וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

הפלסטינים ביקשו הכרה, נתניהו: "בואו נדבר דוגרי"

טל שלו, שליחת וואלה! לניו יורק

24.9.2011 / 0:03

בזמן שיו"ר הרשות הפלסטינית נשא נאום נוקב בעצרת האו"ם, אלפים יצאו לחגוג ברחובות רמאללה את בקשת ההכרה בפלסטין. זמן קצר לאחר מכן נאם נתניהו וקרא לאבו מאזן: "בוא נדבר דוגרי"

רויטרס

(צילום: רויטרס, קריינות: אביב אברמוביץ', עריכה: טל רזניק)

אחרי חודשים של הכנות, מאמצי שתדלנות ומסע הסברה חובק עולם, אמש (שישי) הגישו הפלסטינים את הבקשה להכרת האומות המאוחדות בפלסטין עצמאית. יו"ר הרשות, אבו מאזן, הגיש במו ידיו את המסמך למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון. זמן קצר לאחר מכן, עלה אבו מאזן לדוכן הנואמים ונשא נאום תקיף במהלכו קרא למדינות העולם להכיר בעצמאות פלסטין ותאר את תוכן הבקשה שהעביר לבאן.

הדרמה במדינית באו"ם - כותרות אחרונות:
עצרת האו"ם בניו יורק - סיקור מיוחד בוואלה! חדשות
נאום נתניהו: "קודם שלום - אחר כך מדינה"
אבו מאזן ביקש הכרה: "על האו"ם להבטיח זכויותינו"
שעות גורליות: מי ישכנע את אומות העולם בצדקתו?
דו?גרי, מה כבר שמענו בעבר מנאום נתניהו?

אבו מאזן בזמן נאומו באו"ם מחזיק את מסמך הבקשה באו"ם, ספטמבר 2011. רויטרס
אבו מאזן מציג את הבקשה להכרה בפלסטין שהגיש למזכ"ל האו"ם, הערב בעצרת/רויטרס

בפתח נאומו אמר אבו מאזן כי "אנחנו חותרים לתפקיד ברור יותר של האו"ם, כדי להשליט שלום באזור, מדיניות שתבטיח את הזכויות החוקיות של העם הפלסטיני כפי שהוגדרו בהחלטות האו"ם". בהקשר זה הזכיר בין היתר את בעיית הפליטים ואת האסון, ה"נכבה", של 1948. הוא האשים את ירושלים בנקיטת "מדיניות אפרטהייד", וקרא ל"אביב פלסטיני". בהמשך הסביר אבו מאזן כי הגיש את הבקשה "להקמת מדינה פלסטינית בגבולות ה-4 ביוני 1967, שבירתה ירושלים" - ואז הציג את האיגרת ובה הבקשה לבאי העצרת, וזכה לתשואות רמות שנמשכו שניות ארוכות.

אבו מאזן הדגיש את הוויתורים הפלסטיניים: "למרות העושק הנורא, הסכמנו להקים מדינה פלסטינית רק על 22% ממדינת פלסטין ההיסטורית". עוד לדבריו, "אש"ף והעם הפלסטיני דבקים בגינוי האלימות וגינוי כל צורות הטרור, ובמיוחד טרור של מדינות ושל מתנחלים. אנחנו דבקים בכל ההסכמים שנחתמו בין אש"ף וישראל". הוא המשיך וציין כי "אנחנו דבקים באופציה של משא-ומתן כדי להגיע להסדר קבע על פי החלטות החוקיות הבינלאומית", הוסיף, "ואנחנו מודיעים על נכונותנו לשוב מיד לשולחן המו"מ על פי מקור סמכות מוסכם, ההולם את החוקיות הבינלאומיות - והפסקה מוחלטת של ההתנחלות. עמנו ימשיך במאבק העממי בדרכי שלום".

אבו מאזן סיכם את דבריו ואמר כי "זהו רגע האמת". "עמנו מצפה לשמוע מהעולם את התשובה. האם העולם ירשה לישראל להמשיך את הכיבוש האחרון שקיים היום בעולם? אנחנו העם האחרון שנמצא תחת כיבוש. האם נישאר כבושים לנצח? האם העולם ירשה לישראל להישאר מדינה העומדת מעל לחוק? להמשיך להתנגד להחלטות של עצרת האו"ם? ושל בית הדין הבינלאומי בהאג? האם ניתן להרשות לישראל להמשיך כך? הסכסוך אצלנו פשוט מאוד: או שיש מי שחושב שעמנו יכול לשאת בכל, או שחושבים שיש כאן מדינה שצריך להזדרז ולהקים אותה".

בנימין נתניהו ראש ממשלת ישראל בנאומו באו"ם, ספטמבר 2011. AP
"בוא נדבר הערב, בוא נדבר דוגרי". נתניהו, הערב באו"ם/AP

זמן קצר לאחר נאום אבו מאזן, כאשר שהוא מעודד מנאום נשיא ארצות הברית, ברק אובמה לפני מספר ימים, עלה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לדוכן והדגיש את הדרישה הישראלית מהפלסטינים – קודם שלום, ורק לאחר מכן עצמאות. בפנותו ליו"ר הרשות הפלסטינית, אמר נתניהו: "עם כל ההסתייגויות שהיו לי, הייתי מוכן לנוע קדימה על בסיס ההחלטות האמריקאיות ולדבר על שלום. אבו מאזן, מי ימנע זאת מאיתנו? בוא נדבר על שלום ונסיים את הסכסוך. שנינו טסנו לניו יורק, אנחנו כעת באותה עיר ובאותו בניין, הבה ניפגש כאן היום ונתחיל לדבר. בוא נדבר דו?גרי, כמו שאומרים במזרח התיכון". הקהל הריע על הדברים.

בדבריו תקף נתניהו את ההטיה של האו"ם נגד ישראל: "כאן, באו"ם, הרוב האוטומטי יכול להחליט על הכל. יכולים להחליט שהשמש זורחת במערב. יכולים גם להחליט - והחליטו - שהכותל המערבי, שהוא המקום הכי קדוש ליהודים, הוא שטח כבוש השייך לפלסטינים". נתניהו הדגיש - "לא באתי לכאן לזכות בתשואות - אלא לומר את האמת".

"האמת היא שישראל רוצה שלום", הבהיר עוד ראש הממשלה. "אני רוצה שלום. במזרח התיכון - בכל עת, ודאי בימים האלה - חייבים לעגן שלום בביטחון. לא ניתן לעשות זאת דרך האו"ם אלא באמצעות משא ומתן - והפלסטינים סירבו לעשות זאת. הם רוצים מדינה בלי שלום". בהמשך דבריו, התייחס נתניהו לחייל החטוף גלעד שליט ואמר כי "כל מדינה שמיוצגת כאן צריכה לדרוש את שחרורו המיידי של החייל גלעד שליט, שנמצא כבר חמש שנים בשבי החמאס, בניגוד לחוק הבינלאומי וללא תנאים הומניטאריים בסיסיים".

את דבריו סיכם בנימה אופטימית: "בעזרת אלוהים נמצא את המכנה המשותף של השלום. יש ביטוי ערבי עתיק, 'אי אפשר למחוא כף ביד אחת'. אני, אבו מאזן, מושיט את יד ישראל לשלום - ואני מקווה שתאחז ביד הזו. אנחנו חולקים את אותה מדינה, והגורלות שלנו שזורים זה בזה. האנשים שהלכו בחושך יראו אור גדול, והאור הזה חייב להיות אור של שלום".

מה חשבתם על נאומי נתניהו ואבו מאזן? בואו לדבר על זה בפייסבוק

רמאללה בזמן נאומו של אבו מאזן באו"ם, ספטמבר 2011. AP
מפגינים חוגגים ברמאללה בזמן נאום אבו מאזן/AP

בתוך כך, מועצת הביטחון של האו"ם הודיעה לאחר נאומי המנהיגים כי תתכנס ביום שני הקרוב לדיון ראשון בפנייה הפלסטינית להכרה בה כמדינה עצמאית. בהודעה שמסר נוואף סלאם, שגריר לבנון באו"ם ונשיאה הזמני של מועצת הביטחון, הודגש כי מדובר בהתייעצות ראשונית בלבד של המועצה בנושא.

הודעה נוספת שנמסרה בתום הנאומים הגיעה מנציגי הקוורטט - שרי החוץ של האיחוד האירופי, האו"ם, רוסיה וארצות הברית. הנציגים הודיעו כי הגיעו להסכמה על נוסח הקורא לחידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים. על פי המתווה המוחדש, מרגע שיסכימו שני הצדדים על הנוסח, תקבע פגישת הכנה תוך חודש ובה יוסכם על סדר היום ועל דרך ההתקדמות במשא ומתן. באותה פגישה, יתחייבו שני הצדדים להגיע להסכם תוך מסגרת זמן שתוסכם על ידם, אך לא מאוחר יותר מסוף 2012. בתוך כך, צוין בהצהרה, מצפים נציגי הקוורטט כי תוך שלושה חודשים יגיעו הצעות מהותיות של שני הצדדים בנושאי ביטחון וגבולות. לשם כך, ייכנס הקוורטט ועידה בינלאומית במוסקבה בתיאום עם הצדדים בזמן שיימצא מתאים לכך.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    4
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully