נ', בת 29, שירתה באחת היחידות המסווגות של אגף המודיעין. במסגרת תפקידה נחשפה לחומר סודי ורגיש ולא פעם חשה שאינה עומדת בלחצים של התפקיד. במהלך שירותה איבדה מסמך מסווג, נשפטה בגין האירוע ונידונה למאסר על תנאי. עקב כך, החמיר מצבה הנפשי, אך כל בקשותיה לעבור בסיס נענו בשלילה. יום אחד חשה נ' ברע וניסתה לשים קץ לחייה. היא נשלחה לאשפוז פסיכיאטרי ובהמשך שוחררה משירותה בצה"ל.
עוד בוואלה! חדשות:
הדילמה הקשה בשב"כ: נתנו אור ירוק לשחרור רוצחי חברם
"הליך מזוהם": למה בוטלו הבחירות בבית שמש?
פרשה נוספת של אונס קטינה: 4 נאשמים בבעילה אסורה
במרץ 2013 נקבעה לה, על סמך חוות דעת רפואי, נכות זמנית בשיעור 100%. במשרד הביטחון הודיעו כי לאחר בחינה נוספת יחליטו האם לסווג את הנכות כצמיתה, ועמדו על כך ש-נ' תתייצב בפני ועדה רפואית. באי כוחה, עורכי הדין אלי סבן ולימור בריק, פנו בנושא לבית המשפט המחוזי בתל אביב, וציינו בפני השופטת חדוה וינבאום-וולצקי כי נ' עודנה מאושפזת בבית חולים פסיכיאטרי וכפי שניתן ללמוד מחוות הדעת הרפואיות, מצבה ממשיך להיות קשה באותה מידה. כמו כן, טענו עורכי הדין כי בשל מצבה הקשה, תתקשה נ' להגיע לדיוני הוועדה הרפואית.
עורכי הדין ביקשו מבית המשפט כי נ' תוכר כנכה צמיתה על בסיס המסמכים הרפואיים ומבלי שתתייצב בפני הוועדה. בית המשפט קיבל את הבקשה, מתח ביקורת על דרישת משרד הביטחון, וקבע כי בנסיבות המקרה ניתן להסתפק בחוות הדעת הרפואית והורה להכיר בנכותה של נ' כצמיתה.
עו"ד סבן אמר בתום הדיון: "מדובר בתקדים משפטי לפיו נקבע שבנסיבות מסוימות על חברי הועדה הרפואית לבקר את הנכה ולא ההיפך. במקרה זה, לאור מצבה של הנכה, קיבל בית המשפט החלטה אמיצה לפיה תוכר הנכה בשיעור 100% לצמיתות מבלי שנבדקה כלל בוועדה הרפואית. מדובר בעניין עקרוני הנוגע לכלל נכי צה"ל בארץ, אשר נבצר מהם להגיע לוועדות עקב מצבם הרפואי. פסק דין זה נותן פתח לכל הנכים הקשים לדרוש ביקור בית או ביקור בבית החולים, ולא לדחות את תביעתם על הסף לאור אי התייצבות".
לפניות לכתב אמיר בוחבוט - amirbohbot@walla.com