יום מוצלח עבר אתמול (שני) על המועצה האזורית מרחבים שבדרום - אפס אזעקות ואפס נפילות. "הסבב האחרון", כפי שתושבי המקום מכנים את מבצע "צוק איתן", מנה עד כה למעלה מ-50 נפילות של רקטות בשטחם. כבר 14 שנה שהמועצה, שבה חיים 13 אלף תושבים המתגוררים ב-16 מושבים, נמצאת תחת איום הרקטות מעזה. לדברי התושבים, ותיקים כחדשים, הסבב הנוכחי אלים במיוחד.
חברי כנסת ושרים באים ויוצאים מקריית החינוך של המועצה, שבה הוקם בימים האחרונים החמ"ל המאולתר של מרחבים. מחייכים, לוחצים ידיים, מפזרים הבטחות גדולות לעזרה וסיוע. שלשום אושרה החלטת ממשלה להעביר 400 מיליון שקלים לחיזוק הכלכלה ביישובי עוטף עזה, בטווח של עד שבעה קילומטרים מהגבול. מדובר בתכנית הצלה שתסייע בתחום המיסוי, התעסוקה, החינוך והביטחון. אך מרחבים נשארה מחוץ לתמונה.
מבצע "צוק איתן" - כותרות אחרונות:
בכיר חמאס: ההצעה להפסקת אש - "בדיחה"
שתי רקטות התפוצצו במרכז אילת, 7 נפצעו קל מאוד
בקואליציה מתנגדים להסכם: "סטירה לתושבי ישראל"
ולמרות זאת, ראש המועצה שי חג'ג', כמו גם יתר חברי המועצה, מאוד אופטימיים. השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', הבטיח שידאג להם. גם שר התחבורה ישראל כץ שביקר אתמול בחמ"ל, דיבר על אחריות הממשלה. הפעם, מבטיח חג'ג', הוא יתעקש לקבל הבטחות בכתב.
השבוע האחרון של חג'ג' לא דומה לאף שבוע שעבר עליו מאז שמונה לתפקיד ראש המועצה לפני למעלה משנה. מבצע "צוק איתן" תפס אותו ואת מועצת מרחבים לא ערוכים מספיק, שטחי מגורים רבים אינם מוגנים והרוב המוחלט של המקלטים במצב רעוע. חג'ג' מתכוון להכות בברזל בעודו חם ולדרוש שיפוץ של 70 מקלטים מתוך 110 שיש בשטח המועצה, בעלות של 3.7 מיליון שקלים. "זה לא מעט כסף", סיפר חג'ג' לוואלה! חדשות. "אבל למדנו משכננו בעוטף עזה שמקלט ציבורי משרה שקט וביטחון לכל התושבים, ולכן תפקידנו לדאוג שהם יהיו שמישים וזמינים במבצעים וגם בזמן שגרה, כשהם משמשים להפעלות ילדים ונוער".
בין הערכת מצב אחת לשנייה, יוצא חג'ג' אל המושבים ומסתובב בין המקלטים. "ברור לתושבים שגם אם מנסים להחזיר את המצב לשגרה הירי לא נפסק", הוא אומר. "אבל החוסן שלנו מאד גבוה, ויש לנו צוותי חירום. התושבים סומכים על ההנהגה הארצית אבל גם על ההנהגה המקומית, כי אנחנו באמת דואגים לכל צרכיהם ומעניקים תחושת ביטחון בכך שאנו מעדכנים אותם על המתרחש בכל זמן נתון ויש תחושת ביחד מאד גדולה".
"משדרים חרדה 24 שעות - זה טירוף"
במועצת מרחבים החליטו להצטרף לשכנות בדרום ולא לפתוח את הקייטנות ואת המסגרות חינוכיות, למעט מקלטים המשמשים כמועדוניות לגיל הרך. לגילאים היותר גדולים, הקצו במועצה קייטנות בסבבים במקלטים, כך שכל ילד הולך לקייטנה פעם ביומיים. "אני שולחת את הילד שלי לקייטנה בלב שלם", סיפרה איריס דוידיאן, אם לארבעה מהמושב פטיש שבמועצת מרחבים. "זה לא אומר שאני לא לחוצה, אבל את ההלם הגדול עברנו לצערנו ב"עמוד ענן". עצוב לומר אבל עכשיו זאת שגרה. הדבר היחיד שעדיין מפחיד אותי כל יום זה הדרך לעבודה, הדקות האלו שאני לא ממוגנת".
על אף המצב, לא מעט ילדים מסתובבים בחוץ, סמוך למקלט המרכזי של היישוב. במבט ראשון הם נראים שלווים, אבל יודעים טוב יותר מכל מבוגר תל אביבי מה לעשות כשיש אזעקה, וחלקם גם טוענים שאינם מפחדים. חגית ברוכי, בת 25, רכזת הנוער והילדים ביישוב מציירת תמונה אחרת. "הילדים מאד לחוצים, חלקם עזבו לאילת או לצפון הארץ. חלקם האחר לא מגיע למועדונית כי חם נורא ואין מזגן, אז הם נשארים בבית עם ההורים. אנחנו משתדלים להעסיק אותם כל הזמן, גם יש אמנים וזמרים מעולם הילדים שבאים לפה וזה מקל, אבל הילדים מאד רוצים לחזור לשגרה", היא אומרת. "התקשורת מאד תורמת ללחץ. צריך להראות תכנים לילדים בטלוויזיה ובמקום זה משדרים חרדה 24 שעות. זה טירוף".
גם ללא קולות האזעקה, החרדה והמתח מורגשים היטב באוויר. כמעט לכל תושבי האזור יש במכשירים הניידים את האפליקציה "צבע אדום", ששולחת התראות על כל שיגור רקטה. לדבריהם, הידיעה על כך דווקא מרגיעה אותם. "כיוונתי את האפליקציה רק לאזור שלי ולאזור של הבת שלי, ככה אני לא צריכה לרוץ לטלוויזיה כדי לדעת אם הכול בסדר", מספרת הדסה עבדתי בת ה-54, שעבורה סבב ההסלמה הנוכחי קשה במיוחד. בנה הבכור מתן, קלע בגדוד צבר מחטיבת גבעתי, נהרג ב-2008 מירי חוליית מחבלים במהלך פעולה מבצעית ברצועת עזה. "קשה לי מאד במבצע הזה, הכל חוזר לי. שש שנים עברו וזה נהיה רק יותר קשה. גם בעמוד ענן התפללתי שהכל יגמר והתאכזבתי שצה"ל לא חיסל לחלוטין את חוליות הטרור", סיפרה.
"למרות שאני לא בעד חדירה קרקעית, כי המשמעות של זה היא הרג חיילים והורים שכולים נוספים ואין גרוע מזה, אני מוכנה לשבת תחת אזעקות ונפילות טילים רק שיפרקו את חמאס מנשקו", הוסיפה עבדתי. לעבור מהאזור היא לא מוכנה. חמאס לא יקבע את מקום מגוריה והיא ממלאת פה תפקיד חשוב. "אני סייעת לקשישים וגם אם בית. הקשישים צריכים אותי", היא אומרת. "סגרו להם את מרכזי היום כי הם לא ממוגנים, אז אנחנו כל הזמן עוברים מבית לבית, מבקרים אותם, דואגים להם שלא יהיו לבד. אתמול הכנו כל אנשי הצוות סירים גדולים וחילקנו אוכל לכל קשישי היישוב וגם ביישובים הסמוכים. העבודה הזאת ממלאת אותי".
לקראת סוף היום, בחמ"ל המועצה שוקדים במרץ על הערכת מצב נוספת. הנתונים נאספים, הביפרים מצפצפים ולקראת סיומו של עוד יום מתיש, חג'ג' לא שוכח לחייך ולהזכיר לנו, "אנחנו בסיטואציה לא פשוטה. בסופו של יום אני צריך לקחת החלטות לגורלם של 13 אלף תושבים וילדים. אבל חמאס לא יקבע לנו פה את סדר היום". לדבריו, "מרחבי המועצה הם בין היפים בדרום, וגם בימים כאלו, הביקוש להתיישב במקום רק גובר ואין כמעט מגרש אחד שעומד למכירה. אנחנו מושבניקים, אותנו אי אפשר לשבור כל כך מהר".
לפניות לכתבת: revital.blumenfeld@walla.com