אלפים הפגינו אמש (רביעי) בכמה מוקדים בטורקיה בעקבות האסון במכרה בעיר המערבית סומה, המסתמן כאסון התעשייתי הקשה ביותר שידעה המדינה. לפחות 274 כורים קיפחו בו את חייהם, רובם מהרעלת פחמן דו-חמצני, לאחר פיצוץ שנגרם כנראה עקב כשל חשמלי. כ-450 עובדים חולצו בחיים, אך יותר אחרים עדיין נעדרים, ובשעות האחרונות לא חולצו כלל אנשים חיים. אלו ששרדו את האסון, מלווים במאות קרובי משפחה של כורים שנהרגו באסון או שגורלם אינו ידוע, הצטופפו אמש באזור המכרה ודרשו לקבל תשובות, בעוד זרם הגופות שנישא על גבי המחלצים אינו פוסק.
אסון המכרה בטורקיה - כותרות קודמות:
יותר מ-200 הרוגים בפיצוץ במכרה בטורקיה
אסון ידוע מראש: מחאה נגד הממשלה בשל קריסת המכרה
"אנו עדים לאחת מתאונות העבודה הגדולות ביותר בשנים האחרונות", אמר ראש הממשלה רג'פ טייפ ארדואן, שבא לביקור בסומה. מאות מקרוביהם של הכורים התאספו מחוץ לבניין שבו כינס ראש הממשלה את מסיבת העיתונאים. חלק מהם בעט במכוניתו וקרא להתפטרותו כשעזב את המקום.
אחרים נאספו מחוץ למשרדי מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, כשמולם התייצבו שוטרים לפיזור ההפגנות, חמושים בתותחי מים ובמסכות גז. ההמונים יידו אבנים לעבר הכוח וכינו את ארדואן "רוצח" ו"גנב". השוטרים הקימו מחסומים סביב בית החולים בעיר שבו מאושפזים הכורים כדי למנוע מההמון הזועם לפרוץ אליו.
באיסטנבול הפגינו אלפים מחוץ למטה החברה שמפעילה את המכרה והתעמתו עם המשטרה, שעשתה שימוש בגז מדמיע ובזרנוקי מים. המפגינים צעקו "לפזר את הממשלה" וצעדו לאורך שדרות איסתיקלל בעיר. בבירה אנקרה התאספו כ-4,000-3,000 מפגינים בכיכר קיזילאי, והמשטרה פיזרה בכוח כאלה שניסו לפרוץ למשרד האנרגיה הטורקי. ראש הממשלה ארדואן מצדו הזהיר כי "קבוצות קיצוניות" ינסו לנצל את האסון כדי לפגוע בממשלה. הוא הכריז על שלושה ימי אבל והורה להוריד את הדגלים לחצי התורן. שר האנרגיה טאנר יילדיז אמר כי "התקווה הולכת ופוחתת" למצוא ניצולים מקרב הלכודים במכרה.
על האסון מעיבות עדויות קשות על כשלים בפינוי, וראיות שלפיהן הממשלה הכשילה מאמצים מוקדמים לחקור את רמת הבטיחות הנמוכה במכרה. מוקדם יותר ציטטה רשת סי-אן-אן בטורקית עד ראייה, שטען כי אחד המפקחים האחראים לפינוי הכורים הלכודים נתן לעובדים הוראה שגויה. לדבריו, ההוראה הובילה את הכורים הרחק מאספקת החמצן, ובכך גרם למותם. רשת החדשות הטורקית DHA פרסמה סרטון שבו נראו כמה עובדים תועים במסדרונות המכרה ומנסים למצוא את דרכם החוצה. לא ברור מה עלה בגורלם.
בתוך כך, הבית הלבן שיגר אמש הודעת תנחומים, ובה ציינה ארצות הברית את נכונותה לסייע לממשלה הטורקית במידת הצורך. גם נשיא המדינה שמעון פרס שלח את תנחומיה של ישראל. באיגרת ששיגר לעמיתו הטורקי עבדוללה גול כתב פרס כי ישראל מוכנה לשלוח לטורקיה כל סיוע שיידרש. "בזמנים קשים כאלו עלינו לעזור אחד לשני. אנו מציעים כל עזרה שתידרש", כתב.
(עדכון ראשון: 21:51)