שנת הלימודים האקדמית מתחילה ביום ראשון, ואיתה גם עשרות אלפי הסטודנטים שיתחילו השנה את צעדיהם הראשונים באקדמיה. וואלה! חדשות יצאה לבדוק באילו תארים שווה להשקיע את המאמצים, אילו לימודים יובילו לעבודה טובה במשק ומה הן אותן תכניות יוקרתיות שרק מתי מעט מצליחים להתקבל אליהן? הנה כמה תארים ששווה לבדוק.
פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה (האוניברסיטה העברית)
מה לומדים?
התכנית משלבת לימודי פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה, מדגישה את הקשר המושגי והענייני שבין כלכלה ופוליטיקה, ומאירה, באמצעות לימודי הפילוסופיה, את ההשלכות הערכיות של ההתנהגות הכלכלית והפוליטית. הלימודים בוחנים באופן ביקורתי את הנחות היסוד המתודולוגיות, הן בכלכלה והן במדע המדינה, ומקנים כלי חשיבה וניתוח בשני תחומים אלה. המודל לתכנית אומץ מאוניברסיטת אוקספורד בבריטניה, שם פועלת תכנית כזו מתחילת המאה ה?20.
כמה מתקבלים?
השנה התקבלו לתואר 70 סטודנטים.
תנאי קבלה
סף הקבלה לתואר גבוה וכך לדוגמה, אדם עם ממוצע בגרויות שעומד על 10.5 צריך ציון פסיכומטרי של 743 כדי להתקבל לתכנית.
איפה עובדים לאחר התואר?
חלק גדול מהסטודנטים שלומדים בתכנית משתלבים מיד עם תום לימודיהם בתפקידי מפתח במשרד האוצר, שבהם הם אחראים על מיליארדי שקלים מתקציב המדינה.
בוגרים שאתם אולי מכירים
אחד מבוגרי התכנית הוא שאול מרידור, המכהן בתור סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר.
לימודי קוגניציה (האוניברסיטה העברית)
מה לומדים?
מדעי הקוגניציה עוסקים בהסבר כישורים מנטליים כרכישת שפה, תפיסה, קבלת החלטות, יצירתיות ומודעות. חקר הקוגניציה מעוגן בתחומים שונים כגון פסיכולוגיה, בלשנות, פילוסופיה, לוגיקה וחישוביות, ומדעי המוח. הייחוד בתכנית הלימודים של מדעי הקוגניציה הוא השילוב בין התחומים השונים, שמטרתו לחשוף את התהליכים העומדים בבסיס התופעות המנטליות. דוגמאות מובהקות לשילובים מוצלחים כאלה ניתן למצוא בתורות של רכישת ויצירת שפה: הבלשנות והלוגיקה מנסחות אילוצים פורמאליים מתוך ניתוח השפה, הפסיכולוגיה מאפיינת את התהליכים המקיימים אילוצים אלה, הנוירולוגיה מאתרת את המבנים המוחיים המממשים את אותם תהליכים, ומודלים חישוביים מספקים מסגרת תיאורטית ומושגית לתיאור התהליכים. תכנית הלימודים משותפת למדעי הרוח, החברה, הטבע ובית הספר לחינוך.
כמה מתקבלים?
השנה התקבלו לתואר 80 סטודנטים.
תנאי הקבלה
755 בציון הפסיכומטרי בשילוב עם ממוצע בגרויות של 10.75.
איפה עובדים אחרי התואר?
בוגרי תכנית החוג לקוגניציה יכולים להמשיך במחקר מדעי בתחומים השונים במדעי הקוגניציה, ולהתמחות בתחומים ייחודיים בתעשיית ההיי-טק כמו בלשנות חישובית, לשון ולוגיקה, חישוביות עצבית, וחישוביות ומוסיקה.
בוגרים שאתם אולי מכירים
מדובר בחוג "צעיר" שעדיין לא הספיקו לצאת ממנו בוגרים מפורסמים.
מדעי המחשב (הטכניון)
מה לומדים?
מטרת המסלול היא להוות מסגרת לימודית לתואר ראשון, המכשירה מהנדסי מחשבים שיתמחו בתכנון מערכות ממוחשבות ובנייתן, תוך רכישת ידע רחב. דגש מיוחד מושם על גישה מערכתית המשלבת חומרה ותוכנה. במקביל ללימודי החובה, נדרשים הסטודנטים לבחור בשתיים מתוך שמונה קבוצות ההתמחות הבאות: רשתות מחשבים, מערכות מבוזרות ומבנה מחשבים, תורת התקשורת, עיבוד אותות ותמונות, מעגלים אלקטרוניים משולבים, בקרה ורובוטיקה, אלגוריתמים ויסודות החישוב, מערכות תוכנה, תכנות מתקדם ושפות תכנות. מדובר בפקולטה שדורגה לאחרונה על ידי מדד שנגחאי היוקרתי במקום ה-18 בעולם.
כמה מתקבלים?
170 סטודנטים מתקבלים מידי שנה מתוך כ-500 מועמדים.
תנאי הקבלה
ציון סכם (שילוב של ציוני הפסיכומטרי והבגרות) שעומד על 89.5
איפה עובדים אחרי התואר?
אחרי התואר משתלבים הבוגרים במשרות שונות בתחומי ההיי-טק וכן בתחומים נוספים במשק.
בוגרים שאתם אולי מכירים
ג'וני סרוג'י - סגן נשיא אפל העולמית, איל ולדמן מייסד ומנכ"ל מלאנוקס ויואל מארק מנכ"ל משותף במעבדות המחקר של יאהו! ישראל.
הנדסת חשמל ופיזיקה (הטכניון)
מה לומדים?
הפקולטה להנדסת חשמל (אלקטרוניקה, מחשבים ותקשורת) היא הגדולה בטכניון. ועדת הערכה בינלאומית, בראשות נשיא המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT), קבעה כי היא נהנית ממוניטין בינלאומי עצום, מעניקה חינוך איכותי ברמה מהגבוהות בעולם, מהווה משאב לאומי ומשמשת כמנוע הצמיחה העיקרי של תעשיית ההיי-טק בישראל.
על-פי אותה ועדת הערכה בינלאומית, הפקולטה מדורגת בין עשר המובילות בעולם בהנדסת חשמל ומחשבים. הפקולטה מקיימת תוכניות לימודים לתואר ראשון (מהנדס) במסלולי הלימודים להנדסת חשמל, להנדסת מחשבים ותוכנה ולהנדסת מחשבים וכן תוכניות לימודי מוסמכים לקראת תואר מגיסטר (מוסמך) ודוקטור. במסגרת התכנית מוכשרים הסטודנטים בלימודי הפיזיקה המשולבים עם הנדסת חשמל.
כמה מתקבלים?
לתואר הכפול נרשמים כל שנה כ-200 מועמדים ומתוכם מתחילים ללמוד כ-50 סטודנטים.
תנאי הקבלה
ציון הסכם (שילוב של ציון הפסיכומטרי ותוצאות בחינות הבגרות) הדרוש עומד על 92 נקודות, נמוך בנקודה מסף הקבלה ללימודי הרפואה במוסד.
איפה עובדים אחרי התואר?
הבוגרים משתלבים במשרות רבות בענפים שונים במשק.
תכנית ZELL ליזמות (המרכז הבינתחומי הרצליה)
מה לומדים?
מדובר בתכנית המאפשרת לסטודנטים מצטיינים מכל בתי הספר במרכז הבינתחומי הרצליה, כבר במהלך הלימודים לתואר ראשון, להקים ולנהל חברות יזמיות, החל משלב הרעיון ועד לחברה היוצרת שווי לבעליה. התכנית נלמדת בשפה האנגלית ומקנה לסטודנטים כלים מעשיים וידע תיאורטי בהקמה וניהול של חברות יזמיות. במהלך השנה מקימים הסטודנטים מיזם, וכן לומדים קורסים וסדנאות הנוגעים לעולם היזמות העסקית. הם משתתפים בסדנת יזמות המורכבת מהרצאות וממפגשים עם יזמים, משקיעים ובעלי תפקידים המתמחים בשלבים ובהיבטים השונים בהקמה ובפיתוח של מיזם. התכנית כוללת גם נסיעת לימודים לחו"ל. התכנית מיועדת לסטודנטים מצטיינים בעלי יכולת עסקית וכישורי מנהיגות, אשר נמצאים בשנה האחרונה ללימודיהם. לצד תכנית הלימודים הייחודית, לכל פרויקט מוצמד "מנטור" עסקי בעל ניסיון רב בתחום הרלוונטי, אשר מלווה את הפרויקט בכל שלבי הקמתו. שלוש חברות בינלאומיות הקימו מרכזי מו"פ (מחקר ופיתוח) בעקבות תכנית ZELL ליזמות- סמסונג, e-bay, Getty images.
כמה מתקבלים?
לתכנית מגישים מועמדות כ-150 סטודנטים ומתקבלים כ-20 סטודנטים.
תנאי הקבלה
הקריטריונים לקבלה לתכנית כוללים הישגים אקדמיים גבוהים וחשיפה קודמת ליזמות עסקית. הסטודנטים גם עוברים סדרה ארוכה של מבחני מיון קפדניים הנערכים במשך כחצי שנה במהלכה הם נבחנים על קישורי המנהיגות שלהם, הדינמיקה הקבוצתית, יצירתיות, איכות הרעיונות ועוד. לאחר מכן נערכת סדנת קיץ שאורכה כעשרה ימים.
איפה עובדים אחרי התואר?
40% מבוגרי התכנית הקימו חברות סטרט-אפ ומנהלים חברות בבעלותם; 30 מבוגרי התכנית מכהנים כמנכ"לים של חברות, רובן בתחום האינטרנט.
בוגרים שאתם אולי מכירים
בעשור האחרון סיימו את התכנית עשרות בוגרים מצטיינים אשר הקימו חברות מצליחות שעשו אקזיטים בסכום כולל של למעלה מ-120 מיליון דולר, בהן: LabPixies, PicScout, Picapp, Wibiya, The Gifts Project.
תואר ראשון במנהל עסקים עם התמחות בחשבונאות (המסלול האקדמי המכללה למינהל)
מה לומדים?
מדובר במחלקה הגדולה בישראל להכשרת רואי חשבון, והיא משחררת לשוק העבודה כ-500 בוגרים מדי שנה. בהתמחות לומדים כ-1,700 סטודנטים לחשבונאות על פני שלוש שנות לימודים לתואר ושנת ההשלמה. אחוז הבוגרים העוברים בהצלחה את מבחני מועצת רואי החשבון הוא מהגבוהים בארץ.
כמה מתקבלים?
מדי שנה מבקשים להתקבל לתואר מעל ל-1,000 סטודנטים, ומתקבלים 220.
תנאי קבלה
חתך הקבלה מתבסס על ראיון אישי, ציון פסיכומטרי מעל 620 ומעל 120 נקודות במרכיב הכמותי.
איפה עובדים אחרי התואר?
בוגרי ההתמחות מבוקשים על ידי משרדי רואי החשבון הגדולים בישראל. רבים מהם מגיעים לשותפות במשרדים השונים ואחרים מאיישים תפקידי מפתח במשק הישראלי בתחום הכספים והחשבות.
בוגרים שאתם אולי מכירים
דורון שהרבני, מנכ"ל קוסט פורר, ראובן אלקס, מנכ"ל מלונות פתאל, ואלדד ברק, נשיא ומנכ"ל תדיראן.
תכנית המצטיינים הבינתחומית ע"ש עדי לאוטמן (אוניברסיטת תל אביב)
מה לומדים?
מדובר בתכנית אוניברסיטאית מיוחדת המיועדת לאפשר לימודים וחקר של שאלות בינתחומיות. מתכ?ונת התכנית היא לימודים במסלול ישיר, בן ארבע שנים, לתואר שני. תלמידי התכנית זכאים לפטור מלא משכר לימוד. בהנחיית ראש התכנית ובהדרכה של צוות חונכים אישיים, מרכיבים התלמידים תכנית לימודים אישית בדיסציפלינות השונות. לקראת סוף שנת הלימודים השנייה, הם מתחילים להתמקד בשאלה ספציפית ונרשמים לתואר שני בחוג שבחרו בו. בחוג זה, לעתים עם מנחים מחוגים שונים, כותבים התלמידים עבודת M.A שאופייה בין-תחומי. רוב בוגרי התכנית ממשיכים את לימודיהם לתואר השלישי באוניברסיטאות חשובות בארץ ובעולם.
כמה מתקבלים?
בכל שנה מתקבלים 15 תלמידים מתוך כ-200 מועמדים.
תנאי קבלה
מועמדים לתכנית יצטרכו להציג ציון בגרות שעומד על 108 ומעלה, ציון פסיכומטרי של למעלה מ-720, מכתב הגשת מועמדות, סדרת ראיונות אישיים ויום הערכה אקדמית. באוניברסיטה מציינים כי התכנית פתוחה גם למקרים חריגים של מועמדים מבריקים עם ליקויי למידה או סיבות רקע אחרות.
איפה עובדים אחרי התואר?
מחצית מהבוגרים השתלבו באקדמיה, אחדים עוסקים בניהול ובהייטק ואחרים יוצרים בתחומים שונים של הרוח והאומנויות.
בוגרים שאתם אולי מכירים
הסופר אתגר קרת, המשורר שמעון אדף, העיתונאי דב אלבוים, הקולנוען יובל אדלר ועוד כמאתיים אנשי סגל מובילים באוניברסיטאות בארץ ובעולם.
תואר ראשון בביולוגיה ופסיכולוגיה עם הדגש במדעי המוח (אוניברסיטת תל אביב)
מה לומדים?
התכנית מספקת לסטודנטים השכלה בתחום מדעי המוח וניסיון מחקרי נרחב. תכנית הלימודים לתואר ראשון כוללת קורסי עומק העוסקים בעקרונות הנוירוביולוגיה המולקולרית והתאית, במבנה ובפעילותה של מערכת העצבים, בהיבטים קוגניטיביים והתנהגותיים וכן במנגנונים של הפרעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות וכיווני טיפול אפשריים. הסטודנטים לתואר הראשון משתלבים בפרויקטים במדעי המוח כבר בשנה השנייה ללימודיהם. עבודה זו כוללת לקיחת חלק בפרויקטים ובניסויים במגוון תחומים הנע ממחקר מולקולארי במדעי המוח למחקרי הדמייה ב-MRI באדם ויישומים קליניים.
כמה מתקבלים?
60 סטודנטים מתקבלים בכל שנה מתוך 300 מועמדים.
תנאי קבלה
ציון ההתאמה לקבלה אוטומטית - 705 (שקלול בין ציוני בחינות הבגרות ותוצאות הבחינה הפסיכומטרית) או ציון פסיכומטרי של 732 ומעלה ותעודת בגרות על פי כללי האוניברסיטה. ועדת קבלה תדון פרטנית בקבלת מועמדים שאינם עומדים בציון ההתאמה הנדרש, אם הם בעלי ציון פסיכומטרי 710 ומעלה שבחרו בתכנית זו בעדיפות ראשונה בלבד.
איפה עובדים אחרי התואר?
הסטודנטים יכולים להשתלב בתפקידים במעבדות מחקר, חברות ביוטק, חברות פארמא, הוראה, תעשיה נוירוביולוגית ובמגוון תפקידים נוספים החל מעוזר מחקר ועד למנהלי פרויקטים.
בוגרים שאתם אולי מכירים
התוכנית עדיין צעירה אבל כבר כעת ישנם מספר בוגרים מצטיינים שקיבלו משרות אקדמיות באוניברסיטאות, כמו ד"ר עודד רחבי - מדען מצטיין שנקלט השנה בחזרה באוניברסיטת תל אביב ופרסם לאחרונה מאמרים בעיתונים היוקרתיים Cell ו-Nature Methods וסטודנט נוסף שקיבל משרה של פרופסור אסיסטנט ב- whitehead institute in Boston ופרסם לאחרונה מאמר בעיתון היוקרתי Science.
תואר שני בפסיכולוגיה קלינית (אוניברסיטת בר אילן)
מה לומדים?
מטרת המגמה הקלינית היא לשלב בין הכשרה קלינית ומחקרית, ולהכשיר את הלומדים לקראת היותם פסיכולוגים קליניים וחוקרים בפסיכולוגיה קלינית על ענפיה השונים כמו פסיכופתולוגיה, אישיות, פסיכותרפיה בגישות שונות והערכת אישיות. ההכשרה הקלינית נתפסת כחלק אינטגרלי של תכנית הלימודים שכוללת בנוסף, העשרה והעמקה בתחומי הידע של הפסיכולוגיה הקלינית, באופן שנותן ביטוי לחידושים בידע, במחקר העכשווי ולשינויים החברתיים והתרבותיים המתרחשים.
בהיבט היישומי מושם דגש רב על הכשרתו המעשית של הסטודנט והדבר נעשה באמצעות שילוב הלימודים בהתנסות קלינית אשר בחלקה הגדול נעשה בקליניקה של המחלקה לפסיכולוגיה על ידי צוות המחלקה. הקליניקה של המחלקה לפסיכולוגיה והאפשרות לטפל במטופלי הקליניקה הזו, הינה ייחודית לתוכניות הקליניות של אוניברסיטת בר-אילן.
כמה מתקבלים?
14 סטודנטים מתקבלים מדי שנה מתוך כ-200 מועמדים.
תנאי קבלה
סטודנטים המבקשים להתקבל לתואר מתבקשים להגיע עם ציון מתא"ם (מבחן מיוחד למועמדים לתואר שני בפסיכולוגיה) של 110 וממוצע ציונים מהתואר הראשון שעומד על 90. כמו כן, נדרשים המועמדים להביא המלצות ולעבור ראיון.
איפה עובדים אחרי התואר?
סטודנטים שמסיימים את התואר יכולים להתחיל את ארבע שנות הסטאז' בסופן יוכלו לפתוח מרפאות פרטיות, לעבוד במסגרת קופות החולים ולמעשה לשמש כפסיכולוגים לכל דבר.
בוגרים שאתם אולי מכירים
פרופ' רחל לוי שיף שהייתה בעבר יו"ר הסתדרות הפסיכולוגים בישראל ונירה כפיר, מי שנחשבת ל"פסיכולוגית של המפורסמים".
רפואה (אוניברסיטת בן גוריון בנגב)
מה לומדים?
בית הספר לרפואה על שם ג'ויס וארווינג גולדמן הוקם במטרה להכשיר רופאים מיומנים ולסייע בשיפור שרותי הבריאות בנגב. בית הספר עוסק בהיבטים שונים של חולי ובריאות מתוך מבט פסיכו-סוציו-ביולוגי רחב תוך התייחסות אנושית רחבה לבעיות הבריאות המתגלות לרופא. תכנית הלימודים מתבססת מראשיתה על עקרונות הלמידה תוך שירות, על הלמידה העצמאית ועל אינטגרציה בין מקצועות מדעי היסוד, מדעי ההתנהגות, בריאות הציבור והרפואה הקלינית. התלמיד נפגש כבר מהשנה הראשונה עם מגוון של חולים ורוכש מיומנויות קליניות בסיסיות תוך יישום חומר מדעי שלמד. הלימודים נערכים במסגרות מגוונות כגון: מרפאות קהילתיות, תחנות לבריאות המשפחה ("טיפת חלב"), רפואה תעסוקתית, מרכז שיקום בית אבות, חדרי לידה ועוד. התלמיד נדרש לפתח יכולת לשלב בין המדעים השונים, לפתור בעיות מורכבות וליישם את החומר הנלמד. משך הלימודים לתואר דוקטור ברפואה (M.D.) שש שנים, לאחריהן נדרשת שנת התנסות (סטאז') באחד מבתי החולים בארץ.
כמה מתקבלים?
השנה התקבלו לתואר 97 סטודנטים מתוך 1,200 שנרשמו.
תנאי קבלה
בנוסף לציון הסכם (שקלול של ציוני הבגרויות עם המבחן הפסיכומטרי) שעומד על 756 על כל מועמד לעבור גם שני ראיונות אישיים.
בוגרים שאתם אולי מכירים
ד"ר איתן חי-עם, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות.
עוד באותו נושא:
חרף הקושי הכלכלי: הסטודנטים לא מוותרים על הלימודים
מנהלי המכללות הטכנולוגיות מאיימים לשבות רעב
מדי א: הדרס קוד הרשמי לשנת הלימודים