ניצולי הטייפון "האיאן" מתחננים למזון ותרופות באזורים מוכי האסון: הרשויות בפיליפינים חוששות ממצב של כאוס במידה וציוד הסיוע שנועד לנפגעי הסופה יגמר. נשיא המדינה בנגינו אקינו הציב היום (שני) מאות חיילים בטקלובן כדי לנסות למנוע מעשי ביזה, בעיר שספגה את הנזק הכבד ביותר. ההערכות על מניין הקרבנות עומדות לפי שעה על 10,000 בני אדם, אך המספרים צפויים לעלות עוד יותר, עם הגעתם של אנשי הסיוע לכפרים המבודדים לאורך החוף. "הסיבה היחידה שאין דיווחים מעודכנים על הרוגים היא שרשתות התקשורת נפלו", אמר הקולונל ג'ון סנצ'ז. עד כה זוהו 942 גופות.
בווייטנאם נהרגו עד כה 13 בני אדם כתוצאה מהטייפון ועשרות נפגעו, כך דיווחה התקשורת הממלכתית במדינה. הסופה נחלשה באופן משמעותי בעת שהיכתה בחופה של וייטנאם.
למעלה מ-600 אלף בני אדם נעקרו מבתיהם בעקבות הסופה, כך עולה מדיווח של האו"ם. לרבים מהם אין גישה למזון, מים או תרופות. "המצב רע מאוד, ההרס משמעותי", אמר מזכיר הממשלה רנה אלמנדרס. "בחלק מהמקרים החורבן הוא טוטלי". אישה אחת זעקה בכניסה לשדה התעופה בעיר סבו: "עזרו לנו, עזרו לנו. איפה הנשיא אקינו? אנו זקוקים למים, אנחנו צמאים מאוד. מתי תפנו את הגופות מהרחובות?". גורמים באו"ם דיווחו מראות הזוועה במדינת האיים. בקבר אחים בעיר טלקובן נקברו יחדיו בין 300 ל-500 קרבנות. בטקלובן גופות נערמות ברחובות ומוסיפות לסכנה התברואתית.
האו"ם מרכז תרומות מרחבי העולם
לפי ההערכות, הנזק שגרם טייפון "האיאן" נאמד ב-69 מיליון דולרים. מרביתו נגרם כתוצאה מגלים ענקיים שהציפו ערים שלמות, במראות שהזכירו את הצונאמי בהודו ב-2004. בשל כך, גופות נערמות ברחובות ומוסיפות לסכנה התברואתית. גורם באו"ם מסר כי 80% מהעיר באקו בה מתגוררים כ-35 אלף בני אדם - הוצפה תחת המים.
ראש ממשלת אוסטרליה טוני אבוט הבטיח להעביר לפיליפינים סיוע הומניטרי בסך כ-10 מיליון דולרים. ארבעה מיליון דולרים מתוכם יועברו באמצעות האו"ם, שמארגנת את התרומות מרחבי העולם. מיליון דולר מתוכם יוקצה לצלב האדום ומיליון נוספים ישמשו לרכישת מזון, מכלי מים ורשתות נגד יתושים. "זה קשה. אין מצרכים בחנויות ובקניונים", סיפרה בעלת מכולת שחנותה נשטפה על ידי גל בגובה שלושה מטרים.
כוח חלוץ של פיקוד העורף וחיל הרפואה המריא אמש לפיליפינים בהנחיית שר הביטחון משה יעלון והרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ. הכוח, המונה חמישה משתתפים, יבחן את השטח באזור שבו פגעה סופת הטייפון הקטלנית, ויאמוד מקרוב את הצורך במשלחת ישראלית למדינה. בין חברי הכוח קציני חילוץ והצלה, קציני רפואה ונציג ממשרד החוץ. בימים הקרובים תצא גם משלחת ישראלית של יחידות חילוץ לסייע בפעולות חילוץ והחזרת החיים למסלולם בפיליפינים. במשלחת יהיו אנשי רפואה וצוותי חילוץ לאיתור והוצאת אנשים מתוך ההריסות וכמו כן יהיו בה צוותים שמתמחים בהקמת אמצעים להשבת החיים לשגרה באזורים מוכי אסון. הערב יצא גם כוח חלוץ של המשלחת הזו כדי לבחון את הדרכים נוכח ההתרחשות באיים והיכולות שאותם יכולים להעמיד צוותי החילוץ מישראל.
אבל גם בין ההריסות החיים ממשיכים. התינוקת ביאטריז נולדה הבוקר במרפאה מאולתרת בעיר טקלובן לאמה אמילי ואביה ג'וברט. ביאטריז קרויה על שמה של סבתה, שנעדרת מאז הכה הטייפון באזור. "היא הנס שלי", אמרה אמילי. "חשבתי שאמות כשהיא עדיין בתוכי כשהגלים הגבוהים סחפו אותנו". הגל הראשון סחף את בית העץ של המשפחה בעיר סאן חוזה. "אנחנו צריכים לחגוג היום, אך אנחנו גם מתאבלים על המתים", אמר האב הטרי.
הטייפון בפיליפינים - כותרות נוספות:
חילוץ ישראלי בדרך לפיליפינים: "תוהו ובוהו מוחלט"
הפיליפינים בישראל משתגעים מדאגה: "נותר רק להתפלל"
גיהינום בפיליפינים: כך נראית העיר שנמחקה בסופה