יש לנו חזון: מדענים אמריקאים בודקים האם ניתן להפיק חשמל מבעלי חיים, ולהשתמש בו למטרות צבאיות. משרד ההגנה בוושינגטון כבר העניקה מימון ראשון למחקר מסוג זה, שנעשה בחלזונות, המתלווה למחקרים שנעשו לכמה בעלי חיים גדולים יותר.
בגיליונו האחרון, סוקר כתב העת Nature ניסוי שהתבצע באוניברסיטת קלרקסון שבמדינת ניו יורק, ושתוצאותיו עשויות לבוא לידי ביטוי בשדה הקרב העתידני. הלוחמים הפוטנציאליים, שיוכלו להפיק חשמל מגופם, "ידהרו" לעבר האויב במהירות של קצת פחות מ-50 מטרים לשעה.
במעבדתם של יבגני כץ ושל צוות החוקרים שהוא עומד בראשו זוחלים כ-12 חלזונות גינה (שבלולים). הרכיכות הקטנות ניזונות בעיקר מגזר, שמעשיר את הנוזל הזורם בגופם בחמצן ובסוכר. החוקרים מקווים להשתמש ב"דם" המועשר - שהוא למעשה המוציאנין, חלבון נחושתני - כדי להניע מכשירים חשמליים.
גם הלובסטרים מקבלים צו גיוס
החוקרים השתילו בגופם של החלזונות תאי דלק - מעין התקנים זעירים המסוגלים להמיר אנרגיה כימית לזרם חשמלי. עם זאת, יש מגבלות לתפקודו של "החילזון החשמלי", הנובעות מגודלם של תאי הדלק: החלזונות מסוגלים לספק 7.45 מיקרווואט במשך 45 שניות, אלא אם "מושכים" מהם זרם לסירוגין.
בעבר, מדענים אמריקניים כבר השתילו תאי דלק בגופם של מקקים ושל חיפושיות. גורמי ביטחון מקווים שניתן יהיה להשתמש בבעלי חיים שיפעילו מצלמות זעירות, ולרגל באמצעותם בלי להתגלות, או לשמש תחנות ממסר. במעבדה באוניברסיטת קלרקסון מקווים להתחיל ניסוי דומה בגופם של לובסטרים, שיוכלו להפיק חשמל רב יותר - ולזמן ארוך יותר.
עוד מחקרים בחלזונות
האם ארס השבלול יסייע למנוע כאבים?
מה הקשר בין חלזונות לדוורים בפולין?
(עדכון אחרון: 19:30)