(צילום: רויטרס; עריכה: יותם בן-דוד; קריינות: אביב אברמוביץ')
חודשים לפני שנולדו תנועות "כיבוש וול סטריט" ו"כיבוש הכיכר" העולמיות, ועוד לפני מחאת האוהלים של הקיץ שעבר בישראל, היו "הזועמים" (Los Indignados) - אלפי צעירים שיצאו לרחובות בערי ספרד, הקימו אוהלים בכיכרות ומחו נגד הממשלה, הקפיטליזם והמדיניות הכלכלית - בהשראת מהפכות "האביב הערבי" ועל פי המודל של כיכר תחריר. צעירים הלו היו הדוגמה שחיקו עוד אלפים בכל רחבי העולם בקיץ האחרון. אתמול (שבת), במקביל לחידוש המחאה החברתית בישראל, ולמעשה במתואם עמה, חזרו אותם צעירים לכיכרות - לפי ההערכות, לפחות 100 אלף מהם - כדי לציין את יום השנה לתחילת המחאה, 12 במאי.
לאנשי תנועת "12 במאי" רק נוספו סיבות למחות במהלך החורף - וכעת ממוקדת המחאה במדיניות הצנע והקיצוצים שמוביל הנשיא הימני שעלה בינתיים לשלטון, מריאנו ראחוי. גם שיעור האבטלה במדינה רק הולך ועולה, ומגיע כבר ל-24%, ובקרב הצעירים עד גיל 30 - הוא כבר חצה את רף ה-50%.
"המטרה היום היא לשקם את המרחבים הציבוריים", אמרה לרויטרס סופיה רואיס, אחת המפגינות בכיכר פארטה דל סול בבירה מדריד, שהתמלאה שוב באוהלים. "זו גם דרך לחגוג את העובדה שאנו קיימים כבר שנה אחת, ושאנחנו מתכוונים להישאר עד שהמערכת תשתנה, או עד שיקשיבו לנו ויקחו בחשבון את טענותינו". הפגנות התקיימו בסך הכל ב-80 ערים בספרד. "בנקים מקבלים חבילות חילוץ - אך לא אנשים", היה אחד השלטים הבולטים שהונפו, ואחת הקריאות שחזרו הייתה "הם אומרים שזו דמוקרטיה - אבל זה לא".
איטליה: "הממשלה רוצחת אותנו"
הפגנות קטנות נוספות היו בעוד כמה ערים באירופה, בהן מוסקבה בירת רוסיה, (שם מחו כמה מאות נגד שלטן פוטין), בודפשט בירת הונגריה, פרנקפורט שבגרמניה ורומא בירת איטליה - שם מחו המפגינים על מדיניות הצנע שמכתיב ראש הממשלה הטכנוקרט, מריו מונטי. "אנחנו מפגינים נגד הממשלה שרוצחת אותנו, טובחת בהמונים, בזמן שהם דואגים רק לאינטרסים של עצמם", אמרה לרויטרס אחת המפגינות ברומא, אורנלה קרנבלה. "זה עצוב, אבל הם רוצים להרוס את החברה. העם מתקומם, וכל האיטלקים צריכים לבוא לכיכר ולהפגין".
גם בבירת בריטניה קמה אתמול לתחייה תנועת "כיבוש לונדון", אם כי בהיקף צנוע. כ-600 בני אדם נאספו ב"סיטי" וצעדו לעבר בניין הבנק הלאומי של אנגליה, שם הקימו כמה מהם אוהלים. בשלב זה התערבה המשטרה, האוהלים פורקו ו-12 מפגינים נעצרו - לא לפני עימות אלים וקצר. "הגענו לכאן כדי להביע סולידריות עם תנועת המחאה העולמית - כל מי שמוחה נגד דיכוי כלכלי ופוליטי", אמר לרויטרס אחד המפגינים במקום, מארק וויבר,מובטל בן 31. "באנו לכאן כדי לעשות שינוי - אבל שינוי לא מתרחד בן לילה. צריך לעשות זאת במשך שבועות, חודשים ושנים, ולהיות עקביים".