(צילום: רויטרס; עריכה: גדי וינסטוק, קריינות: אביב אברמוביץ')
משני עברי האוקיינוס השקט - במזרח אסיה ובמערב אמריקה - נשאו הלילה (שני) מיליוני בני אדם את עיניהם השמימה, וצפו באירוע סולארי נדיר: ליקוי חמה עם "טבעת אש". בניגוד לליקוי חמה מלא, בו מסתיר הירח את השמש לגמרי, בליקוי טבעתי, הירח לא חוסם לחלוטין את אור השמש, אלא רק 96% מפני השטח שלה, ומשאיר מעין "טבעת" בוהקת של אור סביבה.
ביפן - שם נצפתה תופעה סולארית מסוג זה בפעם הקודמת ב-1839 - נערכו מבעוד מועד עם "טיולי ליקוי" בבתי ספר ובפארקים, על סירות ואפילו ממטוסים. אירועים דומים נערכו גם בסין, בטייוואן ובפיליפינים - ובכל מקום הוזהרו הצופים להגן על עיניהם בעזרת משקפיים מיוחדות. במערב ארצות הברית, אורגנו "מסיבות צפייה בליקוי" ברחבי קליפורניה, אריזונה, נבאדה, יוטה וניו מקסיקו. גם בקנדה ובמקסיקו נהנו מהתופעה המרהיבה.
קופי הלמור חשבו שירד הלילה - והחלו להתעמל
הליקוי נצפה על פני טווח של כ-12 אלף קילומטרים ממזרח למערב. הוא נמשך כשלוש וחצי שעות, ומתוכן, במשך 4:33 דקות נראתה טבעת האש. בלא מעט מקומות התאכזבו לגלות שכמעט לא הצליחו לצפות בה בשל העננים, אולם במקומות אחרים דווקא העניקו לו העננים תוספת אמנותית במיוחד.
ביפן, ניתן מקום מיוחד לבחינת תגובתן של חיות שונות לליקוי. כך למשל, הוצבו מצלמות בכלוב השימפנזות בגן החיות של טוקיו - אולם למרבה ההפתעה, לא נראה שהן התרגשו במיוחד. לעומת זאת, בפארק הקופים בעיר אייצ'י, נראה היה שקופי הלמור הגיעו למסקנה שהלילה נפל באמצע היום, והחלו להשתולל ולקפוץ. מפעילי הפארק הסבירו לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הם אף החלו באמצע היום במנהג שהם שומרים מדי יום לשעות הערב - עריכת תרגילי כושר כדי לשמור על טמפרטורת גוף חמה לפני השינה. כשהסתיים הליקוי, נראה היה שהם שבו לסדר יומם הרגיל לשעת צהריים, הכולל אכילת עשב ורביצה.
"זה פשוט מדהים", סיכם גארי אנדרסן, אסטרונום חובב שצפה בליקוי במוזיאון האסטרונומי בטייפה, בירת טייוואן, בראיון לרשת "סקיי". "לא התאכזבתי בכלל. אני מלא יראת כבוד". ברנט וולטרי מקולורדו, שנסע עד אלבוקרקי שבניו מקסיקו לצפות בליקוי, התלהב גם הוא, בראיון לסוכנות AP: "זה ללא ספק הדבר הכי יפה שאי פעם ראיתי". לסטודנטית היפנית היקרו צ'יבה, שצפתה בליקוי בטוקיו, היה סיכום קצת יותר פרקטי. "זה מסנוור...", אמרה לרויטרס. "הלוואי ומישהו ייתן לי טבעת כמו זו!".
לקריאה נוספת:
דצמבר האחרון: ליקוי לבנה מרהיב נראה בשמי ישראל
אתם צילמתם: תמונות מרהיבות מליקוי הירח
הצד האפל של השמש: ליקוי חמה בשנה שעברה