נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, השתתפה היום (שישי) בטקס המרכזי הרשמי לציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, שהתקיים במכון "משואה" ללימודי השואה. בטקס שהתקיים בקיבוץ תל יצחק, נכחו גם שגריר ארצות הברית בישראל, דן שפירו, ונציג האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי.
"אין ספק שהמשמעות האמיתית של השואה לא צריכה להישאר בגבולות החוויה הפרטית של משפחה יהודית כלשהי. ישנה חשיבות מיוחדת בהפקת הלקחים בקהילה הבינלאומית", ציינה הנשיאה ביניש. "השאלה שמטרידה את כולנו היא האם הלקחים הללו באמת הופקו. אנחנו לא יכולים להגיד שפגיעה בחלש או במיעוטים בחברה אינה חלק מהמציאות בה אנו חיים. אנחנו לא יכולים להכחיש שהאנטישמיות עדיין חיה ובועטת".
בדברים שנשאה ביניש, הזכירה את קרובי משפחתה שהספיקו לשלוח לה מכתב ברכה, בטרם נרצחו בידי הנאצים. "רק בשנה שעברה היה לי האומץ לבקר בפולין בפעם הראשונה, ולהתעמת עם ההיסטוריה שלנו, בביקור אמוציונלי מאוד", חשפה. נשיאת בית המשפט העליון גם כיוונה ביקורת ברורה לעבר האו"ם, כשאמרה כי "האו"ם הקדיש את ה-27 בינואר כיום הבינלאומי לזכר השואה, רק בשנת 2005 - 60 שנים לאחר שהעולם נחשף לזוועה שהתרחשה במחנות המוות באושוויץ".
השגריר האמריקאי בישראל, דן שפירו, אמר כי "על כולנו האחריות לזכור ולכבד את ניצולי השואה וקורבנותיה, וללמוד את הלקח החשוב ביותר - לא עוד רצח עם, של העם היהודי או של כל עם אחר". שפירו התייחס לשפיכות הדמים הקיימת בימינו, ואמר כי "העולם ממשיך להיות עד לרצח המוני, מיליונים ברחבי העולם נפלו קורבן לרצח עם, ואנו הנושאים באחריות לפעול נגד הגזענות". נציג האו"ם למזרת התיכון, רוברט סרי, הוסיף כי על האומות המאוחדות מוטלת האחריות ללמוד את לקחי השואה כדי למנוע מקרים נוספים של רצח עם בעתיד.
לקריאה נוספת
50 שנה למשפט אייכמן: התובע זוכר כל רגע
המסמכים יחשפו: מה עבר על אביו של פרס באושוויץ?
כשהאנטישמיות בשיא, האם אפשר למנוע שואה שנייה?