כשייצאו אזרחי אירן היום (שישי) בבוקר לקלפיות, דבר אחד יעניין יותר מכל את המנהיג הרוחני העליון של הרפובליקה האיסלמית, עלי חמינאי - וזה לא יהיה תוצאות הבחירות לפרלמנט, הראשונות שנערכות באירן מאז המהומות הגדולות לאחר הבחירות לנשיאות ב-2009. כשהאופוזיציה הרפורמיסטית מחרימה את ההצבעה, התוצאות, במידה רבה, מוכתבות מראש: נאמני כוהני הדת השמרנים צפויים להגדיל משמעותית את כוחם, עך חשבון אנשיו של הנשיא מחמוד אחמדינג'ד, שרבים מהם נפסלו מהתמודדות, במסגרת "החיסול הפוליטי" שסידרו האייתוללות לנשיא שסר חינו בעיניהם.
אולם את חמינאי, כאמור, מטריד דבר אחר: שיעור ההצבעה, שלפי ההערכות, אינו צפוי לעבור את ה-50-60 אחוזים, במדינה שרבים מאזרחיה איבדו את אמונם בשלטון ובמערכת הפוליטית. שיעור הצבעה נמוך במיוחד עלול אף להחמיר את המשבר הפוליטי במדינה, שנאבקת גם במשבר כלכלי עמוק המלובה על ידי הסנקציות הבינלאומיות התקיפות.
ברווז צולע בטהרן: אחמדינג'ד בדרך לתבוסה בבחירות לפרלמנט
לקראת הבחירות: מסע דיכוי נרחב, פי 4 הוצאות להורג
"ביום שישי הקרוב יחטפו מדינות השחצנות העולמית סטירה מן העם האירני", הצהיר אתמול חמינאי, בניסיון אחרון לעודד את האזרחים ללכת לקלפיות ולהשפיע על הרכב ה"מג'לס". גם רשתות הטלוויזיה הממלכתיות באירן הקדישו בימים האחרונים שעות שידור ארוכות למאמצים לשכנע את הבוחרים לצאת לקלפיות ולבחור, כמו למשל בסרטון הבא:
בסרטון נראים בתחילה אנשי אופוזיציה מעודדים את החרמת הבחירות, ובהמשך נראה המנהיג העליון מעודד את אזרחי אירן ללכת אל הקלפיות ולהשתתף בבחירות, כדי "לשבור את אויביה של איראן". לדבריו "אויביה של איראן עושים את כל המאמצים כדי שהעם האירני לא ישתתף בבחירות. הניסיון והאמון שלי בעם הזה, ובחסדו של האל, מלמדים שההשתתפות של העם האירני בבחירות תשבור את אויביה של אירן".
"לאזרחים אין זמן למשחקי התייפייפות"
אולם חמינאי אינו הקול היחיד שנשמע, וספק רב אם זהו הקול שלו יישמעו מאות אלפי צעירים, מאלו שהובלו בזמנו את ההפגנות נגד שלטון האייתוללות. בשבועות האחרונים, נשמעו באירן ומחוצה לה קולות רבים שקראו לאזרחים לא להשתתף בבחירות, בשל הייאוש מן המצב השורר במדינה. הקריאות הללו נפוצו בפייסבוק, כמו למשל בעמוד הזה, שזכה לקרוב ל-900 "לייקים":
האווירה הזו מורגשת היטב גם ברחוב, כמו למשל בקרב שורת צעירים מ"דור הפייסבוק" שהתראיינו השבוע לרויטרס ברחובות טהרן. "ממה שאני רואה מסביבי, אף אחד לא יצביע בבחירות", אמרה למשל מרג'אן שמס, סטודנטית לבלשנות. "ראיתי הרבה שרוצים להשתתף, בגילאי ארבעים וחמישים, אבל אנשים בגילי לא".
גם אתר האופוזיציה הפופולרי "Kaleme" עסק בנושא, וכתב האתר זהרה נקיבי יצאה לתחנה של הרכבת התחתית בטהרן כדי לבדוק את הלכי הרוח. "לאזרחים יש כל כך הרבה בעיות, שאין להם את הסבלנות להשתתף במשחקי ההתייפייפות הללו", אמר לה אחד העוברים ושבים. "האם אלו שכבר נמצאים כיום במג'לס קידמו את עניינינו בכדי שנבחר בהם שוב? הם מקבלים משכורות שמנות וברגע שרגלם דורכת במג'לס הם תוקעים בה יתד ומבטיחים את חייהם העתידיים. האם הם מבינים את כאב העם?".
מרואיין אחר השיב: "איזה מבין ההבטחות שהובטחו בבחירות הקודמות קוימו?", ואחר התלונן על יוקר המחיה והאבטלה במדינה, במיוחד בקרב בעלי ההשכלה הגבוהה, כמו שלושת ילדיו. מרואיינת אחרת השיבה: "אותם אלו שיצאו לרחובות בתהלוכות 'יום המהפכה' (לפני כשבועיים - מח"ה) הם אלה שישתתפו בבחירות הללו. מי שרוצה לשנות את דרכם של האחרים, שישנה קודם את דרכיו".
לדברי הכתבת, הכניסה לתחנת המטרו התמלאה בימים האחרונים בפוסטרים ועלונים של המועמדים השונים, אולם האזרחים אינם מייחסים חשיבות אליהם ואף מפילים אותם ודורכים עליהם. לבסוף, לקריאות לחרם הצטרפה גם תחזית מזג האוויר, שצופה למחר יום סגרירי וסוער.
(עדכון ראשון: 22:02)