שלושה שבועות בלבד אחרי שהגיעו לחופי ישראל, המכון לחקר ימים ואגמים דיווח אתמול (שישי) כי מרבית המדוזות עזבו את הארץ, וכי לאורך חופי ישראל נותרו פרטים בודדים בלבד. בסוף יוני הגיעו לאזורנו מאות מדוזות מהמין המוכר והצורב - החוטית הנודדת - דרך תעלת סואץ. מדובר היה במספר מצומצם לעומת שנים קודמות, אז הגיעו לארץ נחילים של אלפי עד מיליוני מדוזות.
במהלך החורף האחרון הגיעו לחופי ישראל יותר מדוזות מהמספרים המוכרים לעונה הקרה, ועל כן העריכו במכון כי המגמה תורגש גם בקיץ. עם זאת, המדוזות הפתיעו שוב. לא רק שהקיץ בחופי ישראל לא היה עשיר במדוזות, אלא שעזיבתן היום הגיעה מוקדם מהרגיל.
"זה מוזר", מודה ד"ר הדס לובינסקי, חוקרת במעבדה לאקולוגיה ימית במכון. "יכול להיות שעוד נופתע מנחיל שיגיע אלינו, אלא שמדובר באירוע לא אופייני כלל, שכן אנחנו נמצאים כבר בשלב מאוחר יחסית בעונה".
עוד בוואלה! חדשות:
3 חיילי צהל נפצעו בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה
סי-אן-אן הדיחה כתבת שקראה לתושבי שדרות "חלאות"
החופשה נהרסה: "השפילו אותנו כי אנחנו ישראלים"
החוטית הנודדת, הוותיקה שבמדוזות המעיקות על חופי ארצנו, הגיעה לארץ מים סוף, דרך תעלת סואץ, כבר בשנות השבעים, ובשנות השמונים כבשה כאן את הבכורה, ממנה הדיחה את המדוזה המצויה, שנעלמה כמעט לחלוטין. הסברה הרווחת בקרב הביולוגים הימיים היא שהדבר נובע בין היתר מהתחממות מי הים התיכון, המושפע מההתחממות הגלובלית והתחממות האוקיינוסים בכל העולם. לכל אלה מתווסף גם זיהום הים והתמעטותם הדרמטית של דגי הים המתחרים על אותו מזון ממנו ניזונה החוטית הנודדת. במצב כזה, החוטית הנודדת נהנית משפע גדול יותר של אוכל.
ד"ר לובינסקי ציינה עוד כי אם עד לפני עשור פקדו את חופי ישראל שני נחילי מדוזות ממין החוטית הנודדת - אחד ביוני והאחר באוגוסט - בעשור האחרון הגיע מדי קיץ נחיל אחד בלבד. ובכל זאת, היא מודה, ייתכן ונהיה עדים להפתעה נוספת מצד המדוזות, בדמות נחיל נוסף. "ההתנהגות של המדוזות היא מפתיעה ומסקרנת ואנחנו יודעים עליה מעט מאוד", מסכמת ד"ר לובינסקי, "אנחנו בעיקר מתעדים תופעה, אבל מחקר ממשי על התנהגותן עדיין לא בוצע".