הבית הלבן הודיע אמש (שישי) כי השגריר האיראני המיועד לאו"ם, חמיד אבותלבי, לא יקבל ויזה לארצות הברית - דבר שלמעשה ימנע ממנו גישה לבניין האו"ם שבניו יורק ויסכל את מינויו. על נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הופעלו לחצים מכיוון בית הנבחרים בחודשים האחרונים לאסור את כניסתו של אבותלבי, שנחשד כי בהיותו סטודנט ב-1979 השתתף באירוע בו נחטפו והוחזקו בשבי 52 דיפלומטים ואזרחים אמריקנים בהשתלטות על שגרירות ארה"ב בטהראן. האירוע המדובר, שבוצע על ידי קבוצה איסלאמית על רקע המהפכה באיראן, גרם בזמנו לניתוק של למעלה מ-20 שנים ביחסים בין המדינות.
דובר הבית הלבן, ג'יי קרני, אמר: "הבהרנו בעבר לאיראנים את עמדתנו בעניין, כולל את העמדה שבחירתו של אבותלבי אינה אפשרית". הוא הוסיף כי עמדת הבית הלבן נשארה כשהייתה: "למר אבותלבי לא תונפק ויזה". ב"וושינגטון פוסט" דיווחו כי ממשל אובמה ציפה שאיראן תבטל את המינוי בעצמה ותמנע מבוכה דיפלומטית, אולם היא כאמור לא עשתה זאת. יש לציין שצעד שבו ארצות הברית חוסמת מינוי של שגריר לאו"ם הוא חריג, ואולי אף חסר תקדים בהיסטוריה של ארגון האומות המאוחדות.
עוד בוואלה! חדשות:
מסתמן: התיק נגד השר שלום ייסגר בתחילת השבוע
תושבי יצהר נגד צה"ל: "מסע צלב נגד מקום קדוש"
תהיה הכלב שלי: כך השיג הסנדק 15 מיליון
כאמור, בית הנבחרים האמריקני הפעיל בזמן האחרון לחצים על נשיא ארה"ב לאסור על כניסת אבותלבי, והשבוע נראה שאלה הגיעו לשיא: ביום שני העביר הסנאט חוק לפיו תיאסר הכניסה למדינה לכל נציג באו"ם שהיה מעורב בפעילות טרור או סיוע לטרור נגד ארצות הברית. שלשום אישר בית הנבחרים את החוק, אולם הנשיא אובמה טרם חתם עליו.
דובר שגרירות איראן באו"ם אמר בתגובה כי החלטת ממשלת ארצות הברית שלא לאשר ויזה לשגריר המיועד, חמיד אבותלבי, "מצערת", ומהווה "הפרה של החוק הבינלאומי". הוא הוסיף כי "המדינה המארחת מחוייבת לכבד את זכותן של המדינות החברות באו"ם למנות את נציגיהן".
בעוד שבאו"ם נמנעו מלהתייחס לנושא, בדוברות משרד החוץ האיראני הגיבו בחריפות על הצעד של ארצות הברית, והגדירו אותו "בלתי מתקבל על הדעת". עוד ציינו באיראן כי אבותלבי הוא אחד הדיפלומטים הטובים במדינה, וכי הוא קיבל ויזת כניסה לארה"ב בעבר. אבותלבי עצמו אמר בעבר כי מעורבתו בקבוצת הסטודנטים שחטפה את הדיפלומטים האמריקנים ב-1979, הסתפקה בתרגום ובמשא ומתן, ולא יותר מכך.
ה"וושינגטון פוסט" מעריך כי הצעד עלול לגרום לקרע של ממש בין ארצות הברית לאיראן בראשות חסן רוחאני, בצל המו"מ על תכנית הגרעין. מנגד, בכיר איראני שסירב להזדהות אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי לא צפויה השפעה על שיחות הגרעין של איראן עם המעצמות. עם זאת, הדגיש הבכיר כי משרד החוץ האיראני צפוי "להגיב באמצעוים המתאימים".
(עדכון ראשון: 21:35)