחה עם וואלה! חדשות. "בשאלה מצפונית כזאת היה צריך לאפשר לשרים וסגני שרים להצביע על פי מצפונם, במיוחד שהממשלה לא סיימה את הדיון על ההצעה". גורמים אחרים במפלגה אמרו כי "המשפטנים לקחו לעצמם גם את המשילות, גם את החקיקה וגם את השפיטות - וזה חייב להיפסק למען הדמוקרטיה הישראלית. כל יציאה מחדר לחדר במשרד ממשלתי הופכת להיות ייעוץ משפטי. אף פעם לא היה דבר כזה. גם אם התמיכה בחוק היא למניעת השתלטות מערכת המשפט על כל שאר הרשויות, מוטב לתמוך בחוק".
לקריאה נוספת:
נתניהו: שר או סגן שר שיתמכו ב"חוק ההסדרה" - יפוטרו
אנשי המאחזים לתושבי האולפנה: "יש להיערך למאבק"
בגין על גבעת האולפנה: "הכל רע, אנחנו בוחרים את הרע פחות"
לפניות לכתב: pinhas_wolf@walla.co.il