לפחות 37 בני אדם נספו בימים האחרונים כתוצאה משיטפונות עזים שפקדו את סרביה, את בוסניה-הרצגובינה וחלק קטן מקרואטיה. מדובר בשיטפונות העזים ביותר שידע הבלקן זה יותר ממאה. קדמו להם כמה ימים של גשמי זעף, שכמות המשקעים שירדה בהם שקולה לכמות של שלושה חודשים.
עוד חדשות מהעולם:
אסון בקולומביה: אוטובוס נשרף, 31 ילדים נהרגו
גנרל בדימוס הסתער על טריפולי במאבק באיסלאמיסטים
האסון בטורקיה: בכירי חברת הכרייה נעצרו לחקירה
הנהרות הגדולים עלו על גדותיהם, הציפו עשרות אלפי בתים וכן כבישים רבים ומסילות ברזל, וגרמו לסחף של מוקשים שהוטמנו במלחמה שניטשה באזור באמצע שנות התשעים. באזורים רבים בסרביה ובצפון בוסניה יש עדיין התרעות מפני גל נוסף של הצפות.
ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' הודיע אמש (ראשון) כי 12 גופות נוספות אותרו בעיירה אוברנובק השוכנת 30 קילומטרים מדרום-מערב לבירה בלגרד, ואשר נפגעה באופן החמור ביותר. בכך האמיר מניין הנספים במדינה ל-17. ווצ'יץ' הגדיר את המצב "קטסטרופה", ואמר כי הרשויות עושות כל שביכולתן להתמודד עם הנזקים בנפש וברכוש. "זה שיטפון שלא רואים כל 1,000 שנים, בוודאי שלא כל מאה", אמר בישיבת ממשלה.
גובה המים בנהר סאווה עלול לפגוע בתחנת הכוח הגדולה במדינה הנמצאת באוברנובק ומספקת את מרבית צריכת החשמל של סרביה. חיילים, שוטרים ותושבים ערמו שקי חול במקומות שונים לאורך הנהר על מנת לבלום את התפשטות המים. יש חשש גם לתחנת כוח אחרת, בקוסטולק שממערב בלגרד, המספקת חמישית מהצריכה. אתמול פרץ נהר מלאווה הסמוך לתחנה זו ופרץ מחסום שני שנבנה סביבו.
בבוסניה השכנה נספו לפחות 19 בני אדם. כרבע עד שליש מהאוכלוסייה כמיליון בני אדם מושפע מהשיטפונות, בעיקר תושבים בצפון-מזרח המדינה, האזור שנפגע באופן הקשה ביותר. מפקד המשטרה המקומית גוג'קו ואסיק הסביר כי המצב קשה במיוחד בעיר דובוג', שם "מי השיטפונות היו כמו צונאמי, בגובה של שלושה עד ארבעה מטרים". לדבריו, "איש לא יכול היה להתנגד".
זלג'קה קוויג'נוביק, ראשת הממשלה של הרפובליקה הסרבית האוטונומית בבוסניה, השוותה את אסון הטבע למלחמה שהתחוללה באזור בשנים 1995-1992 ואשר גבתה את חייהם של כמאה אלף בני אדם. "הנזק הוא כזה שקשה לזכור כמותו, אפילו אחרי המלחמה", אמרה.
בקרואטיה השכנה הודיעה הממשלה כי אדם אחד מת ושניים אחרים נעדרים במזרח המדינה, באזור הגובל בסרביה ובבוסניה. הצבא המקומי השתמש בכלים אמפיביים לפנות כ-3,000 תושבים מבתיהם המוצפים.
ההשפעה הכלכלית של השיטפונות עצומה, בייחוד על המגזר החקלאי החיוני ביותר במדינות אלה, והנזק שנגרם עד כה נאמד במאות מיליוני דולרים. רוסיה וכמה מדינות אירופיות שיגרו סיוע הומניטרי ולוגיסטי לאזורים הפגועים.