לקראת בקשת הפלסטינים הצפויה להכרה באו"ם העבירו יעקב פרי, אמנון ליפקין שחק ומשה שחל, העומדים בראש הקבוצה "ישראל יוזמת", מסמך בו הבנות אפשריות בין ישראל לפלסטינים לרגיעה פוטנציאלית. הקבוצה העבירה את המסמך לבכירים בישראל וברשות והפלסטינית ובוושינגטון, לנציגי הקוורטט ולגורמים בעולם הערבי, במטרה "למנוע משבר מסוכן במזרח התיכון שכתוצאה ממנו עלול תהליך השלום לקפוא", כלשונם, ולמנוע מראות אלימים באזור.
עוד באותו נושא:
הפלסטינים יבקשו הכרה: "לא קיבלנו הצעה רצינית"
אבו מאזן: "אחרי הפנייה לאו"ם המצב יהיה קשה"
הקבוצה גיבשה את ההבנות לאחר שערכה פגישות שונות עם בכירים בהנהגה הפלסטינית, בעולם הערבי ובקהילה הבינלאומית, בהם נקבע לוח זמנים מוגדר לחזרה למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, וכן גיבוש מתווה מוסכם לפני כן שיכלול אזכור קווי 67' על פי מתווה אובמה ולוח זמנים מוגדר לחידוש המשא ומתן ולסיומו, והכרה דה פקטו בישראל כמדינה של העם היהודי וסידורי ביטחון.
הקבוצה, המונה כ-120 בכירים ישראליים מתחומי הכלכלה, הביטחון והדיפלומטיה, הציגה לפני מספר חודשים יוזמת שלום, במסגרתה אמרו כי יש צורך לקדם הסדר שלום אזורי על בסיס יוזמת השלום הערבית. "חברי הקבוצה קוראים לממשלת ישראל לקבל החלטה אמיצה ולקחת יוזמה, במטרה לקדם הסדר שלום אזורי במזרח התיכון ויחסים נורמליים עם העולם הערבי והמוסלמי, כדי להבטיח את קיומה של מדינת ישראל, ואת בטחונה ושגשוגה", נמסר.
הבוקר דנו נציגי הקוורטט כדי למצוא פשרה שתמנע את הגשת הבקשה הפלסטינית להכרה בעצמאות במועצת הביטחון או להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם, אך הפגישה הסתיימה ללא תוצאות. במסגרת הצעת הפשרה, הפלסטינים יזכו להכרה חלקית באו"ם ובתמורה ישובו לשולחן המשא ומתן עם ישראל. במסגרת הדיון, ניסו חברות הקוורטט להגדיר את התנאים לפתיחת המשא ומתן מחדש ואת לוחות הזמנים.
הצעה נוספת שעלתה לדיון במהלך הפגישה הייתה הבטחה אירופאית לפלסטינים לפיה יתמכו במדינה פלסטינית בעצרת הכללית שתתקיים בעוד שנה, בתנאי שלא יהיו תוצאות במשא ומתן מדיני שייפתח לאלתר.
לפניות לכתב: pinhas_wolf@walla.co.il