(צילום: רויטרס; עריכה: יאיר דניאל)
גל ההדף המתגלגל בעולם הערבי ממשיך לחולל שינויים היסטוריים. אחרי ההפיכה בטוניסיה, החלפת הממשלה באלג'ירה, ושתי ההתפתחויות המרעישות מאתמול - הודעת הפרישה של נשיא מצרים והחלטת מלך ירדן להחליף את ממשלתו - "מתקפל" עוד שליט ערבי בלחץ ההמונים: נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, הודיע היום (רביעי) כי לא יבקש להאריך עוד את כהונתו, המסתיימת ב-2013. בכך יסתיימו 30 שנות שלטונו במדינה.
הצעד בא בתגובה להפגנות הנמשכות נגד השלטון במדינה בשבועות האחרונים, ובהשראת ההפיכה העממית בטוניסיה והמחאה הנרחבת במצרים ובמדינות ערביות נוספות. כמו במדינות האחרות, המפגינים בתימן מחו על העוני והאבטלה, על השחיתות במנגנוני השלטון, על משטר הדיכוי ועל העדר הדמוקרטיה והיכולת לבחור בעצמם את מנהיגיהם.
"זה הוויתור שלי, למען האינטרסים של המדינה", אמר סאלח בנאום שנשא בפרלמנט. "האינטרסים של המדינה באים לפני האינטרסים האישיים שלנו. לא תהיה הארכה, לא תהיה ירושה, לא נאפס את השעון", הוסיף, בהתייחסו להצעות מפלגת השלטון לחוקק חוקים שיאפשרו לו להתמודד שוב.
אל תפספס
הדברים נאמרו בישיבת חירום של הפרלמנט בצנעא, שכונסה על פי דרישתו של הנשיא, כדי לדון במצב במדינה ובהפגנות המחאה נגד השלטונות, הנמשכות זה שבועיים. היא נערכה יום לפני הפגנת מחאה גדולה נוספת שתוכננה להתקיים מחר בבירה צנעא, ובדומה לאירועים במדינות נוספות, כבר קיבלה את הכינוי "יום זעם".
הודעתו של סלאח התקבלה בשביעות רצון במפלגת האופוזיציה הגדולה בתימן, המפלגה האיסלמית "איסלאח". עם זאת, במפלגה הבהירו כי הפגנת "יום הזעם" נגד הנשיא, המתוכננת למחר, תיערך כמתוכנן. "זו יוזמה חיובית, אך אנחנו מחכים לצעדים בשטח", אמר סגן מזכ"ל המפלגה, מוחמד א-סעדי.