(צילום: רויטרס; עריכה: יותם בן-דוד)
פרנסואה הולנד הפך הבוקר (שלישי) לנשיא צרפת, בטקס ההשבעה הרשמי שנערך בפריז. הולנד הוא הנשיא הסוציאליסט הראשון של צרפת מאז פרנסואה מיטראן, לפני 17 שנה. הנשיא היוצא, ניקולא סרקוזי, בירך את מחליפו על מדרגות ארמון האליזה, והעביר לו את הקודים הנחוצים להפעלת ארסנל הגרעין של המדינה, ותיקים חשאיים נוספים. לטקס הרשמי בארמון לא הוזמנו אורחים רבים (400 בלבד), וגם ארבעת ילדיו של הולנד לא באו לאירוע, שבסיומו יצאה שיירה בנסיעה איטית בשדרות שאנז אליזה.
בהמשך היום יחשוף הולנד את זהותו של ראש הממשלה, ככל הנראה ז'אן מארק אירו, יו"ר סיעת הסוציאליסטים בפרלמנט, ועד מחר תושלם הרכבת הקבינט.
בנאומו בטקס ההשבעה, קרא הולנד לשותפיה האירופים של מדינתו לתמוך בתוכניותו הכלכלית, הכוללת ריסון תקציבי לצד חבילת תמריצים לעידוד צמיחה. "אני אציע לשותפיי האירופים חבילה המשלבת את הקיצוצים הנחוצים בתקציב, לצד תמריצים לכלכלה שלא ניתן לוותר עליהם", אמר הולנד.
כפי שעשה סרקוזי לפני חמש שנים מיד אחרי השבעתו, גם הולנד יטוס, כבר הערב, לברלין. הוא יסב לסעודה עם הקנצלרית אנגלה מרקל, והשניים יקיימו דיון ראשון במסגרת המאמצים להגיע למדיניות כלכלית משותפת להובלת האיחוד האירופי, תוך התחשבות ברעיונותיו של הולנד, הקורא להתנער ממדיניות הצנע של מרקל, שנכפתה על מדינות הגוש. במוקד שיחתם תעמוד בין היתר הקריאה הגוברת באירופה לסלק את יוון מגוש האירו.
בברלין יצפה להולנד משמר כבוד צבאי. לאחר מכן הוא ילווה לקומה השמינית במשרדי הקנצלרית לפגישה ראשונה עמה. מאוחר יותר השבוע יבוא הולנד לוושינגטון ויתארח בקמפ דיוויד לוועידת G8, שם ייפגש שוב עם מרקל ועם הנשיא ברק אובמה.
ההצהרות הלוחמניות כבר החלו
חרף ההבטחות מפריז ומברלין על קבלת פנים חמה שאמורה ללוות את המפגש, הפגישה נערכת באווירה טעונה. דוברו של הולנד אמר בתחילת השבוע כי "מרקל לא יכולה להחליט את גורל אירופה על דעת עצמה בהתבסס על אינטרסים גרמניים".
אם סרקוזי היה ידידה הקרוב של מרקל - והצמד כונה "מרקוזי" - הרי שהולנד נתפש בברלין כמי שמציב איום על תכנית הצנע שכפתה מרקל על מדינות רבות בגוש האירו, ובראשן יוון. בשבועות הקרובים ייקבע אם יוון תסולק מגוש האירו, והיחסים בין גרמניה לצרפת - המהוות את עמוד התווך של גוש האירו - יעמדו למבחן קשה.
בנאום הניצחון שלו, אמר הולנד כי בכוונתו לחזק את המגזר הציבורי תוך הימנעות מקיצוצים והגדלת ההוצאות. במסר לברלין, הבהיר כי "תכנית הצנע אינה גזירת גורל". יממה לאחר מכן, הזהירה מרקל כי "אין מקום לדון בתכנית הכלכלית של גוש האירו". לדבריה, היא תקבל את הולנד ב"זרועות פתוחות", אך הדגישה: "הדעה בגרמניה - וזו גם הדעה שלי, באופן אישי - היא שאין מקום לשאת ולתת בנוגע לתכנית הפיסקלית. התכניות נחתמו בתום משא ומתן עם 25 מדינות".
עדכון ראשון: 10:07