כוחות הבטחון בקולומביה חיסלו הלילה (שבת) בבוגוטה את מפקד הארגון המרקסיסטי - "צבא המחתרות של קולומביה" (FARC), אלפונסו קאנו. מדובר בהישג חשוב לנשיא המדינה, חואן מנואל סנטוס אשר ממשיך את מדיניות "יד הברזל" של קודמו, אלברו אוריבה.
עם זאת, בקולומביה מודעים לכך שהלחימה בארגון לא נגמרה וגם חיסולו של העומד בראש הארגון אשר עבור מידע לגבי מיקומו הציע הנשיא סנטוס לא פחות מ-3.7 מיליון דולרים לא יביא לסיומה של ההתקוממות המתרחשת במדינה זה חמישה עשורים. חיסולו של קאנו מחליש משמעותית את המחתרת, אשר איבדה כמה ממנהיגיה בארבע השנים האחרונות, כאשר כעת יכולות התיאום והפעולה שלה ייפגעו מהותית.
חיסולו של קאנו, 63, שהשתלט על הנהגת המורדים בשנת 2008 הוא ניצחון אסטרטגי גדול עבור סנטוס, שהצהיר בשנה שעברה על עמדה נוקשה נגד ארגוני הגרילה במדינה. "השנים הבאות יהיו קריטיות עבור המחתרת", אמר אלפרדו ראנגל, מנתח מידע עצמאי במדינה שהעריך כי "אין מנהיג במחתרת עם יכולות מנהיגות הדומות לאלה של קאנו. בטווח הקצר ייווצר בארגון משבר מנהיגות. חיסולו המוחלט של הארגון לא יהיה מיידי, אך נדמה כי אנו קרובים לרגע בו ה-FARC יגיע לסיומו". תומכי המשטר והצבא הביעו שביעות רצון למשמע הבשורה. "מותו של קאנו מקרב אותנו לנצחון ולשלום, לרגע בו נפסיק להרוג האחד את השני", אמר חייל בן 19 מהבירה, בוגוטה.
מאז החל הדיכוי הצבאי ב-2002, זינקו השקעות החוץ במדינה בצורה מהותית, בעיקר בתחום הנפט והכרייה. עם זאת, קבוצות חמושות של ה-FARC המשיכו להוות איום באזורים כפריים, בהם נוכחות הצבא נמוכה יותר, שם הם סחרו בקוקאין כדי לאפשר את מימון פעולותם והפכו את FARC לארגון הטרור העשיר בעולם. אך לא עוד, החיסול הנוכחי מדגיש את יכולות הצבא הקולומביאני לתקוף את מנהיגי המורדים עמוק בג'ונגלים וביערות, כשהארגון מצוי ברגעי החולשה הגדולים ביותר שידע בעשורים האחרונים.
ארגון FARC ידוע לשמצה בביצוע חטיפות רבות. ב-2008 שוחררה הפוליטיקאית הצרפתייה-קולומביאנית, אינגריד בטנקור, שלושה אמריקאים ו-11 בני ערובה נוספים שהוחזקו בג'ונגלים בקולומביה מידי הארגון על ידי צבא המדינה. כל בני הערובה ששוחררו היו בקו הבריאות, על אף שהוחזקו בתנאים קשים במיוחד. בטנקור היתה בעבר מועמדת לנשיאות קולומביה והפכה לסמל לסבלם של בני ערובה. בשל אזרחותה הכפולה, צרפתית וקולומביאנית, משך סבלה של בטנקור תשומת לב מרחבי העולם. פעולת החילוץ התרחשה בחלקו הדרומי של מחוז הג'ונגלים גוואביר. החיילים התחזו לפעילים בארגון לא ממשלתי פיקטיבי, שהיה אמור להטיס את החטופים במסוקים לפגישה עם קאנו. "המסוקים, שלמעשה היו שייכים לצבא, הטיסו את בני הערובה לחופשי", אמר אז שר ההגנה חואן מנואל סנטוס שכינה את המבצע "חסר תקדים".
עוד על מחתרת ה-FARC:
קולומביה: תיעוד נדיר של לוחמי המחתרת
קולומביה: חייל שוחרר לאחר 12 שנים בשבי