- חמאס ביקש הפסקת אש מ-14:00, ישראל סירבה
- נתניהו: חמאס ממשיך בירי, ננקוט כל צעד נדרש
- נמשך ירי הרקטות, יירוטים ופצועה בינוני בפגיעה בבית
- צה"ל תוקף ברצועה, הרוגים בקרב הפלסטינים
- הקבינט דן בשעה זו בהמשך הפעולה הקרקעית
ישראל לא קיבלה את הצעת הפסקת האש ההומניטרית החדשה שחמאס הציע - כך אמר אחר הצהריים (ראשון) לוואלה! חדשות גורם מדיני ישראלי. בריאיון שהעניק אחר הצהריים לרשת CNN, הסביר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "חמאס הציע הפסקת אש שתתחיל ב-14:00 בצהריים והמשיך לירות עלינו אחריה". הוא הוסיף כי ממשלת ישראל "תנקוט כל צעד שדרוש כדי להגן על עמנו".
מבצע "צוק איתן" - סיקור מיוחד:
צפו: סרטון ההסברה הישראלי העוצמתי ביותר שרץ ברשת
בנט: "כמו באיגרוף, להפיל את חמאס לרצפה"
לא מוכן להרגיש אשם על ההרס בעזה | דעה
בתוך כך, מטח כבד שוגר אחר הצהריים מרצועת עזה לעבר יישובי הדרום. אישה נפצעה בינוני מפגיעת פצמ"ר בביתה שבמועצת אשכול. היא פונתה לבית החולים ברזילי באשקלון. אזעקה נשמעה גם בקריית גת וארבע רקטות יורטו בשמי העיר באמצעות מערכת "כיפת ברזל". בשמי באר שבע יורטה גם כן רקטה, ושלוש אחרות התפוצצו בשטחים פתוחים בסביבות העיר. קודם לכן התפוצצו שתי רקטות בשטחים פתוחים בתחומי המועצה האזורית שדות נגב. שלוש רקטות נוספות התפוצצו בשטחים פתוחים במועצה האזורית אשכול, ורקטה אחרת התפוצצה במועצה האזורית חוף אשקלון.
שר הבינוי והשיכון אורי אריאל אמר אחר הצהריים במשדר וואלה! חדשות: "למרות שאנחנו מסכימים להפסקת אש, ממשיכים לירות על ישראל". לדברי אריאל, "צריך להגביר את הלחץ ולמוטט את חמאס, גם אם זה לא יהיה עד הסוף, כדי שהמצב הנוכחי לא יחזור עוד חצי שנה. העובדה היא כי 80% מהציבור הישראלי תומך בהמשך העבודה. תנו לצה"ל לנצח". הוא הוסיף: "אפשר להפסיק את ירי הרקטות. זה יעלה במחיר מסוים, אבל זוהי חובתו של הדרג המדיני והצבאי".
בצהריים הודיע דובר חמאס, סאמי אבו זוהרי, כי ארגונו מסכים להפסקת אש הומניטרית נוספת למשך 24 שעות, החל משעה 14:00. "לנוכח המצב של בני עמנו ורוח החג (עיד אל-פיטר, א"י), הסכימו כל פלגי ההתנגדות על עצירת האש", אמר אבו זוהרי. לדבריו, "ההתנגדות לא צריכה שום רגיעה, אבל מצב האזרחים קשה מאוד". בישראל בחנו את הבקשה במשך זמן מה, אך החליטו לדחות אותה. הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס ב-17:00 אחר הצהריים לדון בהתפתחויות.
מוקדם יותר, בעיצומו של היום ה-20 למבצע "צוק איתן", דיווחו מקורות מערביים כי חמאס פנה לשליח האו"ם למזרח התיכון, רוברט סרי, בדרישה שיעביר בקשה לישראל לחדש בשעות הערב את הפסקת האש ברצועת עזה.
הודעתו של אבו זוהרי על כך שחמאס מסכים להפסקת אש נוספת עשויה להצביע על שבירה מסוימת של חמאס במערכה מול ישראל. זאת, בשל העובדה כי רק הבוקר הודיע אבו זוהרי עצמו כי חמאס לא יסכים עוד להפסקות אש הומניטריות ללא הסגה של כוחות צה"ל מהרצועה, ומתן אפשרות לתושבים לשוב לבתיהם בשלום. אמש ב-20:00, בתום הפסקת האש הראשונית עליה הוסכם, הודיע הארגון כי הוא לא יהיה מוכן עוד להפסקות אש מבלי שתנאים אלו יקוימו. אולם, ייתכן שהלחץ של הציבור בעזה - שנוכח בהרס הרב שהותירו הפצצות צה"ל ברצועה - שינה את עמדתו וגרם לו לחזור בו מהחלטתו. זאת, משום שבמסגרת תנאי הפסקת האש הנוכחית, יוכל הצבא להמשיך לפעול לפירוק המנהרות בשטח הרצועה. במקביל, זמן קצר לאחר הודעתו של אבו זוהרי תקף צה"ל חוליות מחבלים שנעו בנוסיראת שבמרכז הרצועה ובמחנה הפליטים ג'בליה שבצפון הרצועה. ככל הנראה, ישנם הרוגים בקרב הפלסטינים עקב התקיפות.
במהלך שעות הבוקר שוגר מטח רקטות לעבר אזורים שונים בישראל. אזעקות נשמעו ביישובים רבים בדרום השרון, בגוש דן ובדרום. שלוש רקטות התפוצצו בשטחים לא מיושבים במועצה האזורית אשכול. לא דווח על נפגעים, אך נזק נגרם לכמה מבנים. קודם לכן יירטה מערכת "כיפת ברזל" רקטה בשמי פתח תקווה. שני בני אדם נפגעו כתוצאה מהירי: רוכב אופנוע נפצע באורח קל בנפילה בזמן אזעקה ואדם נוסף הוגדר נפגע חרדה. שניהם פונו לבית החולים בילינסון בעיר. רקטה נוספת יורטה בשמי אשדוד ושלוש רקטות נוספות התפוצצו בשטחים לא מיושבים - שתיים באשקלון ואחת נוספת במועצה האזורית חוף אשקלון.
לפנות בוקר התפוצצו שתי רקטות בתוך יישוב במועצה האזורית אשכול. רקטה אחת גרמה נזק לכלי רכב, אך לא לנפגעים. רקטה נוספת פגעה ברפת וגרמה למות פרה. מוקדם יותר, נפלה רקטה בשטח פתוח במועצה האזורית חוף אשקלון.
לנוכח המשך שיגורי הרקטות לעבר ישראל קרסה מוקדם יותר ההפוגה ההומניטרית בת היממה שעליה הכריזה ישראל בחצות, לאחר שצה"ל הודיע כי הוא מחדש את הפעילות ההתקפית ברצועת עזה. בהודעת דובר צה"ל נמסר כי כוחות הצבא יחזרו לתקוף מהאוויר, מהים ומהיבשה בעוצמה ומתוך חופש פעולה מלא. עוד נמסר כי צה"ל שב וקורא לאוכלוסייה הפלסטינית לא להתקרב לשטחי הלחימה.
זמן קצר לאחר הודעת הצבא דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס, מפי עדי ראייה על הפצצות כבדות במזרח הרצועה. כמו כן, עדנן אבו חסנה, דובר אונר"א, סוכנות הפליטים של האו"ם בעזה, העיד גם הוא כי "שומעים הפצצות, אבל לא בתוך העיר, אולי באזור בית חאנון. אני חושב שיש מתקפה של טנקים וארטילריה".
"צה"ל ממשיך במבצע, הפעילות היבשתית ממשיכה כרגיל", אמר דובר צה"ל, תת-אלוף מוטי אלמוז, בהתייחסו להפצצת כוחות הצבא ברצועה. "בשעות האחרונות קיבלנו דיווח על בקשה של חמאס להפסקת אש. הדברים האלה נבדקים וברגע שיהיה לנו מה לדווח נעדכן".
ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, טען במשדר וואלה! חדשות כי "הדיבורים על הפסקת אש אינם במקום". לדבריו, "הגיע הזמן שחמאס יבין שהם רצים אחרי החליל שלנו, והחליל שלנו הוא לתת לחמאס מכה ולקבוע את הקצב. צריך לתת לצה"ל את כל הזמן לטפל בהם כנדרש. אם זה לא יקרה, אני רואה את זה ככישלון חרוץ של הקבינט".
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב מרדכי, הטיל את האחריות לקריסת הפסקת האש על חמאס. בריאיון לסוכנות הידיעות הפלסטינית מען אמר אלוף מרדכי כי המצב שב להיות כפי שהיה לפני 24 שעות - טרם הכרזת הקבינט על הפסקת אש - וקרא לתושבי הרצועה באזורים הסמוכים לגבול ששבו לבתיהם בזמן ההפוגה לנטוש אותם. בהמשך האשים מרדכי את חמאס כי במקום לבנות בתי ספר ובתי חולים הוא השקיע מיליוני דולרים בבניית עיר מנהרות מתחת לשכונת שג'עאיה במזרח הרצועה. הוא תקף את בכירי חמאס חאלד משעל ואיסמעיל הניה על כך שהם משתמשים באזרחים בעזה כמגן אנושי.
מבצע "צוק איתן" - עדכונים שוטפים
כמה שרים בממשלה תקפו היום את ההחלטה שהתקבלה אתמול בקבינט להמשיך לדבוק בהפוגה בלחימה מול חמאס במקום להרחיב את הפעולה הקרקעית. חבר הקבינט, שר הכלכלה נפתלי בנט, שאמש הביע בדיון השרים את מורת רוחו מהמשך הפסקת האש, פרסם פוסט בעמוד הפייסבוק שלו בו כתב כי "מדינת ישראל מצויה ברגע הכרעה היסטורי. אפשר להכריע את חמאס ולפרק אותו מטילים ומנהרות". לטענת בנט, "לראשונה זה שנים זה בהישג יד, אפשר להכריע את הטרור האיסלאמי ולהביא את הרצועה להיות כמו יהודה ושומרון: ללא מפעלי טילים, משגרים, רקטות ומנהרות. מקום שצה"ל שולט בו ומונע התעצמות הטרור. אפשר לסיים עם חזית הדרום העזתית אחת ולתמיד".
שר הפנים, גדעון סער, שהתארח במשדר וואלה! חדשות, הבהיר כי "אין ספק שצריך לסיים את הפארסה הזאת ולפעול בכל העוצמה. כבר אתמול בערב הודיע חמאס שהפסקת האש מיצתה את עצמה, ואני לא חושב שיש דבר כזה הפסקת אש חד-צדדית". הוא הוסיף כי על ישראל לפגוע "במוטיבציה של חמאס ושל כל הגורמים האזוריים להיכנס לעימות עם ישראל - ואת זה ניתן לעשות עם הרחבת המבצע". לטענתו, מטרת המבצע צריכה להיות פירוק תשתיות הטרור וחיזוק ההרתעה הישראלית. אם בסוף המבצע תחוזק ההרתעה, הסביר סער, תגבר היכולת להשגת שקט לטווח ארוך. אם לא, טען, "אז זה רק עוד סבב, ונשוב לאותה הנקודה".
(עדכון ראשון: 12:09)