(צפו בהפצצות צבא סוריה בעיר א-ראקה, היום)
ארה"ב תפעל סוף-סוף בסוריה? שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל אמר אמש (חמישי) כי ממשל אובמה שוקל מחדש את התנגדותו לחימוש המורדים בסוריה, אך לא החליט בעניין. הייגל אמר את הדברים בתשובה תמציתית לשאלה שנשאל במהלך מסיבת עיתונאים בפנטגון. כאשר נשאל האם הדיווחים על כך שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, מתכוון לחמש את המורדים נכונים, השיב בחיוב. "אתה מתבונן וחושב מחדש על כל האפשרויות. זה לא אומר אם נעשה זאת או לא", השיב הייגל כשנשאל מדוע האפשרות נשקלת. מקבילו הבריטי של הייגל, פיליפ המונד, אמר באותה מסיבת עיתונאים כי כל פעולה תתבסס על "ראיות ברמה גבוהה ביותר", שיהיו קבילות בבית משפט.
צפו בדברי הייגל, אמש
במקביל למסיבת העיתונאים שכינסו השניים, נמשך ההרג בסוריה ביתר שאת. לפחות 100 בני אדם נהרגו היום מירי כוחות הצבא הנאמנים למשטרו של הנשיא בשאר אסד בעיירת החוף ביידה במרכז המדינה - כך דיווחו פעילי אופוזיציה. לדבריהם, חיילי הצבא ביצעו טבח בתושבים. הם ירו בתושבים ודקרו אותם.
ביום שלישי דיווח ה"וושינגטון פוסט" כי אובמה מתכוון להעביר אמצעי לחימה לידי האופוזיציה הסורית. גורמים אמריקנים מסרו לעיתון כי שיחות ומשא ומתן הם עדיין האפשרות המועדפת על ארצות הברית, ולצורך כך החל הממשל האמריקאי במאמצים לשכנע את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לשקול מחדש את הגיבוי שהוא מעניק לאסד, לנוכח השימוש שעשה לכאורה משטרו בנשק כימי נגד המורדים והאפשרות של פעולה צבאית של מדינות המערב בסוריה. לפי הדיווח, אובמה צפוי להחליט באופן סופי אם לשלוח את אמצעי הלחימה לאופוזיציה הסורית בשבועות הקרובים, עוד טרם הפגישה שנקבעה לו עם פוטין בוועידת G8 שתתקיים בצפון אירלנד. הגורמים לא פירטו אילו אמצעי לחימה שוקלת ארצות הברית להעביר לידי האופוזיציה, על אף שהמורדים ביקשו לקבל לידיהם טילים נגד טנקים וטילי קרקע-אוויר.
השבוע הודה אובמה כי נעשה שימוש בנשק כימי בסוריה, וחזר על האמירה שמדובר ב"שינוי חוקי המשחק". במסיבת עיתונאים בבית הלבן אמר הנשיא האמריקני כי "עכשיו יש לנו עדויות שהיה נשק כימי שהשתמשו בו, אבל אנחנו לא יודעים איך, מי ומתי השתמשו בזה". הוא ציין עוד שסוריה הופכת ל"כתם" עבור הקהילה הבינלאומית שאינה מצליחה לפקח על הנעשה במדינה המשוסעת. "חשוב להבין שכמה שנים אנחנו עדים לאסון מתמשך לעם הסורי. זה לא מצב שאנו צופים בו מהצד", הבהיר אובמה, שלא התחייב מעולם להתערב צבאית בסוריה. "התפישה שלי מלכתחילה הייתה שאסד הרג את אנשיו והדרך היחידה לשלום לאנשיו היא שהוא יעזוב את תפקידו". הנשיא גם התייחס לאפשרות שנשק כימי יזלוג ויכוון נגד "בעלות הברית" של ארצות הברית, והדגיש כי "יש אופציות על המדף שאנחנו לא משתמשים בהן".
ביום שני שוחחו אובמה ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין על סוגיית הנשק הכימי בסוריה. מהבית הלבן נמסר לאחר השיחה כי נשיא ארצות הברית הדגיש את דאגתו בנושא בפני מקבילו הרוסי. "הנשיא אובמה והנשיא פוטין דנו במצב בסוריה, והנשיא אובמה העלה את חששו מפני הנשק הכימי במדינה", נכתב בהצהרת הבית הלבן. שני המנהיגים הסכימו להמשיך לשוחח בנושא וכי שרי החוץ האמריקני והרוסי, ג'ון קרי וסרגיי לברוב, ידונו אף הם בנושא. אובמה ופוטין ייפגשו בחודשים הקרובים פעמיים - בחודש יוני בוועידת G8 באירלנד, ובספטמבר בכינוס שיתקיים ברוסיה.
דבריו של אובמה הגיעו בעקבות הודעות של בכירים בממשלו, בהם הייגל, על עדויות לשימוש בנשק כימי בסוריה, וכן דבריו של ראש חטיבת המחקר באגף המודיעין של צה"ל, תת-אלוף איתי ברון בנאומו בכנס המכון למחקרי ביטחון באוניברסיטת תל אביב למלחמת האזרחים בסוריה. תא"ל ברון אמר שהמשטר הסורי עושה שימוש בנשק כימי ובראשם גז עצבים מסוג סארין. לדברי ברון, הראיה לכך היא תיעוד נפגעים בעלי "אישונים מוקטנים, קצף שיוצא מהפה ועוד".