הירי והדם הוחלפו באבל על ההרוגים ובתקווה לעתיד טוב יותר: שעות ספורות אחרי ששוחרה מבית החולים שבו הוחזקה בתנאי מאסר, נשאה אמש (שבת) ראשת הממשלה לשעבר של אוקראינה, יוליה טימושנקו, נאום נרגש בפני אלפי תומכים במרכז קייב, וקראה להם להמשיך בהפגנות חרף הדחתו של הנשיא ויקטור ינוקוביץ' על ידי הפרלמנט. "זהו הניצחון שלכם, ארצנו חופשית", אמרה טימושנקו בת ה-53 כשהיא רתוקה לכיסא גלגלים. "אתם שיניתם הכול לא פוליטיקאים ולא דיפלומטים. הסרתם סרטן מארצנו. הרווחתם ביושר את הזכות לשלוט בה. "אין לכם זכות לעזוב את הכיכר, אל תפסיקו עדיין", הוסיפה.
ינוקוביץ' עצמו העניק אתמול ראיון לערוץ טלוויזיה בארצו, ובו השווה את המצב בארצו לזה שהיה בגרמניה ערב עליית הנאצים לשלטון. בעוד שחברי הפרלמנט הצביעו בעד הדחתו וקבעו בחירות ל-25 במאי, הוא הבהיר כי אין בכוונתו להתפטר. מאוחר יותר דווח כי ניסה לעזוב לרוסיה, אולם סורב על ידי ביקורת הגבולות ושהה מאז בעיר דונצק.
עוד על המהפכה באוקראינה:
דרמה באוקראינה: הפרלמנט הדיח הנשיא, טימושנקו שוחררה
"כמו סדאם חוסיין": העושר של נשיא אוקראינה נחשף
הדרמה באוקראינה: דקה אחר דקה
טימושנקו, שהוחזקה בבית החולים בחרקוב שבמזרח המדינה מ-2011 ועד היום, אמרה כי ניתן להשיב את השלום והביטחון למדינה המסוכסכת, הנתונה בעימותים קשים מאז אמצע נובמבר האחרון. היא אמרה כי אסור לאפשר שאוקראינה תפוצל, אך תקפה נחרצות את הרשויות שהורו לירות אש חיה במפגינים. אמש הודיע משרד הבריאות בקייב כי 82 מהם נהרגו מאז יום שלישי האחרון, ולפחות 622 נפצעו. "איננו יכולים להרשות לעצמנו למחול לאלה שהסכימו לירות בלבם של בחורינו הצעירים", אמרה, "אם הייתי כאן, לא הייתי נותנת לזה לקרות". היא הוסיפה כי "גיבורים אינם מתים".
טימושנקו נחתה אמש בנמל התעופה בקייב, שם צולמה מתחבקת עם בתה יבגניה כשהשתיים דומעות בהתרגשות. עם הגיעה לבירה אמרה טימושנקו כי היא בטוחה שארצה תצטרף בקרוב לאיחוד האירופי. "אני משוכנעת שאוקראינה תהיה חברה באיחוד האירופי בעתיד הקרוב וזה ישנה הכול". כזכור, המשבר המתמשך בארצה החל לאחר שהנשיא ינוקוביץ' חזר בו מהסכם סחר ענק שהיה אמור לחתום עם אירופה בשל לחץ כבד שהפעילה עליו רוסיה.
ברקע דבריה של טימושנקו ניכר זעמם של המפגינים בעיר, שרבים מהם השתתפו בטקסי ההלוויות של ההרוגים. בתקרית שאירעה אתמול בקייב תקף ההמון אדם שנחשד כצלף שירה למוות במפגינים במהומות שהיו השבוע. הם היכו אותו וסירבו לשחררו במשך זמן מה. בערב הודיעה קבוצת אופוזיציה ימנית-קיצונית בשם Right Sector כי בכוונתה להמשיך להפגין בקייב על אף ההחלטה להדיח את ינוקוביץ'. "לא נתפזר, זה לא זמן לחגוג. עלינו להיות מאוחדים מתמיד כעת", אמרו חבריה.
במערב בירכו על שחרורה של טימושנקו והביעו תקווה כי המדינה האירופית, שידעה השבוע את מרחץ הדמים החמור מאז זכתה לעצמאות מברית המועצות ב-1991, תשוב למסלול של דמוקרטיה ויציבות. ארצות הברית אמרה כי תעבוד עם רוסיה, עם האיחוד האירופי ועם ארגונים בינלאומיים לתמוך באחדות ובדמוקרטיה באוקראינה. "תמכנו בעקביות בהורדת האלימות, בשינוי חוקתי, בממשלת אחדות ובבחירות מוקדמות, וההתפתחויות היום עשויות לקרב אותנו למטרות הללו", נמסר בהודעת הבית הלבן.
שר החוץ של גרמניה פרנק-וולטר שטיינמאייר, שהיה שותף להשגת ההסכם בין הממשלה לבין האופוזיציה אתמול, הפציר בצדדים לפעול בהתאם לאינטרס הלאומי. "אני קורא לאחראים לכך לבלום את ההסלמה הפוליטית ולשמור על פרופורציות. שמירה על אפיקי הידברות ונכונות להתפשר לנוכח המצב הם דברים חיוניים מאי פעם", אמר. לדבריו, "אוקראינה זקוקה לממשלה זמנית מתפקדת שביכולתה להשיב את הסדר ברחבי המדינה בהקדם האפשרי". הוא ציין כי ההסכם שנחתם אתמול בין הצדדים כולל "מפת דרכים" הגיונית שהייתה מקובלת על שני הצדדים.
נשיא הנציבות האירופית, חוסה מנואל ברוסו, כתב בחשבון הטוויטר: "אני מברך על שחרורה של טימושנקו. מערכת משפט עצמאית חיונית לדמוקרטיה באוקראינה".
ברוסיה, בעלת הברית הקרובה של ינוקוביץ' המודח, היו מרוצים הרבה פחות מההתפתחויות האחרונות. שר החוץ סרגיי לברוב שוחח עם עמיתו האמריקני ג'ון קרי ואמר לו כי כוחות האופוזיציה "ביזו" את ההסכם שנחתם שלשום, ולדבריו אלה אינם יכולים או אינם מעוניינים לכבדו. "קבוצות קיצוניות ובלתי חוקיות מסרבות להניח את נשקן ולמעשה משתלטות על קייב, תוך התעלמות של מנהיגי האופוזיציה", נמסר ממשרד החוץ במוסקבה. לברוב אף הזכיר לקרי שבשיחה בין שני הנשיאים אמש, קרא ולדימיר פוטין לברק אובמה "לנצל כל הזדמנות להפסיק את הפעולות הבלתי חוקיות של קיצונים".
(עדכון ראשון: 22:18)